Paddentrek in Teheran

Als een voetganger in Teheran. Zo moet een pad, die tijdens de paddentrek een drukke snelweg over moet, zich voelen. Oversteken in de Iraanse hoofdstad vereist concentratie en durf. Chauffeurs stoppen niet, maar rijden rakelings langs je heen. Witte lijnen zijn decoratie, verkeerslichten voor interpretatie vatbaar. De toeter is veel efficienter dan de richtingaanwijzer, en voorrang van rechts is geevolueerd naar voorrang van de eerste.

Hoe chaotisch het hoofdstedelijk verkeer op het eerste gezicht ook lijkt, er zit wel degelijk een systeem in. Iraniers zijn goede chauffeurs en kennen de afmetingen van hun wagen blindelings. Om als voetganger de zee van auto’s veilig te doorkruisen, stap je best met vaste tred de straat over, net als een wagen gepasseerd is. Vooral niet twijfelen of beginnen lopen. Chauffeurs gaan er van uit dat je aan een constant tempo verder stapt. Ze corrigeren op tijd hun koers, zodat ze net voor of achter je kunnen passeren. Een voetganger die zich onvoorspelbaar gedraagt, is een gevaar op de weg. Als leerling-oversteker is het verstandig om in de voetsporen van een ervaren Teherani te volgen.

Veel verrassender en gevaarlijker zijn de zwermen lawaaierige scooters en motoren, die langs alle kanten tussen de organische stroom van auto’s, door zoeven, vaak ook tegen de richting in.

Het verkeer in Teheran is een fenomeen, dat leuk is voor eventjes, maar al snel op de zenuwen werkt. De rampzalige mobiliteit creeert bovendien een permanente smog in de stad, waardoor mond- en neusmaskers in het straatbeeld lang geen rariteit zijn. De Engelstalige Iraanse krant Iran Daily schrijft dat de pollutie volgens officiele bron rechtstreeks verantwoordelijk is voor de dood van 9900 Teherani’s in 2006.

Aan de bazaar in de 15 Khordadlaan vervoegt een klein leger aan dragers, kruiers en koeriers het reeds geconstipeerde stadsverkeer.

Een smalle steeg in de bazaar wordt geblokkeerd door een geparkeerde stootkar met rollen behangpapier. Spoedig ontstaat een file van karren en kruiwagens, waar de meest gehaasten sakkerend overheen klauteren. Alsof er nog niet genoeg ambiance is, willen vier trommelende jongetjes, die met een afbeelding van de profeet Ali voorop, geld inzamelen voor een religieus doel, uitgerekend hier passeren. Sommige reisgidsen schrijven dat er in Teheran niet veel te zien valt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content