Bossen bij suikerrietplantages slaan meer CO2 op

© Reuters

Door bossen te behouden bij suikerrietplantages kan men de broeikasgassen die de plantages uitstoten verminderen.

Door bossen te behouden bij suikerrietplantages kan men de broeikasgassen die de plantages uitstoten verminderen. Dat zegt een groep onderzoekers van de Braziliaanse Universiteit van São Paulo.

In het systeem dat de onderzoekers uitgedokterd hebben, kan het bos de CO2 opslaan die het suikerriet zelf niet kan opslaan. “De bossen absorberen jaarlijks tot zeventien keer meer dan de gewassen, hun aanwezigheid tussen de suikerrietgewassen zou de landbouwuitstoot door transport en verbranding kunnen compenseren”, zegt botanicus Marcos Buckeridge, een van de onderzoekers.

De studies die die stelling moeten onderbouwen, zijn over twee maanden klaar. De onderzoekers krijgen daarvoor de hulp van het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek. “We willen ook gegevens verzamelen die aangeven hoeveel bosoppervlakte nodig is om de volledige uitstoot in de staat São Paulo te compenseren”, zegt Buckeridge. De zuidelijke deelstaat São Paulo is de grootste suikerrietproducent van Brazilië.

Ethanol

Brazilië haalt niet alleen suiker uit suikerriet maar ook steeds meer ethanol, dat net zoals suiker van de sacharose in het suikerriet wordt gemaakt. De snel groeiende ethanolproductie vindt zijn oorsprong in het Nationale Alcoholprogramma (Proalcohol), dat in 1975 werd opgestart om de Braziliaanse afhankelijkheid van olie te verkleinen, een gevolg van de oliecrisis van 1973. Sindsdien is de Braziliaanse suikerrietoogst zevenmaal groter geworden.

Daardoor is Brazilië minder van petroleum gaan afhangen maar zijn er ook nieuwe problemen opgedoken. Onder meer luchtvervuiling en CO2-uitstoot omdat de bladeren van de hoge suikerrietstengels net voor de oogst in brand worden gestoken: dat vergemakkelijkt nadien het werk van de suikerrietkappers. Vanaf 2014 is dat verboden omdat de oogst steeds meer gemechaniseerd wordt. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat de plantenresten de grond in conditie houden.

Agronoom Manoel Tavares, voorzitter van Cultureel-Ecologische Vereniging Pau Brasil, noemt de exclusieve monocultuur van suikerriet een ramp. De regio Ribeirão Preto, in het noordoosten van São Paulo, bestond vóór 1975 voor een kwart uit bossen. “Vandaag beslaan ze nog maar 4 procent. Dat verandert het regenpatroon, vermindert de vochtigheid en maakt het warmer.” (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content