2012 in de top 10 van de warmste jaren ooit

Met een gemiddelde temperatuur van 14,6 graden Celsius staat het jaar 2012 op de negende plaats in de lijst van warmste jaren wereldwijd sinds 1880. Dat heeft de Nasa meegedeeld.

Acht van die negen warmste jaren sinds het begin van de metingen werden geregistreerd sinds 2000, met 2010 en 2005 helemaal bovenaan.

Het jaar 2012 ligt in lijn met de vastgestelde opwarming van de aarde op lange termijn, stelt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. Zo lag de gemiddelde temperatuur 0,6 graden Celsius hoger dan in het midden van de twintigste eeuw.

Sinds 1880 steeg de gemiddelde wereldwijde temperatuur met 0,8 graden.

Weerstations en satellieten

“Een extra jaar met cijfergegevens is op zich niet zo interessant”, zegt Nasa-klimatoloog Gavin Schmidt. “Wat er wel toe doet, is dat dit decennium warmer is dan het vorige, dat zelf al warmer was dan dat daarvoor. De aarde warmt op. De oorzaak van die opwarming is dat we toenemende hoeveelheden koolstofdioxide de atmosfeer in sturen.”

De jaarcijfers zijn afkomstig van het Goddard Institute for Space Studies (GISS) van de Nasa. Dat baseert zich onder meer op de metingen van meer dan duizend weerstations wereldwijd en op satellietgegevens. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content