Het luxeprobleem dertiger te zijn

De Reactor - De wisseltrofee voor de teleurstellendste derde bundel van de eeuw is momenteel in handen van Bernard Wesseling (1978), vorig jaar gewonnen met & de dag ligt open als een ei in zijn gebroken schaal.

'Werknemers belonen om niet ziek te zijn, werkt slechts tijdelijk en met neveneffecten'

Stan De Spiegelaere - Als je ziek bent, blijf je thuis. Dat moet de regel zijn, vindt Stan De Spiegelaere, en elke stimulans om dat niet te doen, is verkeerd. 'Een hoog absenteïsme wordt in de HR-wereld niet onterecht gezien als een teken van een haperende werkorganisatie. Het antwoord op dat probleem moet ook daar gezocht worden.'

'100 jaar Frontbrieven en het begin van de barst in België'

Vlinks - De honderdste verjaardag van de open brief aan koning Albert I, het zogenaamde 'IJzertestament', door Vlaamse soldaten aan het IJzerfront ging afgelopen 11 juli geruisloos voorbij. 'Onterecht', vindt Edi Clijsters van Vlinks.

'De fluctuatie van de transfers uit Vlaanderen is belangrijker dan het totaalbedrag zelf'

Bart De Valck - VVB-voorzitter Bart De Valck volgt met belangstelling hoe de politieke vertaling van de jongste transferstudie haar weg zoekt in de verkiezingsprogramma's. 'Mag het nog een beetje meer zijn? Niet de financiële afdrachten, maar de politieke daad die nu bij het academische woord dient gevoegd te worden'.

'Deze regering heeft enkel oog voor economische rendement van werk en daar knelt het schoentje'

Bieke Verlinden (SP.A) - De doorgedreven 'doorstroom'-visie van deze regering naar jobs, jobs, jobs miskent, zo schrijven Bieke Verlinden en Jolien De Hertog, de basis van wat werk zou moeten zijn, namelijk mensen in staat stellen in hun levensonderhoud te voorzien en een zinvol leven uit te bouwen. 'Maar vandaag is tijdelijk alles wat de klok slaat.'

'Vegetarisme kan zoveel meer zijn dan een vermanend vingertje naast je biefstuk'

Nora Sleiderink - Wie melk drinkt, is een kalf, zegt EVA in haar nieuwe campagne. Kan beter, vindt Nora Sleiderink, vegetariër en hoofdredacteur-elect van studentenblad Veto. 'We promoten vegetarisme en veganisme niet door vlees- en zuiveleters van scheldnamen te voorzien.'

'We zijn ons aan het vastlopen in onze eigen regelarijen'

Kolet Janssen - Onkruidverdelgers met glyfosaat mag je niet meer gebruiken in je tuin. Maar in de winkel kun je ze zonder problemen kopen. Het is een voorbeeld van een van onze vele regelarijen, zo schrijft Kolet Janssen van Logia.

'De stad van de toekomst zal circulair zijn of niet zijn'

Jan Mertens - 'Het is hoog tijd dat we de omslag maken van een stad als een plek waar hulpbronnen zo snel mogelijk verbruikt worden naar een stad die de kringlopen sluit en geen kostbare materialen verloren laat gaan', schrijft Jan Mertens van Oikos. 'Zo'n compacte en veerkrachtige stad kan ook een meer rechtvaardige stad worden.'

'Een goed gespreid zelfbestuur voor sterke Vlaamse identiteit'

Bart De Valck - Het historische Vlaanderen is subsidiair, van onderuit, vormgegeven, via autonome lokale besturen en bijgestaan door een sterke civil society', schrijft Bart De Valck, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging. 'Dat is wat ons bindt met de Catalanen', klinkt het.

Mates don't tax mates

Michel Maus - Michel Maus is advocaat en professor Fiscaal Recht aan de Vrije Universiteit van Brussel. Hij is niet te spreken over het voorstel van premier Charles Michel (MR) om een abonnementstaks op effectenrekeningen in te voeren. 'Op deze manier zal de kracht van verandering het onderspit moet delven voor de kracht van verontwaardiging', zegt Maus.

'Waarom nieuw systeem van wijk-werken een echte win-win is'

Miranda Van Eetvelde (N-VA) - Wijk-werken, het nieuwe activerend werkgelegenheidsinstrument, vervangt vanaf 1 januari 2018 het PWA-statuut. 'Waar er bij PWA van activering geen sprake was, is dat net de kernsleutel van wijk-werken', zegt Miranda Van Eetvelde (N-VA).

'Brexit is een car crash in wording'

Lia van Bekhoven - Een jaar na het referendum is het brexitproces 'zo ingewikkeld als een landing op de maan', aldus hoofdonderhandelaar David Davis. ' Maar de stop eruit trekken is spotten met het principe van de democratie', schrijft correspondente Lia Van Bekhoven.

'Minister Homans, geef jongeren een eerlijke kans om hotel mama te verlaten'

Sammy Mahdi (Jong CD&V) - Voor jongeren die op zoek gaan naar hun eerste huurwoning, is de verhoogde huurwaarborg een erg zware dobber. 'Niet iedereen kan 2.000 à 3.000 euro uit zijn of haar hoed toveren om drie maanden huurwaarborg en de eerste maand huur te betalen', schrijft JONGCD&V-voorzitter Sammy Mahdi.

De Grieken, onze tijdgenoten?

De Reactor - Onder de noemer De Grieken publiceert uitgeverij Bebuquin drie volumes met daarin de elf Griekse tragedies die Johan Boonen vertaalde. Dat kan alleen maar toegejuicht worden, want de vertalingen van Boonen waren inmiddels alleen nog maar tweedehands te vinden.

Het is tijd om aandacht te besteden aan de radicalisering op links

Gert Jan Geling - 'De opkomst van het links-populisme, en de radicalisering op links die we overal in Europa waar kunnen nemen, is even zorgwekkend als de opkomst van extreemrechts', schrijft Gert Jan Geling van denktank Liberales.

'Een betaalbare huurwoning, ook voor de Vlaamse middenklasse'

Vlinks - In vergelijking met onze buurlanden blijft het aanbod van sociale woningen in Vlaanderen bijzonder klein. Evelien Beeldens van Vlinks formuleert drie aandachtspunten voor het Vlaamse beleid.

'Waarom bouwen we geen Havenhuis voor kunst en cultuur?'

Ludo Bekkers - Het M HKA in Antwerpen en het S.M.A.K. in Gent vragen een groter onderkomen voor hun alsmaar uitbreidende collecties. Ludo Bekkers pleit voor een gedurfd en aanlokkelijk nieuw gebouw dat een Bilbao-effect kan creëeren in ons land.

'5 kanttekeningen bij de verlaging van de minimumlonen voor jongeren'

Matthias Somers - De regering wil de brutolonen voor jongeren van minder dan 21 jaar verlagen. Zo wordt het interessant voor bedrijven om jongeren aan te werven, is er minder werkloosheid en zijn ook de jongeren tevreden. Een win-win-winsituatie? Toch niet, vindt Matthias Somers van Minerva.

'Hervorming kinderbijslag is meer van hetzelfde'

Ludwig Vandenhove - 'Was de regionalisering van de kinderbijslag eigenlijk wel nodig?', vraagt Ludwig Vandenhove, voorzitter van B Plus, zich af. 'Is een kind in Brussel, in het Duitstalige landsgedeelte, in Wallonië en in Vlaanderen niet gelijkwaardig?'

'De strijd van natuurbeschermers is er één voor de hele mensheid'

Wies Willems - Wies Willems is beleidsmedewerker natuurlijke rijkdommen bij Broederlijk Delen. 'Nooit eerder sneuvelden zoveel milieuactivisten voor onze grondstoffen. De internationale gemeenschap mag haar verantwoordelijkheid niet ontlopen', schrijft hij.

'Nuwe stemme' in Afrikaanse poëzie

Vrije Tribune - 'De poëzie in het Afrikaans bloeit en fonkelt als nooit tevoren', schrijven Yves T'Sjoen en Alfred Schaffer.

'Homoseksualiteit wordt geaccepteerd, maar is lang niet aanvaard'

Magali De Reu - Om de culturele aanvaarding van homoseksualiteit te bevorderen, dringt eerst en vooral het besef zich op dat seksualiteit een spectrum is, zegt Magali De Reu. 'Mensen zijn niet hetero of homoseksueel, ze bevinden zich op een schaal waarbij sommigen zich eerder in het midden of net aan één van de uiteinden bevinden.'

'De grote circulaire economie begint bij kleine plastic zakjes'

Laurien Spruyt - Laurien Spruyt is beleidsmedewerker circulaire economie bij Bond Beter Leefmilieu. Ze roept de Vlaamse regering op om het verbod op plastic zakjes snel in te voeren. Vorige week stemde het Open VLD nog tegen een verbod. 'Vlaanderen hinkt hopeloos achterop', zegt Spruyt.

'Aan alle ministers van dit land: wij, jonge generaties, rekenen op jullie'

Herlinde Baeyens - De duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN zijn bij uitstek van belang voor de jongere generatie. 'Het gaat over onze huidige en toekomstige levens', zegt VN-jongerenvertegenwoordiger Herlinde Baeyens, die Belgische ministers roept de ontwikkelingsagenda door te voeren in alle ministeries.

Tomorrowland: is big brother watching us?

Hendrik Vuye & Veerle Wouters - 'Preventieve screening is ongetwijfeld een nuttig instrument in tijden van terreurdreiging. Maak echter van Tomorrowland geen juridisch niemandsland,' vragen Kamerleden Veerle Wouters en Hendrik Vuye.

'De boerkini is de boerka niet'

Michiel Moreels - 'Afgelopen dagen vormde de boerkinidiscussie de ideale voedingsbodem voor een nieuw, rechtstreeks duel tussen gelijkekansenorganisatie Unia en N-VA, met NVA'ers Fons Duchateau en Zuhal Demir op kop. Andermaal werd het geen elegant steekspel, maar een bot en inhoudelijk weinig flatterend gladiatorengevecht,' zegt rechtenstudent Michiel Moreels.

'De tien van Istanbul moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij'

Vrije Tribune - Turkije heeft tien mensenrechtenverdedigers gearresteerd wegens 'lidmaatschap van een gewapende terorristische organisatie.' Op de eerste verjaardag van de mislukte staatsgreep eisen zes mensenrechtenorganisatires hun onmiddellijke vrijlating: Amnesty International, Human Rights Watch, Avaaz, International Trade Union Confederation en Transparency International.

'Onze zogenaamde vrije consumptie is helemaal niet zo vrij'

Jan Mertens - Hoe vrij is het woord 'vrij' dat we gebruiken in begrippen als vrije wereldhandel of vrije markt? Het wordt tijd dat we er een nieuwe invulling aan geven, zodat we het begrip vrijheid kunnen redden in tijden van dreigende klimaatchaos, schrijft Jan Mertens van denktank Oikos.

'Psychisch welzijn van jongeren hangt niet alleen af van geld voor één dienst'

Kirsten Catthoor - 'Het aanpakken van geestelijke gezondheidsproblemen bij jongeren vereist inspanningen op meerdere fronten, te beginnen bij armoedebestrijding en een ambitieus woningbeleid', reageert psychiater Kirsten Catthoor op de discussie rond de financiering van de jeugdpsychiatrie.

'Het boerkiniverbod blijft, desnoods sleept men de stad maar voor de rechtbank'

Fons Duchateau (N-VA) - Fons Duchateau (N-VA) is schepen voor Diversiteit en Integratie en Inburgering in stad Antwerpen. Hij wil het boerkiniverbod in zijn stad handhaven, ondanks het advies van gelijkekansencentrum Unia om de boerkini niet te verbieden. 'De Boerkini is een sterk signaal van de verspreiding van islamisme in onze maatschappij', zegt Duchateau.

'Waar op 11 juli met geen woord over is gerept: de zorg voor Vlamingen'

John Crombez (SP.A) - Een nieuwe staatshervorming betekent weinig voor die Vlamingen die het moeilijk hebben, schrijft John Crombez. 'Is het op een dag als 11 juli niet gepaster om een échte drang te ontwikkelen naar zorgzamer beleid in plaats van een symbolische drang naar extra bevoegdheden?'

'Britse parlementsleden vergissen zich als ze denken dat een stropdas respect afdwingt'

Lia van Bekhoven - Britse parlementsleden zijn niet langer verplicht een stropdas te dragen. Het veroorzaakte zowat een revolutie, schrijft Lia van Bekhoven. 'Zoals katten met urine hun territorium afbakenen, fungeren stropdassen in Engeland als signalen voor waarschuwing of herkenning.'

'Het Rode Kruis praat in Syrië met iedereen, ook IS'

Vrije Tribune - In de Syrische burgeroorlog is de onpartijdige toewijding van de Syrisch-Arabische Rode Halve Maan voor de burgerbevolking cruciaal voor haar succes op het terrein. 'Het Rode Kruis gaat in dialoog met alle partijen, ook IS', schrijven de recent van Syrië teruggekeerde Trui Van Ackere en Laura De Grève van Rode Kruis Vlaanderen.

'Vervanging F-16's: doet minister Vandeput het op zijn Vanden Boeynants?'

John Crombez & Alain Top - De keuze van de regering om koste wat het kost 34 straaljagers aan te kopen, hypothekeert elk toekomstplan voor ons leger, vinden John Crombez en Alain Top van oppositiepartij SP.A. 'De F-35 is het koekoeksjong dat de andere eieren uit het defensienest duwt.'

'Dossier vervanging F-16's vertoont stilaan erg vreemde kronkels'

Wouter De Vriendt (Groen) - Een wetsvoorstel van Groen en Ecolo, dat woensdag in de Kamer wordt besproken, moet meer transparantie creëren bij lobbywerk bij grote defensieaankopen. 'De sector zelf is daar ook vragende partij voor', zegt Kamerlid Wouter Devriendt.

'De daling van de kinderopvang vereist een beleidsverandering'

Vrije Tribune - We zullen er ons moeten bij neerleggen dat we het in de toekomst met beduidend minder gezinsopvang moeten doen, schrijven Michel Vandenbroeck en Sandra Van der Mespel. 'Daarom zijn nieuwe maatregelen nodig om de opvang duurzamer te maken'.

'Wie is er bang van de grote boze vluchteling?'

Vrije Tribune - Koen De Mesmaeker is algemeen directeur van de vzw IN-Gent, een organisatie die het Vlaamse inburgerings- en integratiebeleid in Gent uitvoert. 'Er is nood aan een humanitaire revolutie', schrijft hij.

Nu het stof is gaan liggen: 'Grenfell was meer dan nalatigheid'

Sacha Dierckx - Sacha Dierckx, wetenschappelijk medewerker bij denktank Minerva, ziet in de verwoestende brand in Londen 'een symbool voor de verwoestende gevolgen van decennia neoliberaal beleid'.

'Franstaligen weten niet hoe hard de Vlaamse beweging heeft moeten vechten'

Jules Gheude - Er heerst veel onwetendheid bij Franstaligen over de felle strijd die de Vlaamse beweging heeft moeten leveren voor de eerste taalwetten, schrijft Jules Gheude. De kloof tussen beide gemeenschappen bedreigt het voortbestaan van België.

Integraal: de 11 julitoespraak van Geert Bourgeois: 'Tijd is gekomen voor Vlaamse grondwet'

Geert Bourgeois (N-VA) - 'De opeenvolgende staatshervormingen hebben ons ruime beleidsautonomie gegeven. Ruim, maar nog niet voldoende,' zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois op de vooravond van 11 juli. Hij pleit voor een zevende staatshervorming met meer Vlaamse bevoegdheden én een Vlaamse grondwet.

'Waarom "bankieren is geen taak van de overheid" een dogma is'

Sacha Dierckx - Sacha Dierckx, wetenschappelijk medewerker bij denktank Minerva, vraagt zich af waarom een bank in overheidshanden vloeken in de kerk is: 'Met Belfius hebben we als burgers een belangrijk instrument in handen waarmee we de economie en samenleving kunnen vormgeven.'

'Politici halen geen stemmen met langetermijndenken'

Stijn Ronsse - Stijn Ronsse, visiting fellow bij denktank Itinera, zoekt naar oplossingen voor problemen die de mogelijkheden van een democratie overstijgen: 'Stemmen worden jammer genoeg enkel gehaald door zichtbare resultaten binnen een verkiezingstermijn te boeken.'

'Mensen in armoede hebben recht op antwoorden'

Frederic Vanhauwaert - Frederic Vanhauwaert, coördinator van het Netwerk tegen Armoede, over de stilte na de bijsturing van het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding: 'Hebben onze beleidsmakers mensen in armoede niks te zeggen?'

'De brexit moet meer bieden aan inwoners van de Europese Unie, of wij stellen ons veto'

Guy Verhofstadt (Open VLD) - Guy Verhofstad (Open VLD) is voorzitter van de stuurgroep over de brexit in het Europees Parlement. Hij heeft een duidelijke boodschap voor het Verenigd Koninkrijk: 'We zullen er nooit mee instemmen dat rechten van Europese burgers met terugwerkende kracht worden afgenomen.'

'De transformatie van N-VA tot een traditionele partij binnen het Belgische kader is compleet'

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) - Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, staat op de vooravond van de Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap stil bij 'gemiste kansen' voor Vlaanderen en schetst de toekomst van een onafhankelijk Vlaanderen. 'Een Vlaams-nationalistisch politicus heeft de plicht verder te denken dan de volgende verkiezingen.'

'Een nieuwe beweging in Wallonië kan meesurfen op het succes van Jean-Luc Mélenchon'

Vlinks - Edi Clijsters van Vlinks over de oprichting van een nieuwe, regionalistische beweging: 'Wallonie Insoumise'. De beweging werd vorig jaar opgericht, in navolging van de beweging van Jean-Luc Mélenchon in Frankrijk, en streeft naar een soeverein en gelaïciseerd Wallonië.

'België miste haar afspraak met de geschiedenis'

Ludo De Brabander - 122 landen keurden een verdrag goed dat kernwapens verbiedt. België, dat VS-kernbommen in Kleine Brogel herbergt, ondertekende het niet. 'Nochtans staat het principe van nucleaire ontwapening al jaren in opeenvolgende regeerakkoorden', schrijft Ludo De Brabander, die zich afvraagt hoelang ons land die spreidstand nog kan volhouden.

'Waarom valt m'n smartphone me lastig tijdens het rijden?'

Veva Daniels - 'De gsm gebruiken wanneer je rijdt, is even gevaarlijk als dronken rijden'. Veva Daniels legt uit waarom je beter je smartphoneberichten negeert als je achter het stuur zit.

'Borgerhout is geen getto, maar een krachtwijk'

Ikrame Kastit - Nu de spanningen tussen bewoners van Borgerhout en de politie zijn afgenomen, legt Ikrame Kastit, co-coördinator Uit De Marge-CMGJ en fiere inwoonster van Borgerhout, een aantal voorstellen op tafel.

'Blijft België illegale kernwapens stationeren in Kleine Brogel?'

Willem Staes - Lidstaten van de Verenigde Naties keuren vandaag een historisch verdrag goed dat kernwapens verbiedt. België weigert dit verdrag te ondertekenen, maar volgens Willem Staes 'doet het verdrag vragen rijzen over de Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel'.

'We moeten Erdogan raken waar het hem écht treft, in zijn portefeuille'

Mark Demesmaeker (N-VA) - Mark Demesmaeker, Europees Parlementslid (N-VA), over de financiële middelen die vanuit Europa naar Turkije vloeien: 'We moeten ons de vraag durven stellen of onze euro's de Turkse democratie niet eerder ondermijnen dan versterken.'

'Volledige politieke decumul ligt binnen handbereik in Brussel'

Bruno De Lille (Groen) - 'De afgelopen weken kregen we van alle politieke partijen grote verklaringen te horen over hoe het anders moest. Heel snel zullen ze kunnen bewijzen dat ze het menen', schrijft Brussels parlementslid Bruno De Lille (Groen).

'Waarom willen vrouwen toch zo graag zoals mannen zijn?'

Dirk Draulans - 'Het is onbegrijpelijk dat steeds meer vrouwen ontkennen dat gedragsverschillen met mannen biologische wortels hebben. Alsof ze niet langer zoogdier zijn', schrijft Dirk Draulans.

'Als politici sociale hervormingen doorvoeren, dan moeten ze die eerst toepassen op zichzelf'

Kim De Witte (PVDA) - 'In de zomer van 2015 moest het federale parlement beslissen over werken tot 67 jaar. Op 36 dagen was de klus geklaard', schrijft Kim De Witte (PVDA). 'Toen kwam aan het licht dat parlementsleden zelf nog steeds op 55 met pensioen mogen gaan. Een reliek uit het verleden, klonk het. Maar nu, twee jaar later, blijkt dat de gepriviligeerde pensioenregeling voor parlementsleden wel nog altijd bestaat.'

Besparingen kinder- en jeugdpsychiatrie: 'Van rode neus naar rode wangen'

Sammy Mahdi (Jong CD&V) - Sammy Mahdi, voorzitter van Jong CD&V reageert op de plannen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block om het personeelsbudget in de kinder- en jeugdpsychiatrie te halveren. 'De acht miljoen die met deze operatie bespaard wordt in een sector die net nood heeft aan bijkomstige investeringen, zal op lange termijn alleen maar voor extra kosten zorgen.'

'50-plussers te duur? Vals argument'

Stefaan Vercamer - 'Het zou niet de eerste keer zijn dat het axioma van de te dure 50-plusser gebruikt wordt als uitgangspunt om andere belangen te dienen', schrijft CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer.

'Schaf de belastingaangifte gewoon af'

Meryame Kitir (SP.A) - 'In 2018 krijgt de regering Michel nog één allerlaatste kans om haar regeerakkoord uit te voeren en de belastingbrief te vereenvoudigen. Maar het valt te vrezen dat er na de 156 extra codes van de voorbije drie jaar ook volgend jaar nog eens een pak bijkomen', schrijven Meryame Kitir en Peter Vanvelthoven (SP.A).

'Ja ik heb asperger, nee ik hou niet van treinen en postzegels'

Magali De Reu - Veertien was ze toen ze de diagnose 'asperger' (vandaag autismespectrumstoornis) te horen kreeg. Volgens het diagnosecentrum zou ze nooit een leven kunnen leiden zonder intensieve begeleiding. Vandaag reist ze de wereld rond als freelancejournaliste.

'Ik wens u een lange, vervelende zomer'

Ann Peuteman - Het hele schooljaar lang rennen kinderen van hot naar her en in de grote vakantie moeten ze dan ook nog eens van alles. 'Hoog tijd dat we hen toelaten om nutteloos en ongegeneerd rond te hangen,' vindt Ann Peuteman.

'Subsidiëren van cultuur in Vlaanderen gaat niet alleen over theater, opera of kunstenaars'

Marius Meremans (N-VA) - 'Vlaanderen beschikt duidelijk over een rijk en gediversifieerd cultuuraanbod. Het weghalen van overheidssubsidie én alleen nog maar vertrouwen op de goodwill van private sponsors is een regelrechte verarming van wat Vlaanderen betekent in binnen- en buitenland', schrijft Marius Meremans (N-VA).

Mapuche vinden excuses van president onvoldoende

President Michelle Bachelet heeft de Mapuche-indianen namens de Chileense staat haar excuses aangeboden. Een ongewoon gebaar, maar voor de Mapuche volstaat het niet.

'Darwin was naast briljant ook seksistisch en vooringenomen'

Celia Ledoux - Zijn vrouwen minder ambitieus dan mannen? Schrijfster Celia Ledoux is duidelijk: 'Voor het darwinisme is leunstoellogica af en toe belangrijker geweest dan empirische wetenschap.'

'Wordt het basisinkomen een neoliberaal mini-inkomen?'

Olivier Pintelon - Olivier Pintelon van denktank Minerva waarschuwt voor de invoering van een budgetneutraal basisinkomen. 'Dan dreigt het armoederisico net toe te nemen.'

'Laurette Onkelinx, de rattenvanger van de goedgelovigen'

Luckas Vander Taelen - Luckas Vander Taelen laat zijn licht schijnen over de rol van Laurette Onkelinx (PS) in wat er vandaag in onze hoofdstad gebeurt. 'Om een of andere reden blijven de Franstalige media geloven in haar mooie verhaaltjes.'

'Vrouwelijke genitale verminking is een onderschat probleem in België'

Zuhal Demir (N-VA) - Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) wil dat dokters spreken in gevallen van genitale verminking bij meisjes. 'Wie zwijgt 'omdat het toch te laat is', brengt een jonger zusje in gevaar.'

'We moeten de oplichters in het Lyme-circuit dringend een halt toeroepen'

Vrije Tribune - 'Er duiken steeds meer meldingen op van patiënten met ernstige complicaties tijdens behandelingen voor 'chronische Lyme'', schrijft neuroloog in opleiding Wietse Wiels. 'Het is hoog tijd om de oplichters en charlatans van het Lyme-circuit een halt toe te roepen.'

Genitale verminking en Demirs goedbedoelde symboolbeleid

Anthony Vanoverschelde - 'Het voorstel van Demir om familieleden te vervolgen na de vaststelling door een arts dat een meisje is besneden, zal zijn doel voorbijschieten,' zegt Anthony Vanoverschelde, beleidsmedewerker Plan International België.

'Minister Schauvliege, laat onze Noordzee geen plastic soep worden'

Vrije Tribune - De volgende maanden hebben de politici in ons land dé kans om iets aan de miljardenstroom plastic flessen te doen, zegt Rob Buurman van Recycling Network. 'Met een statiegeldsysteem wordt de stroom aan PET-flessen helemaal zuiver gereed voor recyclage.'