Gevaar klimaatverandering: vijf keer zo veel rampen sinds jaren '70 (VN)

Gevaar klimaatverandering: vijf keer zo veel rampen sinds jaren '70 (VN)

Sinds de jaren '70 zijn er vijf keer zo veel rampen zoals stormen, overstromingen en hittegolven. Dat blijkt uit een rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties. Net nu gaat Australië de pas in 2012 ingevoerde CO2-taks om het klimaat te beschermen, afschaffen.De bittere nasmaak van fairtrade-koffie: hoe eerlijk is de handel?

De bittere nasmaak van fairtrade-koffie: hoe eerlijk is de handel?

Ooit was fairtrade-koffie een wansmakelijk goedje dat met stoffige kerken of liefdadigheidsstandjes op de lokale markt geassocieerd werd. Tegenwoordig staat fairtrade mee aan de top met grote handelaars als Starbucks. Positief voor de arme boeren in het Zuiden, of toch niet. Want hoe eerlijk is fairtrade nu eigenlijk echt?9 reacties

Ook chimpansees kennen rages

Ook chimpansees kennen rages

Niet alleen de mens maar ook de chimpansee blijkt vatbaar voor rages. De studie van een chimpanseepopulatie in Zambia toonde aan dat deze mensapen soms willekeurig ...


Ringslang rukt op in Vlaanderen

Ringslang rukt op in Vlaanderen

De ringslang is aan een opmars bezig in Vlaanderen. De slang, die tot voor kort niet voorkwam in Vlaanderen, werd sinds begin dit jaar al 27 keer waargenomen.


Zeehond met oranje kop verhoogt Oranjekoorts

Zeehond met oranje kop verhoogt Oranjekoorts

Toeval of niet, in natuurgebied de Dollard in Noordoost-Groningen is een zeehond met een oranje kop opgedoken. Medewerkers van Zeehondencrêche in Pieterburen hebben het jong toepasselijk 'Robben' genoemd.Binnenkort vlucht naar Mars? NASA tevreden over test

Binnenkort vlucht naar Mars? NASA tevreden over test

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zondag een test uitgevoerd met een schotelvormig ruimtevaartuig dat in de toekomst een bemande reis naar Mars mogelijk moet maken. De test was alvast een succes, meldt NASA.

Maak kennis met Origi ... de babydolfijn

Maak kennis met Origi ... de babydolfijn

In Boudewijn Seapark in Brugge is een babydolfijntje geboren. Het zeezoogdier kreeg de naam Origi, naar de Rode Duivel Divock Origi die het winnende doelpunt maakte tegen Rusland tijdens het wereldkampioenschap voetbal.


Eindelijk beweging aan het energiefront?

Rianne Teule - De hoognodige energietransitie komt niet vanzelf. Er zullen stellingen moeten worden verlaten en we zullen er met zijn allen de schouders onder moeten zetten, niet in het minst de politiek verantwoordelijken die nu over de toekomst van het land onderhandelen, stelt Greenpeace België.
Veel kwallen in Noordzee na zachte winter

Veel kwallen in Noordzee na zachte winter

Er zwemmen op dit moment heel wat oorkwallen rond in de Noordzee, en dan vooral aan de oostkust, tot aan Oostende. Dat bevestigt Jan Seys van het Vlaams Instituut van de Zee.
5 'winnaars' van de klimaatverandering

5 'winnaars' van de klimaatverandering

De opwarming van de aarde bedreigt het voortbestaan van een heleboel planten- en diersoorten. Maar er zijn ook winnaars: speciën die nét goed gedijen in een warmere omgeving.


National Geographic past atlas aan door krimpend poolijs

National Geographic past atlas aan door krimpend poolijs

De tiende editie van de National Geographic Atlas of the World ondergaat de grootste visuele verandering sinds het uiteenvallen van de Sovjetunie: door de klimaatverandering moeten de contouren van de ijskap op de Noordpool drastisch aangepast worden.


Opnieuw lokaal zware onweders en hagelbuien

Opnieuw lokaal zware onweders en hagelbuien

Verschillende regio's in Vlaanderen en Wallonië zijn in de nacht van zondag op maandag opgeschrikt door hevige hagelbuien en zware onweders. Op de sociale netwerksites worden foto's geplaatst van hagelbollen die centimeters groot zijn en van spectaculaire bliksemschichten.


De hagelstorm in beeld

De hagelstorm in beeld

Een hevige hagelbui heeft in het West-Vlaamse Wingene lelijk huisgehouden. In Brussel werd de oefeninterland België - Tunesië in het Koning Boudewijnstadion drie kwartier stilgelegd.
Orkanen met vrouwennamen zijn dodelijker

Orkanen met vrouwennamen zijn dodelijker

Is het belangrijk welke naam een orkaan draagt? Ja, zeggen wetenschappers. Want uit een onderzoek kwamen ze tot de slotsom dat wervelstormen met vrouwelijke namen als minder bedreigend worden ervaren. En dat heeft dodelijke gevolgen.

Overheid waakzaam voor hittegolven

Overheid waakzaam voor hittegolven

Vanaf 15 mei tot 30 september houdt de overheid de temperaturen en ozonconcentraties nauwlettend in het oog. Hitte kan immers aanleiding geven tot ernstige problemen.Plastic op uw bord in ruil voor een gave huid

Plastic op uw bord in ruil voor een gave huid

De Amerikaanse staat New York verbood recent het gebruik van microplastics in cosmetica. De rest van de VS en Europa staan onder druk hetzelfde te doen. "Dat is nodig want het gaat de verkeerde kant op", zegt Lisbeth Van Cauwenberghe (UGent).


Waarom Californië in brand staat

Waarom Californië in brand staat

Uit Californië gaan beelden van gigantische bosbranden de wereld rond. De grootste VS-staat stevent wat dat betreft af op een recordseizoen. Volgens de experts heeft dat veel te maken met klimaatverandering.

Grootste windmolenpark in de Noordzee komt er

Grootste windmolenpark in de Noordzee komt er

De financiering voor de bouw van het grootste windmolenpark in de Noordzee is rond. Het Gemini-project komt 85 kilometer boven de kust van Groningen te liggen en zal 1,5 miljoen Nederlanders van stroom voorzien.


Wrede wesp krijgt naam van Harry Potter personage

Wrede wesp krijgt naam van Harry Potter personage

Een nieuwe wesp, onlangs ontdekt in Zuidoost-Azië, heeft de naam Ampulex Dementor toegewezen gekregen. De naam verwijst naar de gevreesde gevangenisbewakers (Dementors) uit de Harry Potter serie.Australië doodt 50 onschuldige haaien en vangt geen enkele witte haai

Australië doodt 50 onschuldige haaien en vangt geen enkele witte haai

In zijn jacht op de grote witte haai, een menseneter die verantwoordelijk is voor de meeste ongevallen met haaien, heeft de Australische overheid 50 haaien gedood. Klein detail: daar was geen enkele witte haai bij. De dieren die gedood zijn, waren onschuldige haaiensoorten die nooit een mens zouden lastig vallen.VIDEO: Zo snel stijgt het CO2 in de atmosfeer

VIDEO: Zo snel stijgt het CO2 in de atmosfeer

Steeds meer wetenschappelijke data en rapporten tonen aan dat klimaatverandering in snel tempo voelbaar wordt. Dat komt omdat de mens steeds meer CO2 in de lucht pompt. Een nieuwe animatie toont aan hoe verbazend snel dat gaat.

Australië pompt miljoenen in uitroeiing 'onbestaande' vos

Australië pompt miljoenen in uitroeiing 'onbestaande' vos

De Australische overheid heeft het afgelopen decennium miljoenen dollars 'verspild' aan de bestrijding van vossen op Tasmanië. Internationale wetenschappers hebben namelijk geconcludeerd dat er nooit vossen hebben geleefd op het eiland.
10 opmerkelijke feiten over oceanen

10 opmerkelijke feiten over oceanen

Meer dan 500 deelnemers uit 80 landen komen samen in Den Haag voor een Oceanentop. Ze bespreken de uitdagingen op vlak van vervuiling, overbevissing en klimaatopwarming. Want gezonde oceanen zijn onontbeerlijk voor onze planeet: 10 feiten.
Opwarming van de aarde is oorzaak van 'dronken bomen'

Opwarming van de aarde is oorzaak van 'dronken bomen'

Door de opwarming van de aarde krijgen de wouden in Alaska een bizar uitzicht. De permafrost (aarde die permanent bevroren is) smelt weg waardoor bomen scheefgroeien, omvallen en op drift raken in smeltwater en rivieren. 'Dronken bomen', noemen lokale inwoners het verschijnsel.