Recensie 'Alles begint bij Bach' van Merlijn Kerkhof: "De liefde voor muziek"

De Reactor - Om de zoveel tijd staat er iemand op die tegelijk begrijpelijk en aanstekelijk zijn passie voor een of andere kunstvorm weet over te brengen op het brede publiek en zo de interesse ervoor aanzienlijk vergroot. Muziekjournalist Merlijn Kerkhof (1986) is zo'n enthousiasteling over de klassieke muziek.

'De onderwijshervorming is een leuke blauwdruk. Nu moet ook de inhoud volgen'

Stavros Kelepouris - Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits heeft een eerste belangrijke horde genomen in de hervorming van het onderwijs. 'De krijtlijnen zijn uitgezet, maar nu moet het echt werk nog komen: de precieze vakinhoud, eindtermen, leerplannen en uitbreidingstrajecten formuleren,' schrijft Knack-redacteur Stavros Kelepouris.

'Moderne auto's kunnen zogezegd alles, behalve mij behoeden voor te snel rijden'

Quick Suzy - Op uitnodiging van Knack.be bericht 'Quick Suzy' vanop het autosalon van Brussel over haar ervaringen: 'Autoconstructeurs verplichten om auto's te bouwen die automatisch de opgelegde snelheid respecteren, dat zou pas een zinvolle innovatie zijn.'

'De laagste inkomens blijven de federale en Vlaamse besparingen betalen'

Vrije Tribune - Decenniumdoelen 2017, een armoedebestrijdingsorganisatie, stelt in een rapport dat de zwakste schouders bij de besparingsmaatregelen in Vlaanderen en België niet buiten schot blijven. Voorzitter Jos Geysels en coördinator Michel Debruyne aan het woord.

Eurostadion: 'Waarom ik Guy Vanhengel voor de rechter sleep'

Arnaud Verstraete (Groen) - 'Dat Brussels minister Guy Vanhengel een dossier op die manier blijft afschermen, is tekenend', schrijft Arnaud Verstraete (Groen). 'De deal rond het Eurostadion baadt al van in het begin in een sfeer van achterkamertjespolitiek.'

'Waarom is er geen bovengrens op het aantal verdronken vluchtelingen?'

De (s)preekstoel van Knack.be - 'Kennen wij nog andere bovengrenzen die gangbaar en aanvaard zijn', vraagt Frank Roels van de HVV zich af naar aanleiding van sommige uitspraken en beslissingen in het vluchtelingendebat.

'Maggie, waarom besparen wij?'

Jan Cornillie en Karin Jiroflée (SP.A) - 'We zijn de verstandige besparingen op verspilling voorbij', schrijven Jan Cornillie en Karin Jiroflée (SP.A). 'De regering is de inkomens van dokters en kinesisten aan het rantsoeneren.'

'Elektrisch rijden: mijn verstand zegt ja, mijn hart zegt neen'

Quick Suzy - Op uitnodiging van Knack.be bericht Suzy vanop het autosalon van Brussel over haar ervaringen, als vrouw. Goed gezien van de redactie van Knack.be, want wat u over auto's in het algemeen en het autosalon in het bijzonder te lezen krijgt, is voor 99 procent geschreven door mannen.

'Denken ze misschien dat komkommers uit elkaar vallen als er geen plastic omheen zit?'

Ann Peuteman - Supermarkten willen experimenteren met herbruikbare zakjes voor groenten en fruit. 'Zoals zo vaak lijken ze ons eerder te ontmoedigen dan aan te moedigen om de afvalberg te verkleinen', schrijft redactrice Ann Peuteman. 'Wat is in godsnaam het voordeel van plasticfolie rond komkommer of ijsbergsla?'

Het onderwijs vandaag is straks echt Guantanamo Bay voor tieners

Maurits Vande Reyde (Jong VLD) - In onderwijs is de overheid de traagste schakel van onze maatschappij, zegt Jong VLD-voorzitter Maurits Vande Reyde in het Schaduwparlement. Het wordt hoog tijd dat onderwijsstructuren de creativiteit van leerkrachten en jongeren volgen. Als de overheid dat weigert, zullen anderen dat in de plaats van de politiek gaan doen.

'Dyab Abou Jahjah en Guy Verhofstadt zijn de verliezers van de week'

Jean-Marie Dedecker (LDD) - Jean-Marie Dedecker lust geen brood van de woorden van Dyab Abou Jahjah, maar hij verdedigt met klem het recht op vrije meningsuiting. Het woord van Guy Verhofstadt is dan weer 'even vluchtig en giftig als mosterdgas'.

Waar wil Vlaanderen naartoe met zijn wapenexportbeleid?

Diederik Cops - 'De Vlaamse overheid staat voor de uitdaging haar eigen buitenlands beleid, met eigen accenten en principes, expliciet te maken. Alleen zo kan ze een duidelijke lijn aanhouden in haar eigen wapenexportbeleid,' schrijft Diederik Cops van het Vlaams Vredesinstituut.

'Peters en meters doen nu veel meer dan enkel een centje geven met Nieuwjaar'

De (s)preekstoel van Knack.be - De rol van peter of meter komt oorspronkelijk uit het geloof, maar is geëvolueerd, schrijft Kolet Janssen. 'Van dergelijke volwassen steunfiguren kun je er tijdens het opgroeien van je kinderen best wel een aantal gebruiken.'

'Oei, de boeren zijn bijna op!'

Jelle Goossens & Liesbeth Van Meulder - Hoe zorgen we ervoor dat boeren straks nog verder willen boeren, vragen Jelle Goossens en Liesbeth Van Meulder van Vredeseilanden zich af. 'De doorslaggevende druk zal er moeten komen van een groeiende beweging van mensen die eist dat het verhaal achter ons eten klopt.'

'Uit het nieuwe Nederlandse lexicon: asieltuig, asielplaag, asielhopper en invasie'

Alain Van Hiel - Sociaal psycholoog Alain Van Hiel vreest dat de migratiecrisis verzandt in een integratiecrisis. 'Wat als een debat over de asielcrisis begint, dreigt uit te draaien op negatieve meningen over Nederlanders en Belgen van Noord-Afrikaanse afkomst, die hier geboren en getogen zijn.'

'Vacatures voor 1.000 leerkrachten? De werkelijkheid is anders'

Vrije Tribune - Berichten in de media deden deze week uitschijnen dat er als het ware 1.000 jobs voor het grijpen liggen in het onderwijs. Dit strookt totaal niet met de realiteit, schrijft Stijn Van Hamme, zelf leerkracht, in een open brief.

'Mevrouw Merkel, krijgt u het belang van Europa uitgelegd in de frituur?'

Jasper Van Loy - Angela Merkel heeft nog veel werk voor de boeg en een eredoctoraat verandert daar niets aan, schrijft Jasper Van Loy, redacteur van Knack.be, in een open brief aan haar. 'Terwijl de Europese trein lustig voortpendelt tussen Brussel en Straatsburg, mist hij het ene na het andere cruciale station.'

'Van de 'Muur' tot cyberterrorisme: de 10 werven van Donald Trump'

Herman Matthijs (UGent, VUB) - De VS staan voor belangrijke uitdagingen. Wat kan Donald Trump daar aan doen? Een overzicht van de tien belangrijkste politieke dossiers voor de Trump-Pence-administratie.

'Nu de toenadering ingezet is, kan De Wever misschien enkele van Merkels kwaliteiten overnemen'

Liesbet Sommen (CD&V) - Angela Merkel kreeg gisteren een eredoctoraat kreeg van de KU Leuven en de UGent, onder meer voor de humane manier waarop ze de vluchtelingencrisis trachtte aan te pakken. 'Het is jammer dat een getalenteerd politicus als Bart De Wever niet kiest voor een moediger leiderschap,' schrijf Liesbet Sommen.

'De mensheid in de puberteit: welke toekomst hebben religie en spiritualiteit?'

Vrijdaggroep - Een vernieuwde aandacht voor religie kan de samenleving ten goede maken, schrijft Sam Deltour van de Vrijdaggroep. 'Secularisatie was noodzakelijk om ons te bevrijden van het juk van het blinde geloof. Maar dreigen we met het badwater het kind niet weg te smijten?'

Dossier Trump: wie is hier nu 'post-waarheid'?

Brendan O'Neill - Wie klaagt over "nepnieuws" en "feitenvrije" politiek, doet er goed aan om ernstig te twijfelen aan de gretigheid waarmee sommige journalisten de onthullende rapporten over Donald Trump naar buiten brengen. Brendan O'Neill meent dat objectiviteit en scepsis te belangrijke waarden zijn om op te offeren als je een politicus wilt beschimpen.

'Eredoctoraat voor Merkel is onbegrijpelijk en misplaatst'

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) - Tom Van Grieken (Vlaams Belang) vindt het onbegrijpelijk dat Duits Bondskanselier Angela Merkel in de bloemetjes wordt gezet door de twee grootste Vlaamse universiteiten.

Sociale media: 'Ook op de online speelplaats moeten we als maatschappij durven opstaan tegen haat'

Ward Peeters - Online wordt er veel gal gespuwd en volgen de negatieve commentaren elkaar in rap tempo op. Daarom zou je een slecht beeld kunnen hebben van sociale media, maar klopt dat wel? En wat kan je er tegen doen? 'We zijn niet plotseling rechtse of linkse maniakken geworden, maar er is wel iets mis met hoe we met onze sociale media omgaan', schrijft doctoraatsondezoeker Ward Peeters.

'De politiek is meer en meer bezig met zichzelf. En ik kan zelfs begrijpen waarom'

Jan Cornillie (SP.A) - Politici moeten beslissingen durven nemen, schrijft Jan Cornillie, directeur van de sp.a-studiedienst. 'Willen we het geloof in de politiek op een ernstige manier herstellen, dan is verder kijken dan de waan van de dag en de compromissen op de apothekersweegschaal de enige weg vooruit.'

'Het getekende leven van Reimond Kimpe: dichter, schilder en collaborateur'

Ludo Bekkers - De omstreden Vlaamse schilder Reimond Kimpe heeft zijn Vlaams-nationale ideeën zijn hele leven en in alle omstandigheden verdedigd en gepredikt. 'Jammer dat zijn kunst daardoor overschaduwd is geworden', schrijft Ludo Bekkers.

Het kerstcadeau van Maggie De Block: Riziv-nummers

Hendrik Vuye & Veerle Wouters - Wil je een beslissing verbergen, maak ze dan bekend tijdens de vakantie. Zo deed de regering-Michel aan de vooravond van Kerst een pakje Riziv-nummers cadeau aan PS-minister Jean-Claude Marcourt. V-Kamerleden Veerle Wouters en Hendrik Vuye hebben hun bedenkingen bij dit kerstgeschenk.

'Het is hoog tijd dat wij als journalisten terugkeren naar de essentie'

Jago Kosolosky - Vanaf vandaag is het niet langer mogelijk openbaar te reageren onder artikels op de verschillende websites van Roularta. Jago Kosolosky, hoofdredacteur Knack.be: 'Ik weiger het op mij te nemen mensen online op te voeden.'

'Offer de gezondheid van je kinderen niet aan slinkse marketeers'

Vrije Tribune - Wie gezond oud wil worden, moet vroeg beginnen door gezonde keuzes te maken. 'En daarin mogen entertainmentbedrijven die goed hun kost verdienen aan kinderen, de ouders gerust bijstaan', aldus Aleydis Nissen.

 • 4 reacties

'We kunnen allemaal doodrijders worden'

Ann Peuteman - We halen onze grofste scheldwoorden boven om doodrijders te verwensen, maar onze eigen nonchalance in het verkeer vegen we vlot onder de mat. 'Ik zie elke dag hoe u achter het stuur uw berichten checkt, uw gps instelt of uw mascara controleert', schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman. 'Net als ik.'

 • 2 reacties

De bandbreedte van de vrije meningsuiting: over Dyab Abou Jahjah

Lieven De Cauter - Dyab Abou Jahjah werd ontslagen als columnist bij De Standaard nadat hij een aanslag in Jeruzalem leek goed te praten. Maar 'we moeten het recht op vrije meningsuiting - ook van een tegenstem als Abou Jahjah - verdedigen', schrijft filosoof Lieven De Cauter.

 • 53 reacties

Een sociaal en dus sterker Europa?

Gezinsbond - Op haar 60ste verjaardag lanceert de Europese Unie de Sociale Pijler, een referentiekader voor de lidstaten om hun sociaal beleid en werkgelegenheid te stimuleren. Fatima Yassir van de Gezinsbond evalueert wat de vooropgestelde maatregelen betekenen voor ons land.

 • 2 reacties

'Wanneer worden kinesitherapeuten eindelijk niet meer gezien als veredelde masseurs?'

Vrije Tribune - Het collectief 'Kinesitherapeuten voor een aanvaardbaar honorarium' trekt ten strijde: 'Onze beroepsgroep wordt, ondanks alle inspanningen en verbeteringen van de voorbije jaren, nog steeds niet als volwaardige gesprekspartner binnen de gezondheidszorg gezien.'

 • 7 reacties

'Dit liefdesverhaal bracht de Iraanse machthebbers op hun knieën'

Damon Golriz - Arash Sadeghi kreeg het voor elkaar om met zijn hongerstaking de Iraanse oppositie te verenigen en de ayatollahs in Iran op de knieën te dwingen. Damon Golriz over 'het grootste vreedzame protestsucces sinds de neergeslagen groene beweging in 2009.'

'Waarom maken we ons in januari nog moe aan het uitspreken van wensen?'

De (s)preekstoel van Knack.be - Januari is de maand van de wensen, willen of niet. Maar waarom maken we ons eigenlijk moe aan het uitspreken van wensen? Is dat in deze onheilspellende tijden niet extra vrijblijvend, vraagt Kolet Janssen van Logia zich af. Lijkt het niet eerder een aanfluiting om elkaar nog iets goeds toe te wensen?

 • 2 reacties

'De roetsjbaan en de stuiptrekkingen van 2016'

Jean-Marie Dedecker (LDD) - Jean-Marie Dedecker klinkt op het nieuwe jaar door nog heel even terug te kijken op 2016. Hij onthoudt vooral Donald Trump, de aanslagen, Paul Magnette, John Crombez, het klimaat én Sinterklaas op een zebra...

 • 30 reacties

'Saoedi-Arabië is een gesel voor de mensenrechten en dat moet stoppen'

Wies De Graeve - Wies De Graeve, directeur Amnesty International Vlaanderen, herinnert ons eraan dat blogger Raif Badawi nog steeds in een cel in Saoedi-Arabië vertoeft. 'Zijn misdaad? Het posten van blogberichten die kritisch waren voor de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië en die opriepen tot vrijheid en respect voor ieders rechten.'

 • 25 reacties

Recensie 'De kunst van fictie' van James Salter: "Luisteren naar je eigen stem"

De Reactor - De Amerikaanse schrijver James Salter (1925-2015) groeide uit van een writer's writer tot de in brede kringen bewonderde auteur van romans als Light Years (1975)en All that is (2013), die dankzij recente Nederlandse vertalingen (Lichtjaren en Alles wat is verschenen allebei in 2014) ook in ons taalgebied een schare lezers vinden.

'De wet op het bronnengeheim is geen vodje papier'

Pol Deltour - Het Gentse gerecht heeft de wet op het bronnengeheim met de voeten getreden, schrijft Pol Deltour, nationale secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten. 'Koen Geens moet de kwestie maar eens heel duidelijk aankaarten nu.'

 • 4 reacties

'Zoals we nu bezig zijn, riskeren we alles kwijt te spelen'

Jonathan Holslag (VUB) - Wij lieten zowat de hele derde wereld voor ons kleren stikken, garnalen pellen, ertsen opdelven en in de chemicaliën ploeteren om onze winkels te vullen. Maar straks, waarschuwt Jonathan Holslag, zijn de rollen misschien omgekeerd.

 • 27 reacties

Het grote plan van China

Jonathan Holslag (VUB) - De spanning is te snijden in de Zuid-Chinese Zee. China plaatst raketten op kunstmatige eilanden, keldert de economieën van zijn buurlanden en dwingt zijn partners tot wurgcontracten.

 • 6 reacties

'Zijn de Chinezen straks tuk op Oude Meesters?'

Piet Swimberghe - Gaan we naar een fundamentele omwenteling van de kunstmarkt, nu de grootste privécollectie van Hollandse Meesters naar China verhuist?, vraagt kunstkenner Piet Swimberghe zich af.

 • 2 reacties

'Asbestslachtoffers hebben geen rechtvaardige keuze'

Valerie Van Peel (N-VA) - Simpele keuze: of u gaat voor een smak geld om uw zware medische kosten te helpen betalen in de laatste maanden van uw leven? Of u krijgt niets, maar kan wel hopen op rechtvaardigheid na de dood? Wat zou u kiezen? Beide gaat niet. Dat is het lot van asbestslachtoffers.

 • 10 reacties

'Pas op, die migrant zit aan je stuk taart te knabbelen'

Bert Bultinck - 'Rechts wakkert de angst aan. Links zwijgt laf,' merkt Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck op. Maar alles is nog mogelijk: 'Het is tijd om onszelf te verbazen, maar deze keer in goede zin.'

 • 21 reacties

'Mensen in armoede dienen niet om onze overschotten weg te werken'

Vrije Tribune - 'Het feit dat mensen niet aanvaarden dat ze een beroep moeten doen op voedselhulp, is positief', zegt Bert D'hondt van Welzijnszorg naar aanleiding van de sluiting van een voedselbank omdat de mensen 'ondankbaar' zouden zijn.

 • 54 reacties

'Niemand gelooft dat het dragen van een enkelband een straf is'

Walter De Smedt - 'De enkelband blijkt niet alleen een afdoend middel om niet naar de gevangenis te moeten. Je kan er ook andere nare gevolgen van een veroordeling door ontlopen', schrijft voormalig rechter Walter De Smedt.

 • 13 reacties

'Eén op de vier nieuwe auto's in 2017 is een SUV'

Urbain Vandormael - 2017 wordt opnieuw een druk autojaar. Zoals het er nu naar uitziet, komen in de loop van dit jaar meer dan 70 nieuwe modellen op de markt. Eén op de vier nieuwkomers is een SUV, al dan niet met vierwielaandrijving.

 • 5 reacties

'Zelfs als leerkrachten lesgeven met hun rug naar de klas, verdwijnen de vooroordelen nog niet'

Ann Peuteman - Naamloze examens, anonieme sollicitaties en huurders zonder gezicht. Met behulp van zulke virtuele kamerschermen hoopt men discriminatie in te dijken. 'Allemaal doekjes voor het bloeden', schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman. 'Een racist die een allochtoon accepteert omdat hij zijn donkere huid niet kan zien, blijft een racist.'

 • 14 reacties

'E-commerce kan ook zonder Amazombies'

Meryame Kitir (SP.A) - 'Zet in op bedrijven die winst willen maken, zonder hun werknemers in zombies te veranderen', raadt Meryame Kitir (SP.A) minister van Werk Kris Peeters aan. 'Het probleem is dat de reuzen uit de e-commerce nachtarbeid aan dumpinglonen vragen.'

 • 16 reacties

'Er staan al genoeg scheve torens en koterijen in het Vlaamse zorglandschap'

Bart Van Malderen (SP.A) - 'Wie vandaag al zorg ontvangt, krijgt van minister Vandeurzen de garantie dat alles blijft zoals het was', schrijft Vlaams parlementslid Bart Van Malderen (sp.a) over de Persoonsvolgende Financiering, die op 1 januari van start gaat. 'Hoezo hervorming?'

 • 9 reacties

Nieuwjaarsbrief aan een verloren zoon, prins Laurent

Jean-Marie Dedecker (LDD) - Jean-Marie Dedecker wil op deze eerste dag van het jaar prins Laurent een hart onder de prinselijke riem steken na zijn annus horribilis. 'De prins moet zichzelf opnieuw uitvinden.'

 • 51 reacties