Belgische hommels gegeerd in China

15/06/12 om 11:53 - Bijgewerkt om 11:53

China gaat Belgische hommels invoeren. België en China bereikten in Peking een akkoord om jaarlijks voor twintig tot veertig miljoen euro aan hommels richting verre oosten te verschepen.

Belgische hommels gegeerd in China

© Reuters

"Sommigen denken misschien dat dit bescheiden beestje slechts een marginaal product is. Maar zij vergissen zich, aangezien het echt hogere krachten bezit", klonk het bij de ondertekening van het protocol tijdens het officiële bezoek van buitenlandminister Didier Reynders in Peking. Zo zijn hommels van levensbelang voor de biologische bestuiving van gewassen, kunnen ze chemicaliën en menselijk werk overnemen en de oogsten met wel dertig procent verhogen.

Bovendien gaat het om "high-tech export", verzekert men bij Biobest, de nummer twee in zijn sector wereldwijd. Het snelgroeiende bedrijf met hoofdzetel in België behoort tot het selecte clubje bedrijven die de commerciële productie van hommels in een volledig gecontroleerde omgeving helemaal onder de knie hebben. Concreet ziet Biobest in China een potentiële afzetmarkt van 634.000 hectaren landbouwgewassen, waaronder tomaten, komkommers, aardbeien en meloenen.

Vorige maand sloot ons land met China al een gelijkaardige deal over de toegang van Belgisch rundersperma tot de Chinese markt. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners