Afgeknipte teennagels om neushoorn te redden

17/11/14 om 19:43 - Bijgewerkt om 19:43

Het Nederlandse Dierenpark Amersfoort roept mensen op om hun afgeknipte teennagels op te sturen. Bedoeling is om het probleem van het afslachten van neushoorns in het wild aan te kaarten. 'Dit is geen grap', klinkt het.

Afgeknipte teennagels om neushoorn te redden

A rhino and a zebra cross a road at Nairobi's National Park March 11, 2013. The park is located just 7 km (4 miles) from the Kenya's capital city center. REUTERS/Marko Djurica (KENYA - Tags: ANIMALS ENVIRONMENT) - RTR3EUCF © Reuters

Het gaat niet goed met de neushoorns in het wild. 'Dit jaar zijn er al meer dan 1000 neushoorns gestroopt. Dat heeft te maken met bijgeloof dat de hoorn een geneeskrachtige werking heeft. Dat is absolute waanzin', zo legde Marjo Hoedemaker van Dierenpark Amersfoort uit in 'Nieuwe Feiten'.

Daarom roept het dierenpark iedereen op om zijn nagels enkele weken te laten groeien en ze nadien op te sturen naar het park. De hoorn van een neushoorn is gemaakt uit keratine, dat is dezelfde stof waarvan onze teen- en vingernagels gemaakt zijn.

'We gaan alle afgeknipte verzamelen en aanbieden aan de Vietnamese ambassadeur, en wil hij er meer, dan kan hij er nog meer krijgen', klinkt het strijdvaardig.

In heel wat Aziatische landen, waaronder Vietnam, is het bijgeloof erg hardnekkig. De schaarste drijft bovendien de prijs de hoogte in, waardoor de neushoorns nog interessanter wordt voor stropers. Een kilo poeder van een neushoornhoorn kost zo'n 50.000 euro.

'Bloedige noodzaak'

'Wij willen een groot aantal kilo's hebben. Maar in eerste instantie wordt gemikt op 5 kilo. Dit is geen grap, geen ludieke actie, het is pure, bloedige noodzaak omdat dat het zo slecht gaat met de neushoorn in het wild', gaat Hoedemaker verder. De afgelopen jaren is het aantal gestroopte neushoorns sterk toegenomen.

'Als we zo doorgaan, dan zien we ze binnen tien à twaalf jaar de laatste neushoorns in een dierentuin', besluit Hoedemaker.

Wie zijn steentje wil bijdragen aan de actie kan zijn nagels in een plastic envelop opsturen naar: DierenPark Amersfoort, Barchman Wuytierslaan 224, 3819 AC Amersfoort, Nederland. (JH)

Lees meer over:

Onze partners