Aap wint het van fotograaf in zaak van auteursrechten

Er is een ruzie uitgebroken tussen een fotograaf en de internet-encyclopedie Wikipedia over een 'aapfie'. Een selfie dus, van een aap. Het beest had de fotograaf zijn toestel afgenomen, en per toeval een selfie gemaakt. Die is op Wikipedia beland, maar de fotograaf wil dat niet. Hij zegt dat hij de rechten op de foto heeft. Bij Wikipedia zeggen ze dat de aap de artiest is, en dus laten ze de foto staan. © BELGA

Een langlopende discussie tussen een Britse natuurfotograaf en Wikimedia, de organisatie achter Wikipedia, lijkt beslecht.

Het Amerikaanse US Copyright Office, de Amerikaanse autoriteit als het gaat over auteursrechten, oordeelt dat werken die door de natuur, dieren of planten voortgebracht zijn, niet geregistreerd kunnen worden en dus openbaar goed zijn.

En dat is nu net wat de professionele Britse natuurfotograaf David Slater niet wilde horen. Hij was in 2011 in het North Sulawesi-park in Indonesië bezig aan een fotoreportage van de makaak, een zeldzame aap, toen een van de apen een camera uit zijn handen graaide. “De aap duwde tientallen keren op het knopje en maakte op die manier verschillende selfies”, aldus Slater.

Een van die selfies belandde op het internet en werd opgenomen in de beeldbank van Wikipedia. En zo ging de bal aan het rollen. Het agentschap vroeg om de foto te verwijderen, maar Wikipedia oordeelde dat hij zich niet kon beroepen op het auteursrecht omdat niet hij, maar de aap de foto maakte, waardoor de foto tot het publieke domein behoort.

Het US Copyright Office geeft de internetgigant nu gelijk, door te stellen dat de foto rechtenvrij is, net als tekeningen gemaakt door olifanten bijvoorbeeld. (Belga/TE)

Lees ook: Selfie van aap leidt tot bizarre copyright-discussie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content