Johan Van Overtveldt (N-VA)
Johan Van Overtveldt (N-VA)
Voormalig hoofdredacteur Trends en Knack, nu minister van Financiën
Opinie

11/08/12 om 18:53 - Bijgewerkt om 18:53

Paul Ryan: radicale tegenstander van Ben Bernanke

Met Paul Ryan als running mate tracht Mitt Romney de Tea Party-aanhangers binnen te halen. Ryan houdt er onder meer ten aanzien van het statuut van de Amerikaanse centrale bank opmerkelijke ideëen op na.

Paul Ryan: radicale tegenstander van Ben Bernanke

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft Paul Ryan gekozen als running mate voor de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Vandaag is Paul Ryan voorzitter van het belangrijke House Budget Committee in het Amerikaanse Congres. Hij staat bekend als een erg agressief debattant. Met de nu 42-jarige Paul Ryan schuift Romney een heel conservatieve figuur naar voren als mogelijke vicepresident voor de Verenigde Staten.

De electorale logica ligt voor de hand. Romney zelf behoort tot het traditionele establishment binnen de Republikeinse partij. De Tea Party is een soort van ultra-conservatieve splinterbeweging binnen de Republikeinse Partij. Binnen die Tea Party staat men nogal achterdochtig tegenover establishment-figuren als Mitt Romney.

Paul Ryan behoort wel tot de lievelingen van de Tea Party. Ryan is katholiek en radicaal tegen zowel abortus als het homohuwelijk. De tandem Romney-Ryan zou dus het centrum én de vrij extreme rechterzijde van de Republikeinse Partij tegelijk moeten kunnen begeesteren. Ook niet onbelangrijk: Ryan heeft als thuishaven Wisconsin, een belangrijke staat inzake de beslechting van de presidentsverkiezingen.

Economisch is Paul Ryan ook een ultra-conservatief. Hij staat voor een beleid gericht op het drastisch terugdringen van het begrotingstekort. Deficit spending om de economie terug op gang te krijgen, vindt Ryan nonsens. Paul Ryan wil onder geen enkel beding weten van belastinsgverhogingen, integendeel zelfs: de belastingen moeten volgens hem verder naar beneden om de economie te herlanceren. Ook verdedigt Ryan verdere verhogingen in het Amerikaanse defensiebudget. Om dat allemaal te realiseren wil hij drastisch besparen, vooral in de werking van de overheidsdiensten die volgens hem veel efficiënter kunnen werken en in de sociale zekerheidsuitgaven.

Heel belangrijk is ook dat Paul Ryan zich de jongste jaren ontpopte tot een rabiate tegenstander van het beleid van Ben Bernanke, de voorzitter van de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Het zeer expansieve monetaire beleid met continue nulrente en het zogenaamde quantitative easing (QE) waarbij de Fed haar balans laat opzwellen om zo meer liquiditeiten in de economie te pompen, wijst Paul Ryan radicaal van de hand.

Het Fed-beleid, aldus Ryan, creëert een vals gevoel van veiligheid, zet spaarders in de wind, leidt tot willekeurige manipulatie van de rentestand en brengt de Fed op het terrein van het budgettaire beleid. Al die ontsporingen moeten stoppen, zo besluit Ryan. Begin februari van dit jaar haalde Ryan tijdens een ondervraging van Bernanke in het Amerikaanse Congres ongemeen scherp uit naar de Fed-voorzitter die zichtbaar onder de indruk was van de heftigheid waarmede Ryan in zijn richting uitpakte.

Paul Ryan liet er de jongste maanden in zijn uitspraken niet de minste twijfel over bestaan dat hij het huidige statuut van de Fed drastisch wil veranderen. Vandaag moet de Fed in haar beleidsuitstippeling streven naar prijsstabiliteit en naar volledige tewerkstelling. De Fed die Ryan wil, mag enkel rekening houden met wat nodig is voor prijsstabiliteit. Ook wil hij uitgebreidere controle-bevoegdheden voor het Congres naar de Fed toe.

De financiële markten zullen met de nodige achterdocht kennis nemen van onder meer het Fed-luik van Ryan's ideëengoed. Tornen aan het statuut van de Fed in de huidige omstandigheden op de geld- en obligatiemarkten is spelen met vuur. Voor de markten is de onafhankelijkheid van de Fed een erg belangrijk gegeven. Begin je daar aan te morrelen dan riskeer je grote onrust. Benieuwd of Romney op dit vlak (en ook nog wel op een paar andere) zijn jonge ultraconservatieve running mate aan de leiband kan houden.

Johan Van Overtveldt

Onze partners