Australië creëert grootste zeereservaat ter wereld

16/11/12 om 03:56 - Bijgewerkt om 03:56

Australië heeft de grootste beschermde zone op zee gecreëerd.

Australië creëert grootste zeereservaat ter wereld

© Reuters

Meer dan 2,3 miljoen vierkante kilometer oceaan werd bijkomend beschermd, wat het totaal op 3,1 miljoen vierkante kilometer brengt.

De officiële bescherming van de verschillende zones op zee was een verkiezingsbelofte. Een "zeer belangrijk engagement voor het behoud en het duurzaam gebruik op lange termijn van de Australische oceanen", zei minister van Milieu Tony Burke.

De ingestelde zones dienen vooral om de verschillende bedreigde diersoorten te beschermen zoals de blauwe vinvis, de groene zeeschildpad en sommige haaisoorten.

Groot Barrièrerif

De visserijsector kantte zich jarenlang tegen de oprichting van de beschermde zone en zei dat er duizenden jobs verloren zouden gaan door het initiatief. Burke is zich bewust van de impact op de kustindustrie en de visserij en zei dat er 100 miljoen Australische dollar (81 miljoen euro) vrijgemaakt zou kunnen worden.

In de beschermde zone zit ook het Groot Barrièrerif, dat zo'n 2.900 koraalformaties herbergt in een gebied dat zich uitstrekt over 2.600 kilometer. (Belga/TV)

Onze partners