Atlantisch orkaanseizoen wordt heviger dan voorzien

09/08/12 om 23:36 - Bijgewerkt om 23:36

Het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan dreigt dit jaar meer onheil te veroorzaken dan gedacht. De Amerikaanse weerdienst NOAA voorspelt meerdere orkanen.

Atlantisch orkaanseizoen wordt heviger dan voorzien

© Reuters

Tegen eind november, voorspelt NOAA (de National Oceanic and Atmospheric Administration), zal het gebied terugkijken op twaalf tot zeventien sterke cylconen, aldus de weerkundige dienst in Washington. Drie tot vijf kunnen aangroeien tot orkanen. Twee tot drie daarvan dreigen gepaard te gaan met vernietigende windsnelheden van meer dan 178 kilometer per uur.

Tot dusver heeft het 'Atlantic hurricane season', dat op 1 juni begint, zes stormen voortgebracht die sterk genoeg waren om met een naam gedoopt te worden. Gemiddeld brengt een orkaanseizoen volgens de NOAA elf stormen met namen voort, waaronder zes orkanen.

Sterkere stormen

Onder weerkundigen is er een discussie aan de gang over de invloed van klimaatverandering op het orkaansezizoen. Een warmer klimaat zal niet zo zeer meer orkanen voortbrengen, wordt aangenomen, maar ze zullen wel sterker worden. (Belga/TV)

Onze partners