Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

28/03/11 om 16:16 - Bijgewerkt om 16:16

Peekes

De peekes staan in reclame!

59 cent voor een kilo bij Delhaize. Er wordt soms wat neerbuigend gedaan over kwaliteitskranten, maar vaak vind je er interessante én nuttige informatie. Zoals op de voorpagina van De Standaard aan het begin van de lente.

Wij hebben ooit een kwaadwillige horen beweren dat de aanpak van De Standaard in niets verschilt van die van Bild Zeitung of The Sun. Grote sensatiefoto op 'den één', schreeuwende kop, en zo goed als geen tekst. Op het eerste gezicht is dat ook op 21 maart zo. Foto van een vuurzee en een paddenstoelwolk in Libië, erbovenop een gigantische kop: 'RUZIEND TEN OORLOG', en voor de rest vijf zinnen. Als we voorzetsels en bijwoorden niet meerekenen, staan er exact negentien woorden tekst bij.

Tot daar de overeenkomst met Bild Zeitung. Maar er staat heel wat meer info op de cover van De Standaard. Meer bepaald in een felgekleurde brede band onderaan: 'DE BESTE MARKTPRIJS! Wortelen. Herkomst: België. 1 kg. € 0,59. Zo veel meer voor je geld. Delhaize. Geldig t.e.m. woensdag 23/03/2011. Aanbieding eveneens geldig in de deelnemende AD Delhaize, Proxy Delhaize en City Delhaize. Seizoensproduct.'

Meer gegevens over die peekes dan over de oorlog in Libië dus, maar net in het gewicht dat men aan de verschillende onderwerpen toekent, onderscheidt zich de kwaliteitskrant van de rest. Sta ons toe op deze spijker te blijven slaan. Hebben ze in De Standaard Bart De Wever vier jaar lang zowat elke dag het hof gemaakt: interviews, columns, vrije tribunes, portretten, analyses, humaninterestquatsch over zijn gezin, noem maar op... geen politicus heeft in geen enkel blad ter wereld zo veel gratis reclame gekregen als De Wever in De Standaard, en dan missen ze compleet zijn bezoek aan de Britse premier David Cameron! Terwijl Het Laatste Nieuws en La Libre Belgique op uitnodiging van De Wever zelf mee mochten en foto's konden maken. Wat een blamage voor de Gossetlaan.

Hebt u dat ook, dat u dan benieuwd bent hoe een kwaliteitskrant de dag nadien het belang van dat evenement zal afzwakken om de eigen misser te verdoezelen? Want dat bezoek was niet niks. Zelfs onze lopende premier is nog niet ontvangen door zijn Britse collega, De Wever wel. Zonder meer een stunt, geregeld door Derk Jan Eppink, die in het Europees Parlement een nieuwe en deze keer fatsoenlijke rechtse fractie wil uitbouwen en daarvoor zowel de Britse als de Vlaamse conservatieven nodig heeft.

De trip van De Wever duurde van donderdagochtend tot vrijdagochtend en toonde nogal onthutsend aan dat de meest gevolgde politicus van het land blijkbaar een dag lang van de radar van de Wetstraatpers kan verdwijnen. Sterker: ook de twee fractieleiders, Liesbeth Homans en Jan Jambon, waren mee naar Londen, dezelfde middag dat in de Kamer gedebatteerd werd over de begroting en over de gevaren van kernenergie. Daarbij is de fractieleider van de N-VA dus niet aanwezig, en geen enkele kwaliteitsjournalist die uitvlooit waarom.

Wat brengt De Standaard nu de dag na het missen van de scoop? Twee kleine vraagjes, helemaal op het einde van een klein interviewtje met De Wever over de voor hem gunstige opiniepeiling. Eerste vraagje: 'Naast de peiling moet ook uw bezoek aan de Britse premier David Cameron u een goed gevoel geven?' Noteer goed dat de lezer van De Standaard op geen enkel moment is meegedeeld dát De Wever bij Cameron op bezoek is geweest. Tweede vraagje: 'Het initiatief kwam van Cameron zelf?' En dat is het.

Zelf oordelen wij nooit, maar wat vindt u: is dit correcte journalistiek? Doet dat niet een beetje denken aan de geschiedenis met Siegfried Bracke, die dagen na elkaar werd aangevallen omdat hij voor het partijblad van de SP had gewerkt, terwijl nog altijd met geen halve letter is gerept over hun eigen sterredactrice Mia Doornaert, die jarenlang hetzelfde deed voor het partijblad van de Volksunie? Tot ze door de koning in de adel werd verheven en plots belgiciste werd.

Dat De Wever na alle gratis publiciteit die hij van De Standaard heeft gekregen hen deze primeur wetens en willens door de neus heeft geboord, getuigt van een opzienbarende ondankbaarheid, typisch voor Vlaams-nationalisten. Daar moet een reden voor geweest zijn, die komt nog wel aan het licht, en er waren zeker gevolgen. Eerst in de vorm van woedende mails van Groot-Bijgaarden naar de N-VA. Drie dagen later wijdde De Wever, om nog wat extra natriumchloride in de wonde te strooien, zijn tweewekelijkse column in De Standaard aan de geschiedenis van Downing Street 10, en aan de onhebbelijkheden van kater Larry, the Chief Mouser to the Cabinet Office.

En toen sloeg de krant terug. Eerst met Yves Leterme, die op de voorpagina en in een half katern binnenin vrijuit mocht schieten op De Wever: 'Sinds de dag na de verkiezingen totaal mislukt in alles wat hij heeft ondernomen, een tweede Vande Lanotte.' En dezelfde dag met een open brief van soortgelijke strekking ondertekend door alle ACV-ministers. Het is nu wachten tot De Wevers column wordt afgevoerd. Rik Torfs kan misschien wat vaker schrijven.

Koen Meulenaere

Onze partners