Argentijnse regering beperkt export van sabalo-vis

09/10/11 om 13:20 - Bijgewerkt om 13:20

De sabalo, een grote zoetwatervis, lijdt zwaar onder overbevissing.

Argentinië gaat de export van de sabalo-vis beperken. Milieuorganisaties juichen de beslissing toe. De sabalo, een grote zoetwatervis, lijdt zwaar onder overbevissing. De Argentijnse regering heeft het vangstquotum voor de sabalo voor dit jaar op 6500 ton gelegd.

Als men dit vergelijkt met de vorige jaren is de beslissing van de Argentijnse regering "bemoedigend", zegt Julieta Peteán van de Fundación Proteger (Stichting Beschermen), een Argentijnse milieuorganisatie.

In 2009 mocht nog 15.000 ton gevangen worden, vorig jaar was dat al teruggeschroefd tot 8000 ton. Dit jaar vermindert de Argentijnse overheid het quotum opnieuw, uit "voorzorg", zegt ze, want de soort is zich aan het herstellen.

De sabalo (Prochilodus lineatus), die een halve meter lang kan worden, is de belangrijkste commerciële vissoort in de Paranarivier. Voor duizenden families die langs de rivier wonen, is de vis een belangrijke bron van inkomsten.

Overbevissing

De soort lijdt zwaar onder overbevissing, zowel door de grote binnenlandse vraag als door de export. "Het vissen op sabalo zou volgens ecosysteemcriteria beoordeeld moeten worden, waarbij men voorrang geeft aan de opbrengst voor de duizenden vissersfamilies, en niet volgens economische kortetermijncriteria die alleen enkele exporteurs ten goede komen", zegt Julieta Peteán.

Eerdere pogingen om de overbevissing van de sabalo tegen te gaan zijn mislukt. In 1998 werd 13000 ton uitgevoerd, in 2004 was dat al toegenomen tot 34.000 ton.

Doordat de visbestanden krompen, werd ook op steeds kleinere exemplaren gevist. Daardoor kreeg de soort niet meer de kans zich voldoende snel voort te planten. De regio Santa Fe voerde in 2005 een verbod in op de vangst van sabalo's kleiner dan 42 centimeter. (IPS)

Onze partners