Australië opent jacht op killer haai

23/10/11 om 11:11 - Bijgewerkt om 11:11

Australië gaat een grote witte haai opjagen die volgens de autoriteiten al zeker drie zwemmers heeft gedood. De staat West-Australië opent de jacht op alle witte haaien die te dicht bij de kust komen.

Zaterdag is voor de westkust van Australië nog een 32-jarige Amerikaanse duiker gedood door een witte haai. De man zou het derde dodelijke slachtoffer van dezelfde haai zijn.

De Amerikaan was aan het duiken in de buurt van Rottnest Island, zo'n 18 kilometer van de havenstad Fremantle, toen hij aangevallen werd door een haai. De andere duikers in de buurt vertelden de politie dat het lichaam van het slachtoffer zwaar toegetakeld was. Een van hen zag een drie meter lange haai bij het lichaam.

'Aantal haaien neemt toe'
Op 10 oktober werd een lokale zakenman tijdens zijn ochtendlijke zwempartij gedood door een haai voor de kust van Perth. 'Er zijn veel aanwijzingen dat het aantal haaien toeneemt,' zei premier Colin Barnett van West-Australië. 'Het ruimen van de haaien is aan de orde als ze te dicht bij de kust zwemmen waar ook mensen in het water zitten.'

Barnett overweegt extra patroulles en bewaking van de kust vanuit de lucht. Een aantal stranden zijn gesloten. De premier vraagt zwemmers op andere lokaties extra voorzichtig te zijn.

Witte haaien zelden gevaarlijkWitte haaien zijn zeldzaam en zelden gevaarlijk. Toch is het in Australië al tien jaar toegelaten om witte haaien op te jagen en te doden. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd. Het is de eerste keer dat de autoriteiten de jacht openen op een killer haai en één moeite overwegen om ook andere witte haaien te doden.

Jaws de mensenhaai
De witte haai of mensenhaai is de grootste roofvis ter wereld. Hij wordt gemiddeld vier tot vijf meter lang en moet in grootte alleen de walvishaai, de reuzenhaai en de Groenlandse haai laten voorgaan. Hij leeft in alle grote oceanen, maar wordt vooral gezien voor de kusten van Australië, Zuid-Afrika en de westkust van de Verenigde Staten.

De witte haai stond model voor de iconische film Jaws van Steven Spielberg, één van de meest bekeken films aller tijden, die de vis een niet verdiende kwalijke reputatie heeft bezorgd. (EE)

Lees meer over:

Onze partners