’10 grootste voedingsreuzen stoten 50% meer CO2 uit dan heel België’

Een Nescafé-productilijn van het Zwitserse voedingsoncern Nestlé. © REUTERS

De zogenaamde Big Ten vand e voedingsindustrie stoten samen de helft meer CO2 uit dan een land als België. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de ngo Oxfam.

Het nieuwe rapport heet ‘A Climate of Secrecy’. het is onderdeel van de Behind the Brands-campagne van Oxfam.

De Big Ten stoten samen 263,7 miljoen ton broeikasgassen uit, zegt Oxfam. Het gaat om Kellogg, General Mills, Coca-Cola, Danone, Mars, Nestlé, PepsiCo, Unilever, Associated British Foods en Mondelez International.

Maar de bedrijven ondernemen lang niet genoeg om de problemen aan te pakken, vindt de ngo. Nochtans zijn ze volgens Oxfam in staat hun uitstoot tegen 2020 met 80 miljoen ton te verminderen, wat hetzelfde effect zou hebben als het van de weg halen van alle auto’s in Los Angeles, Peking, Londen en New York.

Uitstoot groeit

Oxfam zegt dat het voedselsysteem nu al verantwoordelijk is voor een vierde van de wereldwijde CO2-uitstoot. “En de uitstoot blijft groeien omdat de vraag naar voedsel stijgt”, klinkt het in een persbericht.

Voedselbedrijven geven toe dat de klimaatverandering die daaruit voortvloeit ook henzelf schaadt, zegt Oxfam. General Mills bijvoorbeeld zou in het eerste kwartaal van 2014 62 productiedagen verloren zijn door extreme weersomstandigheden die verergeren door klimaatverandering.

Voor Oxfam doen Kellogg en General Mills het het slechtst op het vlak van klimaat. De organisatie wil dat die bedrijven voortaan de richting aangeven voor een meer verantwoord klimaatbeleid. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content