20 miljoen ton Japans tsunamipuin op weg naar Hawaï

24/10/11 om 12:41 - Bijgewerkt om 12:41

Televisies, koelkasten en meubelstukken drijven sneller dan eerst werd aangenomen naar de kusten van de Verenigde Staten.

20 miljoen ton Japans tsunamipuin op weg naar Hawaï

© Reuters

Bijna 20 miljoen ton afval als gevolg van de verwoestende aardbeving van 11 maart in Japan en de daaropvolgende tsunami is via de Stille Oceaan op weg naar de Verenigde Staten. Verwacht wordt dat het afval over minder dan 2 jaar zal aanspoelen op Hawaï.
Onderzoekers van de universiteit van Hawaï volgen de brokstukken al bijna een half jaar. Aan de hand van computermodellen van oceaanstromingen voorspellen ze het traject van het afval.

Uit de voorspellingen blijkt dat het puin tegen de winter de Midway-eilanden zal bereiken en in minder dan twee jaar Hawaï.

Plastic soep

Onder het puin bevinden zich meubelstukken, keukentoestellen, visnetten en zelfs een volledige vissersboot, auto's en tractoren. Wetenschappers volgen het traject van het puin nauwgezet op omdat het een gevaar kan betekenen voor de scheepvaart.

Het puin zal uiteindelijk zijn laatste rustplaats vinden in de zogenaamde 'plastic soep', een gigantisch gebied van drijvend plastic en ander afval in het noorden van de Stille Oceaan.

Japan werd op 11 maart getroffen door een aardbeving van 9.0 op de schaal van Richter en een tsunami die aan 20.000 mensen het leven kostte.

De aardbeving beschadigde de koelsystemen van de kerncentrale in Fukushima en veroorzaakte de grootste atoomramp sinds Tsjernobyl. (TE)

Lees meer over:

Onze partners