'Niemand kan beweren dat een CEO 43 keer harder werkt dan een verpleger of een agente'

Aaron Ooms - 'Als de economie aantrekt is dat de verdienste van de gemiddelde werknemer die iedere dag zijn of haar job doet', schrijft Aaron Ooms (SP.A) op Fat Cat Day, de dag waarop de top van het bedrijfsleven even veel verdiend heeft als een gemiddelde werknemer op een volledig jaar.

'Dampen is niet onschuldig'

Marleen Finoulst - Wanneer tabaksreuzen zich op de markt van de e-sigaret storten, is dat niet uit liefdadigheid. 'Mensen verslaafd maken aan tabak, om de tanende rokersmarkt nieuw leven in te blazen: daar draait het toch om,' schrijf Marleen Finoulst, hoofdredacteur van Bodytalk.

'Zijn sociale media werkelijk een 'feest van de democratie'?'

Bert Bultinck - De aangekondigde facelift van Facebook is ook Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck niet ontgaan. 'De laatste weken lijkt zelfs Zuckerberg te beseffen dat Facebook af en toe lelijk uit de bocht gaat'.

'We blijven maar zand naar de zee dragen. Hoelang nog?'

Bart Caron (Groen) - 'Moeten we omwille van strandbars en ligzetelverhuur jaarlijks tientallen miljoenen uitgeven aan niet-duurzame ingrepen?' vraagt Bart Caron (Groen) nu blijkt dat voor de Belgische kust weer tonnen zand moeten aangevoerd worden om het strand te herstellen.

'Wat betekenen conservatief en progressief in het debat over het levenseinde?'

Hans Geybels - 'Bio-ethische thema's lijken me te belangrijk om ze te slachtofferen op de bank van het eigen ideologisch gelijk', schrijft Hans Geybels van Logia, 'In het debat over het levenseinde staat veel meer op het spel dan het spel tussen progressief en conservatief.'

Dagboek van een Goelag-kampbewaker: uniek en verbluffend document over de Goelag

De Reactor - Over de Goelag, de strafkampen in de Sovjet-Unie, is al veel geschreven, maar altijd vanuit de slachtoffers. Uniek aan Dagboek van een Goelag-kampbewaker is dat het werd geschreven door een commandant die ter plekke een gedetailleerde kroniek over het leven in de Goelag bijhield.

'Knieprothesen enkel voor gezonde jongens en meisjes? Dat is schaamteloos Darwinisme'

Karin Jiroflée (SP.A) - 'Wie de zogenaamde verkwisting in de zorg écht wil aanpakken, moet uit een ander vaatje tappen en die prestatiegeneeskunde in twijfel durven te trekken', schrijft Kamerlid Karin Jiroflée (SP.A) over het voorstel van N-VA om extra regels uit te werken voor knieprothesen voor bejaarden.

'Ook wankele ayatollahs vallen niet zo gemakkelijk'

Peter De Roover (N-VA) - In veel Iraanse steden en stadjes werd tijdens de jaarwissel betoogd, tegen prijsverhogingen maar ook tegen het establishment. Velen in het westen reageren geestdriftig, zeker in de Iraanse diaspora die hoopt dat er eindelijk een einde komt aan het regime. Volgens Peter De Roover (N-VA) is de wens hier de vader van de gedachte want 'het einde van het regime van de ayatollahs is wellicht nog niet voor morgen'.

'Moeten nieuwe gevechtsvliegtuigen echt atoombommen kunnen dragen?'

Vlinks - 'Is het in een democratie werkelijk denkbaar dat de overheid de knip op de beurs houdt voor levensbelangrijke sociale of milieu-uitgaven, maar tegelijk miljarden over de balk gooit voor overbodig wapentuig', schrijft Edi Clijsters van Vlinks.

'Waarom de Iraanse protesten er deze keer wel toe doen'

Vrije Tribune - De demonstraties die zich de voorbije weken verspreidden over Iran zijn op veel punten verschillend van de opstand in 2009, schrijft Nader Habibi, professor Economie aan de Brandeis University. Om nieuwe golven van protest te vermijden, zal het regime meer dan cosmetische veranderingen moeten doorvoeren.

'Alleen ego's verliezen bij moderne administraties'

Vrijdaggroep - 'Het wegwerken van de grote ego's verbetert de openbare dienst waarvan wij allen genieten', schrijft Nathalie François van de Vrijdaggroep.

'Stekker uit het Alzheimeronderzoek? Slag in het gezicht van mensen met dementie, nu en later'

Vrije Tribune - 'In een tijd waar vergrijzing een belangrijke bezorgdheid is van samenleving en beleid komt de keuze van een farmabedrijf Pfizer om het onderzoek naar geneesmiddelen tegen Alzheimer stop te zetten, erg hard over', schrijven de directeurs van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Alzheimer Liga Vlaanderen en Stichting Alzheimer Onderzoek.

Salariswagens: 'Mobiliteitsproblemen los je op met een mobiliteitsbeleid, fiscale problemen met een fiscale hervorming'

Joris Vandenbroucke (SP.A) - Joris Vandenbroucke, fractieleider SP.A in het Vlaams Parlement, vindt dat we een fiscaal probleem niet mogen proberen oplossen met een ingreep op mobiliteitsvlak: 'Het opzetten van ingewikkelde, fiscale koterijen met cash-for-cars-regelingen of met een mobiliteitsbudget, schiet tekort.'

'Het is tijd voor verhalen die de witte bubbels doorbreken'

Mathieu Charles - Mathieu Charles, stafmedewerker cultuur bij het Minderhedenforum, schrijft over het belang van vertegenwoordiging in onze literatuur, ons theater en onze films: 'We moeten een breder palet aan verhalen zichtbaar te maken.'

'Theo Francken is het rode vlees dat de N-VA-achterban loyaal houdt'

Cas Mudde - Volgens Cas Mudde, professor aan de Universiteit van Georgia, komt de kritiek op Theo Francken de N-VA alleen maar van pas. 'Zo lang Francken als boeman van het strikte Belgische immigratiebeleid wordt bekritiseerd, heeft de N-VA weinig te vrezen van het Vlaams Belang', schrijft hij.

'Gwendolyn Rutten blijft zich boos maken, maar altijd nét niet boos genoeg'

Bert Bultinck - 'De onstuimige discussie over de kernuitstap dreigt nog maar eens vast te lopen', schrijft Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck. 'Sinds de leiders van de N-VA besloten hebben dat ze onaantastbaar zijn, hebben ze nog minder oog voor hun coalitiepartners dan gewoonlijk.'

'Jongeren, blijf jullie engageren'

Thomas Villa (N-VA) - 'Gisteren veroorzaakte een jonge vrouw op Twitter wat deining omdat ze als maatschappelijk geëngageerde jongere het social mediateam van de VRT gaat versterken. Een politieke overtuiging staat een professionele en onpartijdige werkhouding nochtans niet in de weg. Ze verdient dan ook het voordeel van de twijfel.'

'Zolang je in de juiste richting schiet, is er geen probleem'

Vrije Tribune - 'Er is ook een wettelijk kader nodig om op te treden tegen wie in het buitenland de wapens opneemt bij niet-terroristische groeperingen', schrijft Simon De Craemer, een van de genomineerden voor de Scriptieprijs.

'Betalen we dan ook alleen hoorapparaten terug voor wie van goede muziek houdt?'

Ann Peuteman - De zoektocht naar besparingen in de gezondheidszorg, levert de vreemdste voorstellen op. Zoals het schrappen van nieuwe knieën voor bejaarden met dementie. 'Alleen nog behandelingen terugbetalen op voorwaarde dat de patiënt zijn herwonnen gezondheid goed benut, brengt ons op een heikel pad', schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman.

'Boef, Bart en Brusselmans: walgen we wel even hard?'

Yousra Benfquih - Mensenrechtenjuriste, onderzoekster en schrijfster Yousra Benfquih laat haar licht schijnen over de commotie rond Boef, #MeToo en meer: 'Ik spring maar al te graag mee op de verontwaardigingskar, maar slechts als die bij elke halte even lang stilhoudt.'

'De gevaarlijke gretigheid van Theo Francken'

Jeroen de Preter - Knack-redacteur Jeroen de Preter over 'de gevaarlijke gretigheid van Theo Francken'. 'Dat uitgerekend Francken een makkelijk te ontkrachten blunder zonder argwaan de wereld instuurt, is alleen maar te verklaren door gretigheid.'

Getuigenis: 'Het noodnummer 1722 is er gekomen na het overlijden van mijn nonkel'

Angelique Van Ombergen - In 2016 overleed de nonkel van Angelique Van Ombergen omdat hij tijdens een noodgeval het noodnummer 112 niet kon bereiken. Het was overbelast door oproepen rond stormschade en wateroverlast. Het nieuwe noodnummer 1722 werd in het leven geroepen om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen. Een getuigenis.

'Tijd voor een nieuw statuut 'lokale handelaar' om winkelleegstand tegen te gaan'

Grete Remen (N-VA) - Met een fiscaal cadeau wil minister Bart Tommelein de groeiende leegstand van winkels een halt toeroepen. Vlaams parlementslid voor N-VA Grete Remen vindt het weinig meer dan een halfbakken maatregel en pleit ervoor om lokale ondernemers meer slagkracht te geven.

De taal van het geweld (en omgekeerd)

De Reactor - 'De taal van het geweld', de tweede roman van Édouard Louis, vertelt een zeer nauwkeurig afgebakend, individueel verhaal, de geschiedenis van één geval van geweld, waarvan we algauw begrijpen dat het voor de schrijver en hoofdpersoon hét geweld is: het geweld dat hem is overkomen en dat zijn leven heeft veranderd.

'Red zelf de wereld, kunst zal het niet voor u doen'

Peter Casteels - 'Meestal is het al heel wat als kunst de kunstenaar van zichzelf redt, en hem of haar niet dieper de ellende induwt.' Aldus Knack-redacteur Peter Casteels.

'Asiel en Migratie is een jackpot voor politici met een pauzetoets op hun geweten'

Bert Bultinck - Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck schrijft over Theo Francken en de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen die ons opwachten in 2018: 'Als De Wever onzin vertelt, klinkt hij nog altijd als een halve visionair. Als Almaci gelijk heeft, klinkt ze nog als iemand die geen gelijk zal krijgen.'

'Waarom de nieuwe transwet niet ver genoeg gaat'

Pieter Cannoot - Op 1 januari trad de nieuwe 'transwet' in werking. Hoewel de wetgever een aanzienlijke en lovenswaardige sprong voorwaarts maakte, is het werk nog niet af, vindt Pieter Cannoot van het Human Rights Centre van de Universiteit Gent.

'Ook na 2017 is er geen reden om fatalistisch te zijn over Brussel'

Bruno De Lille (Groen) - Bruno De Lille, fractieleider van Groen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, over de belangrijkste uitdagingen in onze hoofdstad: 'Het is tijd om meer samenwerking tussen de gewesten uit te bouwen en een gezamenlijke aanpak van nieuwkomers uit de grond te stampen.'

'2018 zou wel eens een uitgebreider verkiezingsjaar kunnen worden dan we denken'

Herman Matthijs (UGent, VUB) - 'De oppositie zal zeker een motie van wantrouwen indienen tegen de regering-Michel en dan moet er kleur worden bekend. Dat gaat nog tot veel bochtenwerk leiden.' Aldus hoogleraar Openbare Financiën aan de UGent en de VUB en lid van de Hoge Raad Financiën Herman Matthijs die vervroegde federale verkiezingen mogelijk acht.

'We zouden wel wat ambitieuzer mogen zijn met onze voornemens'

Ann Peuteman - Knack-redactrice Ann Peuteman wordt altijd een beetje nostalgisch van de eindejaarsfeesten. In haar kindertijd was alles zoveel eenvoudiger. Of lijkt dat maar zo? 'Weet je wat het is met oudejaar?', schrijft ze in haar nieuwjaarsbrief. 'Dat irritante aftellen houdt hoe dan ook een belofte in. Drie, twee, één: reset.'

'Artsen in opleiding werken elke dag samen met God-de-Vader'

Vrijdaggroep - Sam Proesmans is arts en lid van de Vrijdaggroep. Na zeven jaar studies en vier jaar als specialist-in-opleiding trekt hij aan de alarmbel: vijfentwintiguurshiften en burn-outs zijn schering en inslag bij artsen-assistenten.

'Als Beke het ontslag van Francken eist, belandt CD&V in 2019 in de palliatieve zorgen'

Jean-Marie Dedecker (LDD) - Jean-Marie Dedecker springt in de bres voor Theo Francken, die al meer dan een week in het oog van de storm staat. 'De Soedanenquête wordt uitgespeeld als de achilleshiel van Francken, maar het zou wel eens een pyrrhusoverwinning kunnen worden voor zijn belagers.'

'2018: het einde van de Zweedse coalitie? (En ook van het land?)'

Jules Gheude - Je hoeft geen groot voorspeller te zijn om te zeggen dat het jaar 2018 er slecht uitziet voor premier Charles Michel (MR), zegt Jules Gheude. 'We staan hier voor een casus belli binnen de regering'.

Het glas dat op de grond viel

De Reactor - Bodo Kirchhoffs won in 2016 de Deutscher Buchpreis met de novelle Wedervaring: een boek waarin voortdurend woorden geproefd worden. Toch is er geen sprake van experimenteel proza.

'Landen moeten zich snel voorbereiden op miljoenen klimaatvluchtelingen'

Gulrez Shah Azhar - Het aantal mensen op de vlucht voor een veranderend klimaat zal tegen het midden van deze eeuw mogelijk stijgen tot honderden miljoenen. Reden genoeg voor regeringen en de internationale gemeenschap om onmiddellijk te beginnen met plannen volgens Gulrez Shah Azhar, gezondheidswetenschapper aan de Pardee Rand Graduate School in Californië.

'Voor ons pensioen willen we centen en geen punten'

Vrije Tribune - Het pensioenbeleid van deze regering is een duidelijke ideologische keuze, schrijft Nouchka Roelants, vormingsmedewerkster bij LBC-NVK en juriste pensioenrecht. 'Buitenlandse voorbeelden tonen aan dat er wel degelijk alternatieven zijn'.

'Met haar pestmaatregelen knijpen de regeringen de gemeenten de keel toe'

Kurt De Loor (SP.A) - De maatregelen van de federale regering zijn nefast voor het lokale niveau, schrijft Kurt De Loor, Vlaams Volksvertegenwoordiger voor SP.A. 'Sinds begin deze legislatuur stapelen de facturen en pestmaatregelen zich op,' klinkt het.

De slachthuissite leert ons dat rol van politiek ligt in het faciliteren van vastgoedontwikkelingen

Vrije Tribune - In Antwerpen zijn er met het nieuwe stadsbestuur enkele buffers verdwenen die de architectuur en het bouwmeesterschap moesten depolitiseren, schrijft Gideon Boie, docent en onderzoeker aan de Faculteit Architectuur KU Leuven. 'De schijn van belangenvermenging verdwijnt echter niet met het aanstellen van een toparchitect,' stelt Boie.

Kerstessay: wat brengt 2018 voor sp.a?

Wim Vermeersch - 2017 is uiteindelijk niet het jaar geworden van de populistische revolte, wel van de krimp van de sociaaldemocratie in de verschillende landen. Moet sp.a in 2018 en 2019 een soortgelijk scenario vrezen? Wim Vermeersch, hoofdredacteur van Sampol, gelooft van niet.

'Soms is het zo slecht nog niet om onderweg mensen kwijt te raken'

Ann Peuteman - Knack-redactrice Ann Peuteman wordt altijd een beetje nostalgisch van de eindejaarsfeesten. In haar kindertijd was alles zoveel echter en warmer. Of lijkt dat maar zo? 'Volwassenen gebruiken sociale media om oude bekenden terug te vinden', schrijft ze. 'Maar jongeren zullen hun virtuele vrienden nooit meer ongewild kwijtraken. En dus zullen ze ook nooit weten hoe het voelt om hen weer tegen te komen.'

'Een grap maken over atheïsme, kan eindigen in een lynchpartij'

De (s)preekstoel van Knack.be - De koepelorganisatie van het vrijzinnig humanisme, deMens.nu, staat stil bij het Freedom of Thought-rapport van 2017, waaruit blijkt dat ongelovigen wereldwijd steeds feller vervolgd worden.

'Doping hoort bij het wielrennen zoals een kalkoen bij Kerstmis'

Jean-Marie Dedecker (LDD) - Lance Armstrong is straks eregast in de Ronde van Vlaanderen. Jean-Marie Dedecker ziet het met lede ogen aan. 'Wielrennen is een mooie sport, jammer van de coureurs en de orakelende tycoons die zichzelf en de zondaars schoon kakelen, en hen zelfs rondrijden in praalwagens.'

'Hoe Vlaanderen ook al eens de onafhankelijkheid uitriep'

Vlinks - De Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd verloopt niet zonder slag of stoot. Maar wist u dat ook Vlaanderen zich al eens eenzijdig onafhankelijk verklaarde? Joost Vandommele van Vlinks duikelt in de geschiedenis.

'Basis van een goede studiekeuze ligt bij de jongere zelf'

Gezinsbond - 'De hiërarchie die we als leerling, ouder, leerkracht en samenleving toekennen aan verschillende studierichtingen zit zo diep in ons denken verankerd, dat we er niet in slagen om die perceptie te keren, alle campagnes om technisch en beroepsonderwijs op te waarderen ten spijt', schrijft Hilde Timmermans van de Gezinsbond.

'Waarom we Alzheimer niet mogen vergeten'

Vrije Tribune - Martijn Peters, een jonge wetenschapper aan de Universiteit Hasselt, deed tijdens zijn doctoraat onderzoek naar nieuwe manieren waarop het ontstaan van hersenziektes in beeld gebracht kan worden. 'Nieuwe inzichten verwerven over het tot stand komen van hersenziektes is broodnodig, er valt immers nog veel te leren en de tijd tikt gewoon door', schrijft hij naar aanleiding van zijn college voor de Universiteit van Vlaanderen.

'Rusland moet verantwoordelijk gesteld worden voor zijn herhaalde misdaden'

Pavlo Klimkin - Voor Rusland toenadering kan zoeken bij de rest van Europa, moet het bewijzen dat het een betrouwbare partner kan zijn en moet het land gestraft worden voor de annexatie van de Krim. Dat schrijft Pavlo Klimkin, minister van Buitenlandse Zaken in Oekraïne.

'Diversiteit is onze kracht, en die moeten we meer benutten'

Yasmia Setta - 'Talentgericht werken, dat kunnen we in het jeugdwerk als geen ander. Moeten we deze basishouding dan niet doortrekken, ook in de aanwerving van onze leidinggevenden?' schrijft Yasmia Setta. 'Onze bazen zijn niet divers genoeg.'

'Laat VRT zich voor de kar van de gelovigen spannen?'

Jurgen Slembrouck - 'Steeds meer wordt duidelijk dat christenen en moslims, hoe verschillend ze ook zijn, een gemeenschappelijk belang hebben om tegen die secularisering een dam op te werpen', schrijft Jurgen Slembrouck naar aanleiding van de discussie over het uitzenden van de erediensten op de VRT.

'Slachtoffers van IS verdienen gerechtigheid, geen executies'

Wies De Graeve - Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ziet er blijkbaar geen graten in dat Syriëstrijders in het Midden-Oosten worden geëxecuteerd. 'Een land dat de mensenrechten hoog in het vaandel voert, heeft er baat bij het hoofd koel te houden en enige consistentie aan de dag te leggen', schrijft Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

De president treurt om de dood van zijn zoon

De Reactor - In 1865 overlijdt op elfjarige leeftijd de zoon van president Abraham Lincoln. Lincoln, die met zijn bezoek onder de op het kerkhof dolende zielen voor veel opschudding zorgt, is het vertrekpunt van de roman Lincoln in de Bardo van Man Booker Prize-winnaar George Saunders.

'Pensioen met punten: het ultieme recept voor een onzekere oude dag'

Kim De Witte (PVDA) - 'Het is tijd om alarm te slaan. De pensioenen in ons land behoren tot de laagste van Europa. De regering Michel wil ze verder verlagen, via het pensioen met punten', schrijft Kim De Witte (PVDA).

'Een eenzame uitnodigen voor kerst? Alsof dat het verschil maakt'

Ann Peuteman - Knack-redactrice Ann Peuteman wordt altijd een beetje nostalgisch van de eindejaarsfeesten. In haar kindertijd was alles zoveel warmer. Of lijkt dat maar zo? 'Vroeger was het simpel om een eenzame uit te nodigen', schrijft ze. 'Tegenwoordig valt eenzaamheid veel moeilijker op te sporen én te bestrijden.'

'Willen we discriminatie serieus nemen, dan mogen we ons niet blindstaren op een gelijkheidsfetisj'

Vrije Tribune - 'Willen we discriminatie serieus nemen, doen we er goed aan om discriminatierecht niet tot een gelijkheidsfetisj te herleiden', schrijft Stéphane Heusequin, één van de genomineerden voor de Scriptieprijs. 'Geen gelijkheid, maar wel gelijke waardigheid en voldoende vrijheid voor iedereen: dát is een rechtvaardige samenleving.'

Erediensten VRT: 'Waarom grijze neutraliteit boven kleurrijke diversiteit verkiezen?'

Bianca Debaets & Paul Delva - Bianca Debaets en Paul Delva van CD&V zijn het niet eens met de intentie van minister van Media Sven Gatz (Open VLD) om de uitzendingen van erediensten op de openbare omroep VRT te schrappen. 'Weg dialoog, weg uitwisseling, weg de zoektocht naar wederzijds begrip.'