Australië pompt miljoenen in uitroeiing 'onbestaande' vos

02/05/14 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:50

De Australische overheid heeft het afgelopen decennium miljoenen dollars 'verspild' aan de bestrijding van vossen op Tasmanië. Internationale wetenschappers hebben namelijk geconcludeerd dat er nooit vossen hebben geleefd op het eiland.

Australië pompt miljoenen in uitroeiing 'onbestaande' vos

Vos © Reuters

Het afgelopen decennium trok de Australische overheid miljoenen dollars uit voor de bestrijding van vossen op Tasmanië. Maar uit een onafhankelijk rapport blijkt nu dat er nooit vossen heb geleefd op het eiland. Dat schrijft de Australische zender ABC.

Het gerucht over de mogelijke aanwezigheid van vossen op het eiland Tasmanië, circuleerde voor het eerst in 2001. Toen zouden drie jagers een twintigtal vossenjongen naar het eiland hebben gebracht. Hoewel de politie van Tasmanië het gerucht in twijfel trok en na onderzoek besloot dat er geen vossen waren op het eiland, bleef het nationale departement Parken en Dieren geloven dat de roofdieren Tasmanië 'onveilig' maakten. Verschillende uitroeiingcampagnes, die veel geld kostten, werden op touw gezet.

'Media blies gerucht op'

Een team van zeven internationale wetenschappers beweert nu, meer dan tien jaar later, dat het ging om een hype en dat er nooit sporen van een vos werden gevonden.

"Dit is een voorbeeld van hoe de media een gerucht kan opblazen, totdat de mensen erin geloven", zegt Clive Marks een van de onderzoekers. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners