België in de ban van tropische maxima

18/08/12 om 10:07 - Bijgewerkt om 10:07

Het wordt tropisch warm dit weekend met maxima tot 38 graden.

België in de ban van tropische maxima

© Belga

Zaterdagnamiddag is het vrij zonnig en tropisch warm bij maxima van 31 tot 36 graden. Er waait een matige wind uit zuid tot zuidoost. Aan zee wordt het zo'n 28 graden, dat komt door de zeebries zaterdagnamiddag. Ook 's avonds is het zonnig en warm, om 21 uur schommelt het kwik in het binnenland nog rond 25 graden.

De nacht van zaterdag op zondag verloopt helder en ongewoon warm bij minima van 18 tot 22 graden, alleen op de Hoge Venen is het iets koeler.

Ook zondag krijgen we zonnig weer bij tropische maxima van 33 tot 38 graden. Er staat een zwakke tot matige wind tussen zuidoost en zuid. In de namiddag kan een zeebries voor verkoeling zorgen aan de kust. Zondagavond is er vooral over het westen van het land kans op een lokaal warmteonweer.

Verhoogde ozonconcentraties

Vooral zondag zullen de ozonconcentraties hoog oplopen en wordt mogelijk de ozoninformatiedrempel van 180 µg/m3 overschreden. Een overschrijding van de alarmdrempel wordt niet verwacht, maar veel hangt af van de wind, luidt het. Zaterdag wordt het zeer zonnig en verwacht men dat de maximale ozonconcentraties zullen evolueren naar 120 tot 150 µg/m3. Lokaal kan de ozoninformatiedrempel benaderd worden. De hoogste concentraties worden dan verwacht in het centrale noorden van het land.

Geleidelijk minder warm

Van maandag tot en met vrijdag zijn er perioden met zon, maar er is ook kans op een regen- of onweersbui. Het wordt geleidelijk minder warm. Maandag schommelt het kwik nog tussen 25 en 30 graden. Aan het eind van de week wordt het nog zo'n 20 tot 24 graden. (Belga/INM)

Onze partners