Australië kreunt onder een hittegolf.

04/01/13 om 13:39 - Bijgewerkt om 13:39

Australië gaat gebukt onder de grootste hittegolf sinds 2001 met temperaturen die alle records verbreken. Verschillende mensen liepen een zonneslag op en bosbranden teisteren het land.

Australië kreunt onder een hittegolf.

© Reuters


Op vele plaatsen in Australië -waar het momenteel zomer is- werden temperatuurrecords gebroken. In Eucla, 1.500 kilometer ten oosten van de stad Perth aan de westkust, werd deze week 48,2 graden gemeten, het kwik steeg in deze regio nooit eerder zo hoog. Ook in Adelaide, Melbourne en Hobart op Tasmanië werden hitterecords gebroken met temperaturen van boven de 40 graden.

"Wees voorzichtig en breng jullie in veiligheid", twitterde premier Julia Gillard. Ze waarschuwde ook voor bosbranden. Op het eiland Tasmanië werd de weg naar de belangrijkste toeristische trekpleister, de gevangenis van de vroegere strafkolonie in Port Arthur, gesloten omdat het vuur begint uit te breiden. Enkele dorpen werden al geëvacueerd.

Het ziet er bovendien niet naar uit dat het de komende weken koeler zal worden down under; weerstations voorspellen ook voor de volgende maanden temperaturen die hoger liggen dan normaal. (Belga/KS)

Onze partners