Bekijk hoe een orang-oetan de menselijke spraak na-aapt (video)

27/07/16 om 18:33 - Bijgewerkt om 18:52

Orang-oetan Rocky is het eerste bewijs dat grote apen een vorm van stemcontrole hebben om nieuwe geluiden te kunnen leren.

De op het moment van het onderzoek 8-jarige Rocky, een aap in de zoo van Indianapolis, slaagde er tot grote verbazing van een team wetenschappers in om op accurate wijze meer dan 500 klinkerachtige geluiden na te bootsen. De geluiden lijken eerder op het gegrom van een tiener die liever met rust gelaten wordt, maar ze bieden wel een nieuw inzicht in hoe de menselijke spraak doorheen de geschiedenis evolueerde.

Door de ontdekking dat een orang-oetan menselijke vocalisaties kan kopiëren, hebben wetenschappers het eerste bewijs gevonden dat grote apen net zoals de mens controle hebben over hun stembanden. Dat is een verrassende conclusie aangezien altijd werd aangenomen dat grote apen (de dichtste verwanten van de mens) dat niet hebben waardoor de mens dit kenmerk dus niet van de apen kan hebben overgenomen.

Volgens Adriano Lameira van de University of Durham mag die these nu echter naar de prullenmand verwezen worden. 'De stemcontrole bij de mens kan van een evolutionaire voorouder afstammen met gelijkaardige stemcontrolecapaciteiten zoals de orang-oetan of andere grote apen in het algemeen.'

De menselijke spraak ontwikkelde zich pas in de recente geschiedenis, maar volgens de wetenschappers zouden de grote apen mogelijk al 10 miljoen jaar geleden klinkers en medeklinkers geuit hebben.

De studie is te lezen in het vakblad Scientific Reports. (TE)

Lees meer over:

Onze partners