'Aarde telt 15 miljard mensen tegen 2100'

24/10/11 om 18:20 - Bijgewerkt om 18:19

De Verenigde Naties waarschuwen dat de wereldbevolking tegen 2100 mogelijk 15 miljard mensen zou kunnen tellen. Dat is meer dan een verdubbeling van de huidige 7 miljard.

'Aarde telt 15 miljard mensen tegen 2100'

© Reuters

De voorspelling is terug te vinden in het jaarlijkse rapport The State of World Population 2011 van de United Nations Population Fund (Unfpa) dat woensdag bekend wordt gemaakt naar aanleiding van de geboorte van de 7 miljardste mens op aarde later deze maand.

Het cijfer van 15 miljard is veel groter dan wat veel experts aanvankelijk hadden voorspeld. Een eerdere berekening van de VN had het nog over meer dan 10 miljard mensen tegen 2100.

Geschokt
Sommige experts reageerden geschokt op de nieuwe cijfers. Volgens Roger Martin, voorzitter van de Britse denktank Population Matters, die campagne voert voor familieplanning, zegt dat de aarde in een nieuwe gevaarlijke fase terechtkomt. "Onze planeet nadert een perfecte storm van bevolkingsgroei", aldus Martin in The Guardian.

Anderen reageren dan weer sceptisch. Professor Jack Goldstone van de George Mason universiteit en auteur van 'The Population Bomb' zegt dat de wereldleiders wellicht zullen ingrijpen om te voorkomen dat de wereldbevolking de pan uitswingt. "De mogelijkheden en de wens om minder kinderen te krijgen, zijn zich overal in de wereld aan het verspreiden", zegt hij. Volgens Mason is 10 tot 12 miljard mensen tegen 2100 een aannemelijker cijfer.

Familieplanning
De bevolking op aarde is sinds de jaren 60 verdubbeld door de hoge geboortecijfers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Dankzij de verspreiding van medicijnen en een betere gezondheidszorg daalde het sterftecijfer bij jonge kinderen. Bovendien is de levensverwachting van de mens in het algemeen gestegen.

Haal wat beleidsmakers zijn het er over eens dat familieplanning in ontwikkelingslanden de beste - en bovendien een goedkope - manier is om de wereldbevolking te controleren. Hulpverleners krijgen echter vaak te maken met culturele en religieuze factoren die het informeren van vrouwen en het inperken van families bemoeilijken. Veel religieuze groepen verbieden bijvoorbeeld het gebruik van contraceptie. Bovendien willen heel wat overheden hun bevolkingen net doen toenemen.

Het Population Research Institute, een Amerikaanse groep die gelinkt wordt aan anti-abortusorganisaties in de Verenigde Staten, verwelkomde vorige week nog het nieuws van de 7 miljardste mens op aarde later deze maand. "Het langetermijnprobleem van de mensheid is niet te veel kinderen, maar te weinig kinderen", aldus voorzitter Steven Mosher. (TE)

Lees meer over:

Onze partners