Aardbeving schudt Washington en New York lichtjes door elkaar

23/08/11 om 21:30 - Bijgewerkt om 21:30

Een aardschok heeft de Amerikaanse oostkust opgeschrikt. In Washington en New York werden diverse gebouwen ontruimd. Er werd even gedacht aan een terreuraanslag.

Aardbeving schudt Washington en New York lichtjes door elkaar

© Reuters

Een aardbeving met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter heeft dinsdag de Amerikaanse oostkust door elkaar geschud.

Volgens de Amerikaanse aardbevingswacht USGS bevond het epicentrum van de aardbeving zich in de omgeving van de plaats Mineral in de staat Virginia, zowat 130 kilometer ten zuidwesten van Washington. De beving, kort voor 14 uur plaatselijke tijd, was ook voelbaar in de miljoenenstad New York en de hoofdstad Washington en naar verluidt zelfs tot in Toronto in Canada. Berichten over gewonden of grote materiële schade zijn nog niet voorhanden.

In Washington werden verschillende gebouwen ontruimd, waaronder het Pentagon, het ministerie van Buitenlandse Zaken (State Department) en het Capitool. Aanvankelijk dachten de inwoners van de Amerikaanse hoofdstad dat het om een terreuraanslag ging. "De aarde heeft meer dan 40 seconden gebeefd", meldde een ooggetuige in Washington aan het persagentschap DPA. Duizenden mensen liepen de straat op. "De aarde bewoog fel heen en weer. De verlichting en het telefoonverkeer zijn gedeeltelijk uitgevallen." Ook in New York was de beving zo hevig, dat gebouwen geëvacueerd moesten worden. (Belga/INM)

Onze partners