Binnenkort vlucht naar Mars? NASA tevreden over test

29/06/14 om 10:20 - Bijgewerkt om 10:52

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zondag een test uitgevoerd met een schotelvormig ruimtevaartuig dat in de toekomst een bemande reis naar Mars mogelijk moet maken. De test was alvast een succes, meldt NASA.

Binnenkort vlucht naar Mars? NASA tevreden over test

© reuters

Het vliegende object, de Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD), werd eerst door een heliumballon naar ongeveer 36,5 kilometer hoogte gebracht. Op die hoogte is de atmosfeer vergelijkbaar met die van Mars.

Eenmaal op die hoogte, werd de LDSD losgekoppeld van de ballon. Na de test is de schotel in de Grote Oceaan bij Hawaï neergekomen. Dat gebeurde iets harder dan gepland omdat de parachute niet helemaal opende, maar toch is de NASA naar eigen zeggen tevreden.

Het experiment kostte 150 miljoen dollar en was door harde wind al zes keer uitgesteld. NASA is van plan de test nog een aantal keer te herhalen.

Begin deze maand rees er evenwel felle kritiek op de plannen van de NASA richting Mars. Volgens de Amerikaanse National Research Council zijn er aan een bemande missie naar Mars een aantal technische en fiscale risico's verbonden. Bovendien hangt aan een missie naar Mars een kostenplaatje van enkele honderden miljarden dollars, en zou de tocht gevaarlijk zijn voor astronauten.

Kortom, met de huidige begroting van de NASA is het niet mogelijk om een route naar Mars uit te stippelen, luidt het in een rapport. Om de kosten te delen wordt China als mogelijke partner vernoemd.

(AFP/BO)

Onze partners