Bedreigde paddenstoel groeit op kadaver wild zwijn

21/10/12 om 11:42 - Bijgewerkt om 11:42

In Nederland is de dwergvaalhoed gevonden, een zeldzame en bedreigde paddenstoel. Het bijzondere is dat de paddenstoel groeide op de resten van een wild zwijn.

Bedreigde paddenstoel groeit op kadaver wild zwijn

© Natuurbericht.nl

In het nationaal park De Meinweg in de Nederlandse provincie Limburg is de dwergvaalhoed gevonden, een zeldzame en bedreigde paddenstoel. Het bijzondere is dat de paddenstoel groeide op de resten van een wild zwijn.

In juni kreeg een vrouwelijk wild zwijn haar laatste rustplaats op een afgelegen plekje in het Limburgse natuurgebied. Het beest was daar neergelegd in het kader van het initiatief Dood doet Leven, waarbij kadavers onderdeel van de voedselketen uitmaken en waar andere dieren weer van kunnen leven. Natuurorganisaties hopen daarmee op de terugkeer van zeldzame aaseters.

Ruim drie maanden later was er van het kadaver - dankzij kraaien, aasvliegen en -kevers - weinig meer over, maar wel viel een aantal paddenstoelen op, zo meldt de website natuurbericht.nl. Daaronder was de dwergvaalhoed. Die staat gekend als 'bedreigd'. Tussen 2000 en 2007 is de soort met 75 procent afgenomen ten opzichte van de periode 1900 tot 1983.

Kadavers in de natuur zorgen voor een snelle en sterke toename van voedingsstoffen in de bodem. Vooral organismen als paddenstoelen profiteren daarvan. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners