Bijna 2.000 diersoorten toegevoegd aan Rode Lijst

© Reuters

Een kwart van de zoogdieren en vier op tien amfibieën zijn bedreigd. De nieuwe Rode Lijst van Bedreigde Soorten is een duidelijke oproep aan de deelnemers van de Rio+20-top om actie ondernemen.

Tijdens de Rio+20-conferentie, die deze week van start is gegaan, stelde de International Union for Conservation of Nature (IUCN) haar nieuwe Rode lijst van Bedreigde Soorten voor. De lijst schetst een niet al te optimistisch beeld. Dat meldt de BBC.

63 837 soorten
Aan de nieuwe editie van de lijst werden tweeduizend soorten toegevoegd. In totaal staan er nu 63 837 op de Rode Lijst. Ondanks de sterke uitbreiding zijn de statistieken weinig veranderd. 41% van de amfibieën zijn bedreigd, alsook een derde van de rifbouwende koralen, een kwart van de zoogdieren en 13% van de vogels.

“Deze lijst is een waarschuwing voor de wereldleiders die samenkomen in Rio. Ze moeten de ecosystemen van deze planeet beschermen”, zegt Julia Marton-Lefevre, directeur-generaal van IUCN aan BBC. “Een duurzame toekomst kan niet zonder biologische diversiteit, niet voor de natuur maar ook niet voor de zeven miljard mensen die ervan afhankelijk zijn.”

Bedreigingen

De grootste bedreiging voor de natuur blijft een verlies van habitat. Toch zijn de bedreigingen ruimer dan enkel dat. Een voorbeeld daarvan is de situatie in Oost-Azië. De economische groei en de vraag naar natuurlijke grondstoffen zetten er steeds meer druk op zoogdieren, planten, reptielen en amfibieën. Die regio is volgens IUCN de ‘hotspot’ van uitstervende diersoorten.

Voor de Oost-Aziatische slangen is vooral de jacht een bedreiging. Er wordt op hen gejaagd voor voedsel, medicijnen, hun huid en door de handel in slangen. “Zolang de jacht gecontroleerd blijft, is er geen probleem”, zegt Craig Hilton-Taylor, directeur van de Rode Lijst. “Maar zodra slangen getroffen worden in hun natuurlijke habitat, wordt het problematisch.”

Rio+20 De Rio+20-conferentie houdt zich niet direct bezig met de bescherming van de natuur. Dat is vooral de taak van ander initiatieven van de Verenigde Naties zoals het Verdrag inzake Biologische Diversiteit. De conferentie gaat wel over duurzame ontwikkeling en moedigt regeringen aan om het ‘natuurlijke kapitaal’ op te meten. De bestuiving van planten is wereldwijd bijvoorbeeld 200 miljard dollar waard. De afname van bijen, vleermuizen en vogels, die planten bestuiven, is bijgevolg problematisch.

Om de leden van de Rio+20 duidelijk te maken hoe ernstig de situatie is, gaf IUCN ook nog de situatie van de vogels in het Amazoneregenwoud mee. 100 vogelsoorten werden op de nieuwe lijst verhuist van ‘Kwetsbaar’ naar ‘Bedreigd’ of ‘Bijna uitgestorven’. (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content