BP-ramp verstoort celfunctie vissen

© EPA

Het enorme olielek in de Golf van Mexico heeft wel degelijk gevolgen op lange termijn voor het ecosysteem in de zee.

Het enorme olielek in de Golf van Mexico heeft wel degelijk gevolgen op lange termijn voor het ecosysteem in de zee. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de celfunctie van bepaalde vissen aangetast is, waardoor onder meer hun voortplanting in het gedrang komt.

Bij de olieramp met de Deepwater Horizon kwamen niet alleen 4,9 miljoen vaten olie in de zee terecht, maar werden ook grote hoeveelheden chemicaliën gebruikt om de olie te doen oplossen. Tijdens en net na de ramp werd heel wat onderzoek gedaan naar de effecten op het milieu, maar er is nog weinig bekend over de gevolgen op langere termijn.

Een nieuw onderzoek in Proceedings of the National Academy of Sciences doet weinig goeds vermoeden. De wetenschappers onderzochten kleine visjes die in de lagunes en kustwateren van de Golf leven. Ze migreren nauwelijks en vormen dus een goede indicator van de toestand van het milieu in de Golf. De onderzoekers stelden veranderingen vast in de celfunctie van de vissen, waardoor onder meer hun oestrogeenproductie ontregeld is. Dat heeft waarschijnlijk een effect op hun voortplanting.

Exxon Valdez

Doug Inkley, hoofdwetenschapper bij de Amerikaanse National Wildlife Federation, noemt de resultaten alarmerend. “Gelijkaardige gezondheidseffecten zijn vastgesteld bij vissen, zeeotters en eenden na de ramp met de Exxon Valdez in Alaska”, zegt hij in een reactie op het onderzoek. “Daar waren ze de voorbode van achteruitgang tot volledige ineenstorting van de populaties.”

Inkley wijst erop dat het niet zomaar om een onooglijke vissoort gaat, maar om een belangrijke schakel in het ecosysteem, ook voor de mens. “De killivis herinnert ons eraan dat de impact van olie op het milieu ook gevolgen heeft voor de mens”, zegt hij. “De visjes zijn niet alleen een voedingsbron voor grotere vissen maar ook een belangrijke natuurlijke vijand van bijvoorbeeld muggen. Ze helpen de muggenpopulaties in toom te houden.” (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content