Amerikaanse zeemacht: Klimaatverandering is grootste dreiging

13/03/13 om 01:28 - Bijgewerkt om 01:28

Niet de spanningen op het Koreaanse schiereiland of de militaire opbouw van China zijn de grootste gevaren in de Stille Oceaan, wel klimaatverandering. Dat zegt VS-admiraal Samuel Locklear.

Amerikaanse zeemacht: Klimaatverandering is grootste dreiging

© Reuters

Destabilisatie door een opwarmend klimaat is "wellicht het meest waarschijnlijke probleem waar we mee te maken zullen krijgen", zei Samuel Locklear in een interview met de Amerikaanse krant The Boston Globe. "Dat zal de veiligheidsomgeving kwalijk beïnvloeden en dat is meer waarschijnlijk dan de andere scenario's waar we vaal over praten."

"Dat verrast mensen soms", erkent Locklear. Maar "er is in de niet zo verre toekomst het potentieel dat hele naties uit de weg zullen moeten voor de stijgende zeespiegel. Bepaalde weerpatronen zijn extremer dan vroeger. We zijn dit jaar de westelijke Stille Oceaan aan supertyfoon nummer 27 of 28 toe. Het gemiddelde is ongeveer zeventien."

Bevolking verhuizen

Samuel Locklear is bepaald geen geitenwollensokkendrager. Hij is de bevelhebber van de Amerikaanse marine in de Stille Oceaan, voerde het bevel over de gevechtsgroep rond het vliegdeskschip Nimitz tijdens de Irak-oorlog in 2003 en over het marine-component van de Navo-campagne in Libië in 2011.

Toch ziet Locklear klimaatverandering als een grotere uitdaging dan de Noord-Koreaanse nucleaire dreiging of de spanningen tussen Japan en China over eilanden in de Zuid-Chinese Zee.

"Het ijs smelt en de zee komt hoger", zegt hij, daarbij opmerkend dat tachtig procent van de wereldbevolking binnen driehonderd kilometer van de kust woont. "Ik werk aan het managen van de gevolgen. Ik ben geen wetenschapper, maar op het eiland Tarawa in Kiribati overwegen ze om hun hele bevolking naar een ander land te verhuizen, omdat het eiland niet meer zal bestaan."

Veiligheid brokkelt af

Het Amerikaanse leger is zich ondertussen volop aan het voorbereiden op een wereld die gewijzigd wordt door klimaatverandering. Een reeks militaire rapporten en planningsdocumenten van de laatste jaren wijzen het klimaat aan als een strategische factor van belang.

Het Amerikaanse leger is doende om zijn materieel energie-efficiënter te maken en het gebruik fossiele brandstoffen te reduceren ten voordele van hernieuwbare energie. De marine legt voorraden aan op strategische plaatsen en samen met Aziatische legers worden er oefeningen gepland die gebaseerd zijn op global warming-scenario's.

"In onze multilaterale dialoog - zelfs met China en India - hebben we de noodzaak ingebouwd om onze militaire capaciteiten klaar te maken voor wanneer klimaatverandering zijn impact begint te hebben op die reusachtige populaties", zegt admiraal Locklear. "Als dit fout loopt, kan je honderdduizenden of miljoenen mensen krijgen die op de vlucht moeten en dan gaat je veiligheidssituatie algauw afbrokkelen."

Onze partners