Afrikaanse landen maken enorm natuurgebied

12/06/12 om 17:02 - Bijgewerkt om 17:02

Vijf Afrikaanse landen werken samen aan een natuurgebied ter grootte van Zweden. De bescherming van diersoorten moet er hand in hand gaan met de ontwikkeling van de lokale bevolking.

Afrikaanse landen maken enorm natuurgebied

© Reuters

Het Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area, kortweg KAZA, is een enorm gebied rond de beroemde Victoria Falls dat zich uitstrekt over vijf landen: Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe. Het gebied is een lappendeken van bos, draslanden, vlaktes en landbouwareaal. Het vormt een thuishaven voor meer dan drieduizend diersoorten, waaronder de bedreigde neushoorn, de jachtluipaard en de Afrikaanse olifant.

Lokale bevolking

Het KAZA bevat veertig nationale parken, maar toch gaat de aandacht niet alleen uit naar natuurbescherming. Cruciaal is ook de ontwikkeling van de bijna 2,5 miljoen mensen die binnen de grenzen wonen en bijna de helft van het gebied gebruiken voor de landbouw. De lokale gemeenschappen helpen mee om de natuur te beschermen en te beheren, en kunnen er ook wel bij varen, onder meer dankzij het toerisme en de gereguleerde jacht.

Een rapport over het Kafuepark in het Zambiaanse deel van het KAZA schat bijvoorbeeld dat het toerisme daar kan groeien van de huidige 5 miljoen dollar per jaar naar bijna 50 miljoen in minder dan tien jaar.

Uitdagingen

Toch moeten er nog enorme uitdagingen overwonnen worden om van het project een succes te maken: conflicten tussen de inwoners en wilde diersoorten, vrees voor ziektes bij het vee en een snelle achteruitgang van het wild. Het project kampt ook met een tekort aan financiële middelen en de politieke conflicten tussen de deelnemende landen zijn nooit veraf. (IPS/GM)

Onze partners