'Maken we een keerpunt in het kerkelijke denken mee?'

Geert De Kerpel - Geert De Kerpel van Tertio blikt vooruit op de eerste verjaardag van 'Amoris Laetitia'. Daarin liet paus Franciscus zijn licht schijnen over andere samenlevingsvormen dan het heterohuwelijk. De tegenstand tegen de vernieuwende ideeën van de paus neemt beetje bij beetje af.

'Gezonde vrouwen stinken niet'

Ann Peuteman - Haast ongemerkt is er een nieuwe industrie ontstaan die vrouwen wijsmaakt dat ze vanalles nodig hebben om niet te stinken. 'Wat een onzin', schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman. 'Als je geen wildebeesten of tijgers op afstand hoeft te houden, is er geen enkele reden waarom je niet naar mens zou mogen ruiken.'

'Godsdienst kan geen rechtsbron zijn'

Leo Neels - 'In een rechtsstaat kan godsdienst geen rechtsbron zijn', reageert Leo Neels op het opiniestuk 'De sharia staat wel boven de wet'.

'De sharia staat wel boven de wet'

Vrije Tribune - 'Veel politici praten over termen uit de islamitische traditie zonder te weten wat er precies mee bedoeld wordt', vindt theoloog en activist Jonas Slaats.

'Waarom CETA helemaal geen sprong in het duister is'

Hilde Vautmans en Lieve Wierinck - 'De goedkeuring van CETA is een lichtpunt in Trumpiaanse tijden', reageren Hilde Vautmans en Lieve Wierinck (Open VLD) op een opiniestuk van Bogdan Vanden Berghe die de Europese parlementsleden had opgeroepen om tegen het handelsverdrag met Canada te stemmen.

'Onschuldige kinderziekten kunnen ook vandaag nog dramatische gevolgen hebben'

Wim Betz - 'Al jaren wordt er een propagandaoorlog gevoerd tegen vaccineren, de impact wordt verontrustend', schrijft SKEPP-erevoorzitter Willem Betz. 'Vooral als er ook nog eens fraudeurs en charlatans dreigen te komen spreken in het Europees parlement.'

'Zolang Israël de Palestijnen niet bevrijdt, zal het geen rust kennen'

Brigitte Herremans - De scepsis over de haalbaarheid van een onafhankelijke Palestijnse staat groeit, maar de internationale gemeenschap moet Israël onder druk blijven zetten, schrijft Brigitte Herremans, beleidsmedewerker Midden-Oosten van Broederlijk Delen. 'Israël wil een totale overgave van de Palestijnen.'

'Belgische democratie heeft een probleem met politiek engagement'

Wietse Van Ransbeeck - Uit de Democracy Index van The Economist blijkt dat België beschouwd wordt als een gebrekkige democratie, schrijft Wietse Van Ransbeeck van CitizenLab. 'Wat kan er dan zo verkeerd zijn?'

'Waarom blijft België zo dubbelzinnig als het gaat over kernwapens?'

Ludo De Brabander - 'De dubbelzinnigheid over zowel de aanwezigheid van kernwapens op ons grondgebied alsook de nucleaire capaciteit voor nieuwe gevechtsvliegtuigen is onaanvaardbaar in een normale rechtsstaat', schrijft Ludo De Brabander van Vrede VZW.

'Een nieuwe dag, een nieuwe aanslag op je privacy. Welkom in 2017'

Matthias Dobbelaere-Welvaert - Ons land heeft vorige week een cameraschild aangekondigd 'in de strijd tegen terrorisme'. Daarbij worden zogenaamde 'superflitscamera's ingezet. "Onze angst voor terreur wordt zonder enige politieke schroom misbruikt om dag bij dag, keer op keer, vrijheid en privacy van de burger af te bouwen", schrijft Matthias Dobbelaere-Welvaert.

'Zo vaccineren we onze democratie tegen de politieke affairitis'

Vrijdaggroep - 'Het lijkt jammer genoeg eigen aan de (Belgische?) politiek dat het enkel actie onderneemt nadat het potje is overgekookt', schrijven Brieuc Van Damme en Laurent Hanseeuw van de Vrijdaggroep. 'De vraag die ons interesseert is of we met Publipart en de recente politieke schandalen het kookpunt bereikt hebben, of het nog een paar affaires zal vergen vooraleer onze beleidsmakers beslissen structureel iets aan de deontologische gebreken van ons politiek systeem te doen?'

'Waarom gaat regering het debat over Defensie uit de weg?'

Vrije Tribune - 'Het is onduidelijk of en hoe de regering controleert of er burgerslachtoffers vallen bij Belgische acties. Wat wel duidelijk is, is dat deze regering met de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen kiest om nog generaties lang te blijven bombarderen', schrijft Lene Jacobs van Vredesactie.

'Wat voor mannen willen zich nog ridder noemen in de 21ste eeuw?'

Lia van Bekhoven - Lia Van Bekhoven, correspondente in het Verenigd Koninkrijk, schrijft haar medelijden met David Beckham neer na het schandaal rond zijn gehackte e-mails. 'Ik zou hem verder informeren dat de kruistochten voorbij zijn en niemand meer kastelen hoeft te veroveren.'

'Winterbanden verkorten de remweg en verlengen je leven'

Urbain Vandormael - Zijn winterbanden in ons vlakke land een zinvolle investering? Volgens Urbain Vandormael wel. 'Je draagt toch ook geen sandalen als je in de sneeuw gaat wandelen?'

'Hebben ontmoetingen via het internet ons dagelijks leven gevaarlijker gemaakt?'

Ann Peuteman - Vorige week werd het lichaam van een jonge vrouw gevonden bij de man met wie ze online had afgesproken. Hebben ontmoetingen via het internet ons dagelijks leven gevaarlijker gemaakt? 'Onheil ziet er alleen anders uit', schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman. 'Maar enge mannen kun je online nog altijd makkelijker doen verdwijnen dan in levende lijve.'

Internationale Epilepsiedag: 'Je leven stopt niet als je epilepsie hebt'

Gwen Maris - Hoewel er een overdreven angstig beeld van epilepsie bestaat, neemt de samenleving de aandoening niet ernstig genoeg, schrijft Gwen Maris van de Epilepsie Liga. Ze pleit voor een correcte en begripvolle omgang met epileptici.

'CETA is het verkeerde antwoord op Trump'

Bart Staes (Groen) - 'Het protectionisme van Donald Trump aangrijpen als argument om dit soort vrijhandelsakkoorden alsnog goed te keuren is bijzonder cynisch', schrijft Europees parlementslid Bart Staes (Groen) in aanloop naar de stemming over CETA in het Europees parlement.

'Over hormonen en periodieke onthouding in de sport'

Jean-Marie Dedecker (LDD) - Het boek van voormalig wielrenner Thomas Dekker over de excessen van de wielersport inspireerde Jean-Marie Dedecker om in het seksleven van topsporters te duiken. 'Niet seks maakt je kapot, maar een destructieve levenswandel.'

'Huidig beleid werkt concurrentievervalsing tussen luchthavens in de hand'

Tomas Roggeman (Jong N-VA) - 'Bij gebrek aan federale vliegwet moet Vlaanderen haar eigen Luchtdecreet schrijven, en krijgt Wallonië dezelfde gelegenheid voor de luchthavens van Charleroi en Luik', schrijft Tomas Roggeman, voorzitter van Jong N-VA.

'CETA als voorspel op TTIP: de strijd is nog niet gestreden'

Line De Witte (PVDA) - 'De schermutselingen rond CETA zullen hun stempel zetten op het verdere verloop van de TTIP-strijd', schrijft Line De Witte van PVDA. Volgende week wordt in het Europees parlement gestemd over het handelsverdrag met Canada.

'Geen Belgische nationaliteit? Welkom bij de tweederangsburgers'

Stavros Kelepouris - Als alles verloopt zoals verwacht mag worden, leven we straks in een land dat alvast met een essentiële vrijheid een loopje neemt: die van het vermoeden van onschuld. Dat gaat de schop op. Tenminste, voor wie van vreemde origine is.

Burn-out: 'Bal ligt niet alleen in het kamp van de werkgevers'

Bart Buysse - 'Werk is niet de enige oorzaak van burn-outs en dus ook niet enige oplossing', schrijft Bart Buysse van het VBO. 'We moeten een duurzaam compromis vinden tussen de noden van de werkgever en de vragen en behoeftes van de werknemer.'

'De Britten hoeven zich geen zorgen te maken over het behoud van hun ontbijt en vibrators'

Lia van Bekhoven - De Britse tabloids trokken jarenlang ten strijde tegen onbestaande vijanden, schrijft Lia Van Bekhoven, correspondente in het Verenigd Koninkrijk. 'Waarom zouden de Britten, die in twee wereldoorlogen vochten en cricket uitvonden, in een club blijven die hen de omvang van tropisch fruit voorschrijft?'

'Het wordt tijd om abortus uit het strafwetboek te halen'

De (s)preekstoel van Knack.be - 'Steeds meer zien we dat verworven vrouwenrechten onder druk komen te staan', vertelt gynaecologe Marleen Temmerman in een gesprek met demens.nu. 'Ik denk dat we daar ook in Europa rekening mee moeten houden.'

'Sire, maak van uw tuin een openbaar park'

Annemie Maes (Groen) - 'Hoewel het Brussels gewest over relatief veel groen beschikt, valt op hoe ongelijk verdeeld de groene ruimte precies is', schrijft Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen). Ze roept de koninklijke familie op om de poorten van hun tuin in Laken open te gooien.

'Trump, the man you love to hate'

Jean-Marie Dedecker (LDD) - Trump heeft op tien dagen tijd meer maatregelen genomen tegen illegale immigratie dan onze Europese Mandarijnen op tien jaar, schrijft Jean-Marie Dedecker.

'Voor online winkelen is Vlaanderen stilaan het Cuba van West-Europa'

Maurits Vande Reyde (Jong VLD) - Opbrengsten uit online winkelen gaan grotendeels naar het buitenlandse sites. Dat is stilaan rampzalig voor onze economie, zeggen Maurits Vande Reyde en Jerry Van Echelpoel (Jong VLD) in het Schaduwparlement.

'Voor wie wordt het Eurostadion nog gebouwd?'

Vrije Tribune - Brussels gemeenteraadslid Johan Van den Driessche (N-VA) betreurt dat het Eurostadion-project besmet is geraakt door een gebrek aan transparantie, megalomaan denken, mist en leugens. 'Er is wel degelijk een alternatief'.

'Zijn rechtse mensen gelukkiger?'

Mensenkennis.be - Is er een verband tussen het geluksgevoel en de politieke overtuigingen van een persoon? Over die vraag buigen Emma Onraet en Alain Van Hiel (UGent) zich voor de psychologieblog Mensenkennis.be.

'Zoals alle narrenkoningen zal ook Trump onttroond worden'

Jan de Zutter - 'Trump fascineert omdat hij zich als een soort speling van de natuur buiten de gekende classificaties van de politieke en maatschappelijke wereld stelt', schrijft Jan De Zutter, die met door een antropologische bril naar het fenomeen kijkt.