Antiparasietenhalsband Aldi schadelijk voor katten

24/04/13 om 12:33 - Bijgewerkt om 12:33

Antiparasietenhalsbanden met de stof permethrine zijn niet geschikt voor katten. Opgelet, want warenhuisketen Aldi brengt er deze week op de markt.

Antiparasietenhalsband Aldi schadelijk voor katten

© Reuters

Dierenartsen van de Gentse Universiteit waarschuwen ervoor dat antiparasietenhalsbanden met permethrine niet geschikt zijn voor poezen. Antiparasietenhalsbanden met die actieve stof ter bestrijding van ecto-parasieten zoals vlooien en teken kunnen wel voor volwassen honden gebruikt worden.

Warenhuisketen Aldi lanceert momenteel een actie waarbij dergelijke halsbanden aan 1,99 euro verkocht zullen worden. In de omschrijving op de folder staat dat het bandje geschikt is voor volwassen honden of katten.

Onder studenten diergeneeskunde en op sociale media woedt nu een discussie over de gevolgen van permethrine voor poezen.

"Vorig jaar kreeg de dienst pathologie verschillende dieren binnen die acuut gestorven waren na contact met de stof permethrine", klinkt het. "Dat komt omdat poezen de stof niet goed abreken." Permethrine kan bij poezen onder meer spiertrillingen, coördinatieproblemen, opwindingsverschijnselen en epileptiforme aanvallen veroorzaken. (Belga/INM)

Onze partners