Afrikaanse savannes zien houtvoorraad snel slinken

18/01/13 om 14:16 - Bijgewerkt om 14:16

Afrika ten zuiden van de Sahara ziet zijn houtvoorraad snel slinken. Voor de meesten daar is hout de belangrijkste energiebron. Als de huidige houtconsumptie niet verandert, dan is de voorraad over dertien jaar op, zeggen Zuid-Afrikaanse onderzoekers.

Afrikaanse savannes zien houtvoorraad snel slinken

© Belga

Uit een studie gepubliceerd in Environmental Research Letters blijkt dat Zuid-Afrika haar houtvoorraad er in een sneltempo aan het doorjagen is. Zuid-Afrikaanse onderzoekers zeggen dat de

houtconsumptie acht jaar lang met 15 procent per jaar moetdalen om weer een duurzaam peil te bereiken.

Hout als belangrijkste energiebron Voor twee derde van de gezinnen in Afrika ten zuiden van de Sahara zijn hout en houtskool de belangrijkste energiebronnen (koken, verwarming). In Zuid-Afrika alleen al gaat om het 2,4 miljoen gezinnen, die samen 4 tot 7 miljoen ton per jaar hout verbranden. In de rest van de regio, die minder ontwikkeld is dan Zuid-Afrika, ligt het verbruik nog hoger.

"De achteruitgang van de brandhoutreserves in de Afrikaanse savannes is ernstig", zeggen de wetenschappers. "Het onderstreept het belang van betaalbare energie voor economische ontwikkeling op het platteland."

Momenteel is een elektrische kachel het enige alternatief, zeggen ze. Maar de omschakeling verloopt traag, wellicht door de hoge kostprijs van kachel en elektriciteit. Waar veel werkloosheid is, hebben mensen ook meer tijd om hout te sprokkelen.

Gemeten met licht Het onderzoek gebeurde vanuit een vliegtuig met lidar-technologie (afkorting van light detection and ranging) aan boord. Daarbij wordt de afstand tot een object of oppervlak gemeten met laserpulsen. Zoals radar zo'n afstand met radiogolven meet, zo doet lidar dat met licht.

De lidar-metingen maakten het mogelijk de boomhoogte en dus het houtvolume te bepalen. Nadien werden ze gekoppeld aan bekende gegevens, zoals sociaaleconomische data en houtconsumptie. (IPS/KS)

Onze partners