Johan Van Overtveldt (N-VA)

Opnieuw een erg warme euroweek?

Johan Van Overtveldt (N-VA) Europarlementslid, voormalig minister van Financiën en ex-hoofdredacteur Trends en Knack.

Het wordt uitkijken hoe de markten gaan reageren op de mislukte Europese top en de aanhoudende onrust en onzekerheid.

Even wat lezen, links en rechts het oor te luister leggen en er valt nauwelijks aan te ontkomen: de week kondigt zich weer behoorlijk somber aan voor de euro. Alleen al op basis van de erg magere resultaten van de top van 8 en 9 december mag het geen verbazing wekken dat dergelijke conclusie zich opdringt. Aangekondigd als de Moeder van alle Eurotops, gaven de euroleiders eens te meer niet thuis inzake ernstige, structurele ingrepen om deze crisis nu eens eindelijk stevig te lijf te gaan.

Wat valt er deze maandagochtend bijkomend op het bord? Drie elementen springen in het oog. Ten eerste meldt de Financial Times dat de OESO, de denktank van de ontwikkelde landen, in de loop van deze maand zal uitpakken met een flinke waarschuwing omtrent de financierbaarheid van de overheidsschuld van die ontwikkelde landen in 2012. Een belangrijk element daarbij is dat verhoudingsgewijs méér van de overheidsschuld op korte termijn uit staat en dus ook sneller dient vernieuwd te worden. De OESO-landen zullen volgend jaar alles bij elkaar 10.500 miljard dollar moeten ophalen op de markten. De organisatie verwacht daar grote problemen rond zo de onrust en de onzekerheid op de markten, vooral ingegeven door de eurocrisis, blijven aanhouden.

Ten tweede, Moody’s laat weten dat de resultaten van de jongste eurotop onvoldoende zijn om de markten op korte en langere termijn te stabiliseren. Het ratingbureau bevestigt dan ook haar intentie om de ratings van de landen van de eurozone en van de Europese Unie in het eerste kwartaal van 2012 te herzien. Eind vorige week kleefde Moody’s al een lagere rating op de drie Franse grootbanken (BNP Paribas, Société Générale en Credit Agricole). Ook eind vorige week loste Standard & Poor’s, dat ander belangrijk ratingbureau, een zwaar schot voor de boeg van de grote verzekeraars. S & P’s stelt een lagere rating voor mastodonten als het Britse Avia, het Duitse Allianz en het Franse AXA in het vooruitzicht.

Ten derde, eerstdaags komt de Europese Centrale Bank (ECB) met haar zesmaandelijkse Financial Stability Review. Diverse gevoelige punten zullen daarin, zo leren we uit diverse bronnen, niet uit de weg gegaan worden. Zo zullen onder meer scherpe opmerkingen gemaakt worden over de manier waarop de stress tests van de Europese banken de jongste tijd uitgevoerd en bekend gemaakt werden. Ook de aanhoudende problematiek van Griekenland krijgt de nodige aandacht. Het wordt echter vooral uitkijken naar wat de ECB concreet te zeggen heeft over het alsmaar verder uitdeinende karakter van deze eurocrisis. De wereldwijde besmetting neemt alsmaar concrete vorm aan, zo valt in Frankfurt te vernemen.

Het wordt uitkijken hoe de markten gaan reageren op de mislukte Europese top en de aanhoudende stroom van onrust en onzekerheid aanzwengelende berichten (en geruchten). Niet gespeend van enig sarcasme roept een commentator van de Wall Street Journal reeds op tot een … nieuwe Europese top.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content