1,7 miljoen kinderen bedreigd door hongersnood in Sahel

18/01/12 om 07:25 - Bijgewerkt om 07:25

Het voedseltekort in de landen van de Sahel wordt steeds groter. Aanhoudende droogte en een slechte oogst treffen 7 miljoen mensen, waaronder 1,7 miljoen kinderen.

1,7 miljoen kinderen bedreigd door hongersnood in Sahel

© Reuters

De voedselcrisis in de Sahel treft 7 miljoen mensen, onder wie 1,7 miljoen kinderen. Dat heeft de Europese Unie gezegd in de Nigerese hoofdstad Niamey. Europa roept op om zo snel mogelijk hulp ter plaatse te sturen.

"De voedselcrisis treft heel de regio van de Sahel", zegt Kristalina Georgieva, Europees commissaris voor humanitaire hulp. "Het is belangrijk dat de internationale hulp zo snel mogelijk ter plaatse komt om zoveel mogelijk kinderlevens te reddden." Niger valt al jaren ten prooi aan steeds wederkerende voedselcrisissen en heeft een graantekort van bijna 520.000 ton, ofwel 14 procent van het verbruik dat nodig is om de 15 miljoen inwoners eten te geven. De slechte oogsten in het Afrikaanse land worden vooral veroorzaakt door droogte en plagen van sprinkhanen en rupsen.

Slechte oogst

Ook Unicef waarschuwde eind 2011 al dat West- en Centraal-Afrika getroffen worden door een voedselcrisis. Als de internationale gemeenschap niet snel iets doet, worden meer dan 1 miljoen kinderen in de regio door hongersnood bedreigd. Door de ernstige droogte en de slechte oogst stegen de voedselprijzen in de landen uit de Sahel-regio fel. Daardoor is volgens Unicef de voedselvoorziening niet langer gegarandeerd voor de armste bevolkingsgroepen. Alleen al in Niger worden 330.000 jonge kinderen getroffen. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners