'We kunnen de duizende vliegjes op het wereldkampioenschap maar beter koesteren'

'We kunnen de duizende vliegjes op het wereldkampioenschap maar beter koesteren'

Mike Jeffries - De match Engeland-Tunesië in het stadion in Wolgograd haalde niet enkel het nieuws omwille van het voetbal, maar ook door de miljoenen insecten die spelers, pers en toeschouwers plaagden. Toch kunnen we maar beter blij zijn met die zwermen, schrijft Mike Jeffries, hoogleraar Ecologie aan Northumbria University in Newcastle.

'Landen gebruiken nationale wetgeving om gezondheidszorg te criminaliseren'

Dainius Pūras - Overheden gebruiken hun nationale wetten en interne beleidsregels om professionele gezondheidswerkers te straffen omdat ze hun baan uitoefenen en zorg verlenen aan mensen in nood. Dat schrijft Dainius Puras, arts en VN-Speciaal Rapporteur.

'VS verlaten de VN-Mensenrechtenraad: geen verrassing, maar 'niet wijs''

Marc Bossuyt - 'De terugtrekking van de VS uit de Mensenrechtenraad kan de positie van de westerse landen in de VN enkel verzwakken, en wie gelooft dat dit de mensenrechtenbescherming in de wereld ten goede komt, heeft het niet goed voor met de mensenrechten', schrijft Marc Bossuyt, die in 1989 voorzitter was van de VN-Commissie Mensenrechten.

'Kiest Europa voor een ambitieus gezinsvriendelijk beleid voor álle Europeanen?'

Gezinsbond - 'De eerste concrete uitwerking van de Europese Pijler voor Sociale Rechten lijkt op een volledige mislukking uit te draaien', schrijven Manu Keirse en Annemie Drieskens van de Gezinsbond. 'Dat is een grote gemiste kans om de 'zorgkloof' tussen vaders en moeders te verkleinen en de nood aan mantelzorgverlof te erkennen.'

'De dt-regel is voor velen meer dan een kwestie van moeite doen'

Cato Oyen - Freelance grafisch ontwerper Cato Oyen is op lokaal vlak politiek actief en kroop in haar pen na de opmerking van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) dat de dt-regel niet meer is dan een kwestie van moeite doen: 'Tot het eerste middelbaar werd er niet ontdekt dat ik dyslexie had. Gewoon omdat ik zo erg hard werkte om het te verbergen.'

'Er is nood aan een duidelijk Vlaams beleid voordat we investeren in militaire ontwikkelingsprojecten'

Tine Destrooper - Technologiefederatie Agoria riep eerder dit jaar op om overheidssteunsteun voor militaire onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten toe te laten. Tine Destrooper, directeur en onderzoekscoördinator van het Vlaams Vredesinstituut, roept op tot voorzichtigheid. 'Er zijn nog te veel onduidelijkheden en principiële bezwaren', klinkt het.

'Migratie aanpakken kan alleen met een krachtig Europees Marshallplan'

John Crombez (SP.A) - 'Europa moet forser investeren om ter plaatse onderwijs, onderdak en zorg te verzekeren', schrijft SP.A-voorzitter John Crombez. ' Elk land van de Europese Unie moet zijn verantwoordelijkheid nemen en zijn deel doen', klinkt het.

'De uitvluchtencultuur van N-VA bedreigt in heel veel dossiers het goed bestuur'

Meyrem Almaci (Groen) - Meyrem Almaci, voorzitter van Groen, kruipt in haar pen nadat bevoegd Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) de problemen rond kansarmoede bij kinderen weet aan factoren die buiten haar bereik liggen: 'De minister staat met de billen bloot dus moet de aandacht worden afgeleid. En hoe doe je dat beter dan te wijzen naar een groep die in de publieke opinie onpopulair is: " vluchtelingen".'

'Een schrijffout is géén teken van zwakzinnigheid'

Ann Peuteman - Een fout schrijven, is geen bewijs van stupiditeit of kwade wil. 'In plaats van de schrijver meteen aan de schandpaal te nagelen, zou u ook gewoon verder kunnen lezen', schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman. 'Wie weet wat u dan allemaal ontdekt.'

WK Rusland: 'Een cliché zegt meer dan duizend woorden'

Vrije Tribune - Enkele onderzoekers van de vakgroep Talen en Culturen aan de Universiteit Gent laten hun stem horen over de bijzondere positie van Rusland in de wereld en de uitdaging waarvoor het wereldkampioenschap voetbal ons zo plaatst.

'De dt-regel verdwijnt echt niet binnen twintig jaar'

Stavros Kelepouris - Taalregels zijn zelden een resultaat van pure logica, maar van die dekselse dt-discussies zijn we nog niet snel af, voorspelt Knack-redacteur Stavros Kelepouris.

'F-35's én Rafale's kopen is politiek de meeste haalbare oplossing voor Charles Michel'

Herman Matthijs (UGent, VUB) - Eerste minister Charles Michel (MR) heeft aangekondigd dat het dossier over de opvolging van onze F-16's pas zal beslist worden rond oktober en dat de Franse 'Rafale' terug in beeld komt. Herman Matthijs laat zijn licht schijnen over de eindeloze discussie.

'Verkiezing van Donald Trump een geschenk is voor vrouwenparticipatie in de Amerikaanse politiek'

Vrije Tribune - 'Of Amerikaans President Donald Trump de geschiedenis zal ingaan als de grote vredestichter op het Koreaanse schiereiland, valt nog af te wachten. Een belangrijk succes kan hij echter wel al op zijn conto schrijven: nog nooit namen meer vrouwen deel aan Amerikaanse verkiezingen dan nu', schrijft Bram De Botselier.

'De huidige migratiepolitiek legt een tijdbom onder de Europese Unie'

Jean-Marie Dedecker (LDD) - 'Onze EU-politici dwepen met mensenrechten, maar sponsoren dictaturen van Turkije tot in Afrika om hun eigen onmacht over het migratieprobleem te verdoezelen', vindt Jean-Marie Dedecker.

Bijgeloof in de sportwereld: 'Nuchtere realiteitszin is soms zoek'

De (s)preekstoel van Knack.be - Sportpsycholoog Dr. Yves Vanden Auweele van denktank Logia buigt zich over bijgeloof bij onze sporters: 'Wanneer mensen moeten presteren en hun zelfbeeld en eigenwaarde op het spel staat, is een nuchtere realiteitszin soms wat zoek.'

'Welke maatschappelijke ruimte maken we vrij voor religie?'

Veli Yüksel (CD&V) - 'Het lijkt alsof we constant voor de keuze worden gesteld of we meer of minder religie wensen', schrijft Veli Yüksel (CD&V) naar aanleiding van het Suikerfeest. 'Dat polariseert een al zeer gefragmenteerde samenleving.'

'Wie betaalt het volgende ziekenhuis?'

Vrijdaggroep - 'Laten we even tijd kopen om de impact van een beursgang van Belfius beter te bestuderen en om een maatschappelijk debat op te zetten', schrijven An Beazar en Anneleen De Bonte.

Literaire koorddans: Twee romans van Roelof ten Napel

Wout Vlaeminck - Roelof ten Napel schrijft het sterkst wanneer hij toont hoe je met minder een pak meer kunt bereiken: bespreking van zijn debuut Constellaties en de opvolger Het leven zelf.

'Merkel drukt telkens haar medeleven uit, maar concreet verandert er niets'

Dirk Rochtus - 'De Duitse burger ergert zich aan de onmacht (of onwil?) van Merkel om iets aan het migratieprobleem te doen', schrijft Dirk Rochtus, docent Duitse geschiedenis aan de KU Leuven. 'Daardoor dreigt de Duitse regering nu al te vallen', aldus Rochtus.

'Waarom de twee Korea's waarschijnlijk nooit meer samensmelten'

Niki J.P. Alsford - De toenadering tussen de twee Korea's betekent lang niet dat de landen kans maken op een hereniging, integendeel, schrijft Niki Alsford, directeur van het International Institute of Korean Studies aan de University of Central Lancashire.

Verjaardagsbrief aan Trump: 'Wij liggen wakker van het gevaarlijke parcours dat u aflegt'

Ludo de Brabander en Leila Lahssaini - Donald Trump kan rekenen op een 'warm ontvangst' in Brussel, schrijven Ludo de Brabander (Vrede vzw) en Leila Lahssaini (Progress Lawyers Network) in een verjaardagsbrief aan de Amerikaanse president. 'Sinds u aan het roer zit van het machtigste land ter wereld, volgen we met stijgende verbazing en groeiende zorgen uw presidentschap.'

'Centrum van de mondiale macht is volledige verschoven naar de Stille Oceaan'

Herman Matthijs (UGent, VUB) - 'He dossier Noord-Korea, het Amerikaans handelsdeficit en de economische markt van Azië zullen meer en meer leiden tot gesprekken tussen een nieuwe G3', schrijft Herman Matthijs na de internationale topontmoetingen van de afgelopen dagen.

'De Croo is wanhopig op zoek naar aandacht'

Patrick Claerhout - Belfius naar de beurs brengen en een vierde mobiele operator toelaten. Dat zijn de plannen van minister Alexander De Croo (Open Vld) om toch een beetje geld in het laatje te brengen. Of is het een schreeuw om aandacht? Dat vraagt Trends-redacteur Patrick Claerhout zich af.

'Om kinderen uit de armoede te halen zijn centen en bruggen nodig'

Astrid De Bruycker en Jan Cornillie (SP.A) - 'Met zwartepieten veranderen we niks. We hebben geen schuldigen nodig, maar oplossingen', schrijven Jan Cornillie en Astrid De Bruyckere (SP.A) naar aanleiding van de cijfers van Kind en Gezin over de stijgende kinderarmoede.

Brief aan de nieuwe feministische uitgeverij Chaos

De Reactor - Sarah Posman schrijft een brief aan de nieuwe feministische uitgeverij Chaos die zojuist een eerste publicatie heeft uitgebracht: de nieuwe vertaling van A Room of One's Own van Virginia Woolf.

'Het alcoholbeleid verdrinkt in versnipperde bevoegdheden'

Björn Anseeuw en Sander Loones (N-VA) - 'De bevoegdheden rond gezondheidszorg zijn al te versnipperd', schrijven Björn Anseeuw en Sander Loones van N-VA. 'Maar herfederaliseren is niet de juiste oplossing voor dit probleem.'

'Gelukkige Vaderdag! En nu naar huis, papa'

Vrije Tribune - 'Al onze pleidooien voor meer genderevenwicht ten spijt, beletten vastgeroeste structuren in de maatschappij vaders nog vaak om hun rol volwaardig op te nemen', schrijft de progressieve vrouwenbeweging zij-kant. 'Ook al willen ze wel.'

'Trumps beleid is als zijn handtekening, een koortsbulletin'

Jean-Marie Dedecker (LDD) - Donald Trump heeft een handelsoorlog uitgekozen voor een krachtmeting. Maar het land dat nog het meest schade zou kunnen ondervinden van zo'n handelsoorlog is de VS zelf, meent Jean-Marie Dedecker.

'Een rijbewijs is geen doorbraak voor vrouwenrechten'

Wies De Graeve - 'Het rijbewijs voor vrouwen wordt voorgesteld als bewijs van de vooruitgang voor mensen- en vrouwenrechten in Saudi-Arabië', schrijft Wies De Graeve, directeur van Amnesty International. 'Maar achter het rookgordijn is er weinig reden tot gejuich.'

'In België gedragen regeringen zich als kolonisten van de rechtsstaat'

Vrijdaggroep - 'Onze voortdurende obsessie met verkiezingen en het bijbehorende politieke steekspel doen ons vergeten dat de belangrijkste pijler van een rechtvaardige samenleving het evenwicht tussen de drie machten is', schrijft Laurent Hanseeuw van de Vrijdaggroep.

'Huidige wooncrisis heeft perverse effecten op mensen in armoede'

Vrije Tribune - 'Hoewel het recht op degelijke huisvesting in de Grondwet staat, hebben vele mensen in armoede geen toegang tot een degelijke en betaalbare woning', schrijven Veerle Stroobants en Thibault Morel. 'Er moet daarom werk gemaakt worden van een groter aanbod van betaalbare en kwaliteitsvolle woningen, zowel op de sociale als de private huurmarkt.'

'Waarom we beter wegblijven van cultureel nepnieuws'

Vrije Tribune - 'Heiligt het doel de middelen? Misschien voor een kunstenaar of romanschrijver wel, maar gemeentebesturen, musea én journalisten blijven echt beter weg bij het cultureel nepnieuws', schrijft Remco Sleiderink.

'Genitale verminking: een lepel alleen zal het mes niet tegenhouden'

Vrije Tribune - 'De verantwoordelijkheid voor genitale verminking mag nooit liggen bij het potentiële slachtoffer',schrijven Fabienne Richard van GAMS België en Jonathan Moskovic van Plan International België. 'Om dit probleem de wereld uit te helpen bestaan geen mirakeloplossingen.'

'Dreigt door commercialisering de essentie van de ramadan verloren te gaan?'

Arthemis Imaan Snijders - 'Dat verschillende soorten bedrijven hun economisch slagje willen slaan uit een maand zoals de Ramadan is niet verbazend, maar of het ethisch verantwoord is, en uberhaupt in lijn met de gedachte achter de Ramadan, dat is te betwijfelen', schrijft arabiste Arthemis Imaan Snijders.

'Voor een massamoordenaar als Kagame rol je de rode loper niet uit'

Laure Uwase - 'Als Belg van Rwandese afkomst ben ik verontwaardigd en teleurgesteld van het feit dat terwijl België volop bezig is met de opvang van politieke vluchtelingen, tegelijkertijd één van de meest moorddadige zittende president probleemloos in het koninklijk paleis ontvangt', schrijft Laure Uwase.

In Braken ligt het einde van de wereld

Lukas De Vos - Louis Van Dievel werpt zich met elk nieuw boek op tot de omroeper en vaandrig van de verstotenen. Hij brengt de luiden in kaart die moedwillig over het hoofd gezien worden. Ook in 'Braken' passeert het hele rijtje als in het circus van Jeroen Bosch.

'Wie werkt er wie eigenlijk tegen in het onderwijs: directies of leerkrachten?'

Ann Peuteman - Veel directeurs waarderen niet dat hun leerkrachten iets nieuws uitproberen en veel leraren verzetten zich tegen de nieuwe aanpak van hun directie. 'Mensen met een tegengestelde pedagogische visie worden gedwongen om samen te werken, en dat is niet bepaald bevorderlijk voor de sfeer', schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman.

'Zo maken we onze kinderopvang toegankelijker'

Gezinsbond - 'Wat kan er gedaan worden om de Vlaamse kinderopvang toegankelijker te maken?' vraagt Lutgard Vrints van de Gezinsbond.

'Hou slachtoffers uit het beeld: Moreel oordeel over de ouders van Mawda zegt niets over juridische verantwoordelijkheid'

Ariane Bazan en Ligeia Quackelbeen - 'Het publiek wordt gevoed door informatie die juridisch onhelder lijkt te zijn, maar dit helemaal niet is', schrijven Ariane Bazan en Ligeia Quackelbeen naar aanleiding van uitspraken over 'de verantwoordelijkheid van de ouders' in de zaak van de peuter Mawda, die bij een politieactie om het leven kwam.

'Vrijheid is het geestelijk houvast van een auteur'

Vrije Tribune - 'Hoe open moet een samenleving zijn om mensen in staat te stellen vrij en onafhankelijk te denken?', vraagt auteur Peter Lenssen zich af.

'Zionistische propaganda werkt antisemitisme in de hand'

Vlinks - 'Wie van antizionisme en antisemitisme een amalgaam maakt, moet niet verongelijkt doen wanneer dat amalgaam zich tegen hen keert', schrijft Edi Clijsters van Vlinks.