Amerikaanse droogte is goed voor Golf van Mexico

03/08/12 om 17:59 - Bijgewerkt om 17:59

De 'dode zone' in de Golf van Mexico, waar een gebrek aan zuurstof leven onmogelijk maakt, is dit jaar veel kleiner. Een rechtstreeks gevolg van de droogte die de VS teistert.

Amerikaanse droogte is goed voor Golf van Mexico

© Reuters

De "dode zone" in de Golf van Mexico, waar een gebrek aan zuurstof leven onmogelijk maakt, is dit jaar veel kleiner. Dat is een rechtstreeks gevolg van de droogte die de VS teistert.

Uit metingen van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) blijkt dat de dode zone in de Golf zo'n 7.482 vierkante kilometer groot is. Dat is de vierde kleinste meting ooit, en vooral een groot verschil met vorig jaar, toen de dode zone meer dan dubbel zo groot was.

"We hadden de lage meting verwacht na de droge omstandigheden en het feit dat de aanvoer van nutriënten in de Golf een dieptepunt bereikten", zegt hoofdonderzoekster Nancy Rabalais.

Nutrënten stimuleren algengroei

De nutriënten, die vooral afkomstig zijn van de landbouw en andere menselijke activiteiten langs het stroomgebied van de Mississippi, stimuleren de groei van algen, die zuurstof uit het water halen. Daardoor ontstaat een dode zone waar nauwelijks leven mogelijk is.

De gevolgen zijn niet alleen hard voor het milieu, maar ook voor de commerciële visvangst. (IPS/SD)


Lees meer over:

Onze partners