Bladpootwants verovert België

27/09/11 om 17:16 - Bijgewerkt om 17:16

De bladpootwants staat in Noord-Amerika bekend als "een pestsoort" die schade kan toebrengen aan naaldbomen. In België zou hij al op 70 plaatsen voorkomen.

Bladpootwants verovert België

Amper vier jaar na de ontdekking van de bladpootwants in Vlaanderen heeft het insect zeventig locaties veroverd. Ook in Wallonië zijn steeds meer meldingen van de Noord-Amerikaanse wants, die schade kunnen toebrengen aan naaldbomen.

De bladpootwants is een twee centimeter lang insect dat zijn naam dankt aan de verbrede schenen van de achterpoten. "Oorspronkelijk kwam de soort voor in Mexico en het westen van de Verenigde Staten en Canada", zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt. "Het voorbije decennium liet de bladpootwants zich opmerken als invasieve soort, die in een recordtempo het noordelijk halfrond inneemt, zelfs tot in Japan."

Voor Europa werd het dier voor het eerst in Italië gezien, in 1999. De eerste melding in België, in Oostende, dateert van 2007; een jaar later betreft het al tien locaties. Dit jaar werd de wants op zeventig locaties in Vlaanderen opgemerkt. De soort komt ook voor in vier van de vijf Waalse provincies.

"Pestsoort"

De bladpootwants staat in Noord-Amerika bekend als "een pestsoort" die schade kan toebrengen aan naaldbomen. "De wants zuigt plantensappen op, waardoor de zaadproductie gevoelig kan afnemen", aldus Veraghtert. "De afgelopen jaren werden in Vlaanderen onvolgroeide wantsen aangetroffen, wat erop wijst dat de soort zich ook voorplant."

Net als het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje overwintert de wants bij voorkeur in grote groepen in woningen, wat voor overlast kan zorgen. (Belga/INM)

Onze partners