'Afrika zit op zee van water'

22/04/12 om 10:05 - Bijgewerkt om 10:05

Onder de oppervlakte van het Afrikaanse continent zit een enorme voorraad water, zeggen Britse wetenschappers. Niet al dat water is echter even gemakkelijk naar boven te halen.

'Afrika zit op zee van water'

© Reuters

Wetenschappers van de Britisch Geological Survey en University College London brachten voor het eerst het grondwater van het continent in kaart.

"De grootste hoeveelheden bevinden zich in grote watervoerende grondlagen in de Noord-Afrikaanse landen Libië, Algerije, Egypte en Soedan," zo zeggen ze in de Environmental Research Letters, meldt Reuters.

Diep

De wetenschappers schatten dat de totale hoeveelheid water onder de grond tot honderd keer groter is dan die aan de oppervlakte. Wel waarschuwen ze dat niet alle voorraden (gemakkelijk) bereikbaar zijn.

De grootste reservoirs bevinden zich in de droogste delen van Afrika in en rond de Sahara, op 100 tot 250 meter onder de oppervlakte. "Water dat dieper dan 50 meter zit, kan niet met een handpomp worden opgehaald," zegt dr. Alan McDonald van Britisch Geological Survey. "Voor dieptes van meer dan 100 meter is gesofisticeerder, duurder materiaal nodig."

Daarnaast waarschuwen de wetenschappers dat ook deze watervoorraden niet onuitputtelijk zijn. Ongeremd oppompen zou de waterhuishouding in een zeer grote regio kunnen verstoren. "Maar een verantwoorde exploitatie kan voor grote delen van Afrika decennia zonder waterzorgen inhouden."

Naar schatting 300 miljoen Afrikanen hebben geen toegang tot drinkbaar water. Amper vijf procent van de akkers wordt bevloeid. (Reuters/KVDA)

Onze partners