Biologische landbouw haalt achterstand in, nog 19 procent minder productief

Roteren is de boodschap © BELGA

Uit een studie aan de universiteit van Berkeley blijkt dat biologische landbouw langzaamaan de productiviteitsachterstand overbrugt. En het zou nog veel beter kunnen, volgens de onderzoekers, als er maar meer geroteerd werd, of als boeren op hetzelfde veld tegelijk meerdere gewassen zouden uitzetten.

Over de resultaten van het onderzoek wordt bericht in de kranten Le Monde en The Independent.

Twee jaar geleden werd de productiviteitsachterstand van biologische landbouw, zonder pesticiden, in verschillende studies op 20 tot 25 procent geraamd.

De huidige studie, die resultaten uit 115 onderzoeken in 38 landen groepeert, komt uit op een productiviteitsverschil van 19,2 procent, iets minder dan twee jaar geleden.

Maar, zo preciseren de onderzoekers van de universiteit van Berkeley, die achterstand loopt spectaculair terug als er gebruik gemaakt wordt van rotatie – afwisseling van gewassen per seizoen of per jaar- of als per veld tegelijk meerdere gewassen worden uitgezet. Bij rotatie van gewassen zou de achterstand terugvallen tot 8 procent, bij het gelijktijdig aanplanten van verschillende gewassen tot 9 procent.

Bij bepaalde gewassen, zoals bonen, erwten en linzen, is er nu al geen verschil in productiviteit.

Verspilling

De studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Royal Society B, stelt dat de verschillen wel eens iets kleiner zouden kunnen zijn, want in vele onderzoeken zijn er “vooroordelen ten gunste van conventionale landbouw”.

Op dit ogenblik wordt biologische landbouw op 0,9 procent van de landbouwgrond beoefend, wat een toename met 25 procent is tegenover tien jaar geleden.

Volgens Claire Kremen, die deze studie coördineerde, wordt de productiviteit van biolandbouw altijd in vraag gesteld, in het kader van de bevolkingstoename en de grotere behoeften van de planeet.

Maar eigenlijk, zegt ze, ligt het probleem niet daar, want op dit ogenblik wordt bijna een derde van de wereldproductie weggegooid “Onze landbouw produceert veel meer voedsel dan nodig is om aan de behoeften van de planeet te voldoen. De honger uitroeien betekent vooral de toegang tot voedsel te verbeteren, niet in eerste instantie de productie te verhogen.” En ook de verspilling tegen te gaan.

Zij wil graag het aandeel van biologische landbouw groter zien worden, zegt ze, in gesprek met Le Monde, “We kunnen niet zomaar doorgaan met voedsel te produceren zonder zorg te dragen voor de grond, het water en de biodiversiteit”.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content