'Hollandse zinsbegoocheling: Nee, ze hebben het populisme niet gesmoord'

'Hollandse zinsbegoocheling: Nee, ze hebben het populisme niet gesmoord'

Brendan O'Neill - De Nederlanders zouden met de verkiezingen het populisme hebben verslagen en de wereld hebben laten zien dat "normale" politiek zegeviert. Dat is niet hoe Brendan O'Neill het ziet. De uitslag bevestigt juist het verlangen naar een andere, meer vernieuwende politiek. En dat is een positief signaal.

'Hoofddoeken en boerka's: selectieve verontwaardiging helpt ons geen stap verder'

Jurgen Slembrouck - Jurgen Slembrouck (Universiteit Antwerpen) betreurt de karikaturale voorstellingen die de afgelopen dagen volgens hem gemaakt zijn van het boerkaverbod en de uitspraak van het Europees Hof van Justitie over religieuze symbolen op de werkvloer.

Carl De Keyzer gaat Jules Verne achterna: wat na de zondvloed?

Ludo Bekkers - In de Botanique is een fotoreeks van Magnum-fotograaf Carl De Keyzer te zien geïnspireerd door de dreiging van de opwarming van de aarde en de onvermijdelijke stijging van het zeeniveau.

'Moeten we op elkaar lijken om elkaar te 'liken'?'

Vrije Tribune - 'We moeten niet allemaal van elkaar houden om samen van deze stad te houden', schrijven Paul Dujardin en Karl Van den Broeck van BOZAR. 'De Grote Markt is zowel de Grote Markt van de rijke dame met een bontjas uit Ukkel als voor de jonge Mohammed onder een hoodie uit Molenbeek.'

'Waarom terrorisme bovenal psychologische oorlogsvoering is'

Mark Dechesne - 'Terrorisme is bovenal psychologische oorlogsvoering', schrijft Mark Dechesne van de Universiteit van Leiden. 'Op die manier kan angst ook zijn eigen werkelijkheid scheppen.'

De aantrekkelijke banaliteit van het goede

Lukas De Vos - Als Hannah Arendt de onbeschrijflijke banaliteit van het kwaad herkende in de zaak Eichmann, dan doet Nikos Panyotopoulos, een ongewoon Grieks talent met al vier eerdere romans op zijn actief, net het omgekeerde voor wat goed en zeker te behouden is.

'We willen onze hardheid in de vluchtelingencrisis niet onder ogen zien'

Bert Bultinck - 'De Turkijedeal werkte, in die zin dat er niet langer duizenden mensen verdronken,' stelt Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck vast. Maar daarmee is de crisis niet opgelost. 'Op zowat alle andere vlakken is de Turkijedeal een mislukking.'

'Wat Unia kan doen om haar werking te verbeteren'

Abderrahim Lahlali - 'Op de internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie is het belangrijk om stil te staan bij de werking van het gelijkekansencentrum Unia', schrijft advocaat Abderrahim Lahlali. Hij lijst de belangrijkste aandachtspunten op.

'Liesbeth Homans laat opnieuw zien dat ze er niet voor alle burgers is'

Elke Decruyenaere (Groen) - 'Het is betreurenswaardig dat Liesbeth Homans dit niet als een uitgestoken hand ziet om discriminatie tegen te gaan, maar de polemiek opzoekt', reageert de Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) op de kritiek die de minister heeft op een campagnefilmpje waarin kinderen racistische commentaren voorlezen.

'Stop de handel in bloedmineralen'

Hilde Vautmans (Open VLD) - Hilde Vautmans en Louis Michel verwelkomen de stappen die Europa zet in de strijd tegen handel in bloedmineralen. Ze benadrukken wel dat er nog meer gedaan moet worden om de link tussen handel in mineralen en de financiering van oorlogen en gewelddadige conflicten verbreken.

'Nadruk op commercialisering zet sociale organisaties tegen elkaar op'

Ikrame Kastit (Groen) - 'De vermarktingsoperatie van het sociaal beleid in Antwerpen staat symbool voor puur wanbeleid en pestgedrag ten aanzien van een te kritisch middenveld', schrijft gemeenteraadslid voor Groen Ikrame Kastit. Ze roept het stadsbestuur op het geweer van schouder te veranderen.

'Wie zal nu bepalen of iets een politiek of religieus symbool is?'

Bruno De Lille (Groen) - 'Als neutraliteit gelijkstaat aan "alles wat de meerderheid niet stoort", dan hebben we een probleem', schrijft Bruno De Lille (Groen) naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie over een hoofddoekverbod op de werkvloer.

De illusie van de gezonde begroting

Alain Mouton - 'De regering-Michel heeft opvallend snel een akkoord bereikt over de begrotingscontrole 2017. Maar het is een illusie te denken dat de sanering van de Belgische overheidsfinanciën op koers is,' schrijft redacteur Alain Mouton. 'De huidige beleidsploeg verschilt amper van de regeringen-Di Rupo, Van Rompuy, Leterme of Verhofstadt.'

'De dubbele nationaliteit is een handrem op de integratie'

Jean-Marie Dedecker (LDD) - 'De dubbele nationaliteit is een vrijbrief voor politieke onrust', schrijft Jean-Marie Dedecker over de aanhoudende diplomatieke spanning tussen Amsterdam en Ankara.

'De heropleving van de mijnbouw in Europa: 3 redenen om neen te zeggen'

Vrije Tribune - President Trump doet de Amerikaanse mijnbouw heropleven en ook in Europa gaan inmiddels nieuwe mijnen open. Ellen Debackere van vzw Catapa vindt dat geen goed idee. 'Ondanks het enthousiasme levert een mijn helemaal niets op voor de lokale bevolking, integendeel: bij tegenstand sleept een mijnbedrijf een gastland vaak voor een arbitragerechter.'

'Volwaardig burgerschap voor iedereen'

Vrije Tribune - 'Wij, mensen van vreemde herkomst, blijven op de eerste plaats individuele burgers en willen niet verantwoordelijk gesteld worden voor alles wat in de samenleving misgaat', schrijven Samira Bendadi en Mohamed Ikoubaân. Ze organiseren morgen de dag van de waardigheid in Bozar.

'Geen gelukkige eerste verjaardag voor de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije'

Vrije Tribune - 'Ook één jaar na het afsluiten van de vluchelingendeal met Turkije kan dat land niet beschouwd worden als een veilig land voor mensen op de vlucht', schrijft een groep organisaties die werkt rond migratie. Ze vragen de Belgische regering om werk te maken van veilige toegangswegen.

'Willen onze politici dan niet voorkomen dat onze jongeren beginnen met roken?'

Vrije Tribune - 'Voorkomen dat kinderen en jongeren met roken beginnen is de grootste uitdaging voor een effectief tabaksbeleid', schrijven Hedwig Verhaegen (Kom op tegen Kanker) en Manu Keirse en Lieve Declerck (Gezinsbond). Ze pleiten voor een totaalaanpak.

'Zal Europa naar haar burgers luisteren en glyfosaat bannen, of primeren de belangen van industriële groepen?'

Muriel de Pauw - Terwijl het Europese Chemicaliënagentschap oordeelt dat glyfosaat niet het predicaat 'kankerverwekkend' verdient, is een recente VN-studie ongenadig hard voor de producenten: de wereld heeft geen pesticiden nodig. Voor Muriel de Pauw, verantwoordelijke voor de landbouwcampagne bij Greenpeace België, is het zo klaar als een klontje: pesticiden zijn out.

'Waarom we de toetredingsprocedure van Turkije tot de EU moeten bevriezen'

Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) - Vlaams parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) legt uit waarom de gebeurtenissen van de afgelopen dagen en weken voldoende reden zijn om de gesprekken over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie te bevriezen.

'Nederlandse verkiezingen: een les in politieke vernieuwing'

Hendrik Vuye & Veerle Wouters - De particratie regeert dit land, maar niet beter dan ooit tevoren, stellen Veerle Wouters en Hendrik Vuye. Hoe gaat het er dan aan toe in Nederland? Politieke vernieuwing, het lukt er vrij aardig.

'Ik wil Erasmusliefjes niet verhinderen zich voort te planten'

Sarah Smeyers - N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers wil de puntjes op de i zetten over wat haar partij wil met de dubbele nationaliteit. 'Ik vraag niemand om zijn afkomst te verloochenen, enkel om een minimum aan betrokkenheid te tonen.'

'Verwijs vrouwen met een hoofddoek niet naar de achterkamer van de samenleving'

Vrije Tribune - 'Dit arrest is het zoveelste obstakel dat moslimvrouwen verhindert om op voet van gelijkheid deel te laten nemen aan het brede maatschappelijke leven', schrijven een groep mensen uit het middenveld, waaronder Nadia Fadil en Sarah Scheepers.

'Killer robots moeten verboden worden voor het te laat is'

Willem Staes - De federale regering moet op om op internationaal niveau pleiten voor een preventief verbod op de zogenoemde 'killer robots', vinden Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen en Daan Kayser van Pax Nederland.

'Amalgaam in tandvullingen: ook de tandheelkunde heeft haar kwakzalvers'

Marleen Finoulst - Angstaanjagende filmpjes over amalgaam in tandvullingen die op het internet circuleren, leiden ertoe dat sommige goedgelovige mensen alle resterende zilvergrijze tandvullingen laten verwijderen bij een 'bio-tandarts'. Marleen Finoulst waarschuwt hiervoor.

'Waarom viert men Vrouwendag altijd als een treurmis?'

Jean-Marie Dedecker (LDD) - Jean-Marie Dedecker vraagt zich af waarom niet de emancipatie gevierd wordt op Internationale Vrouwendag, in plaats van de focussen op het negatieve.

'Is meer Engels in het hoger onderwijs wel een goed idee?'

Vlinks - 'Uiteraard is kennis van meerdere talen een zeer positieve zaak, maar het Nederlands mag daardoor niet in de verdrukking komen', schrijft Erik D'hamers van Vlinks. Hij benadrukt de troeven van het Nederlands als onderwijstaal.

'Brengen deze verkiezingen de Vijfde Republiek in nauwe schoentjes?'

Frederik Dhondt - Docent publiekrechtsgeschiedenis Frederik Dhondt (VUB-UAntwerpen-UGent) blikt vooruit naar de hoogst onvoorspelbare Franse presidentsverkiezingen, en de mogelijke gevolgen voor de werking van de instellingen.

'Waarom een keuze voor gebotteld water positief is'

Vrije Tribune - David Marquenie, secretaris-generaal van de Belgische federatie van producenten van gebotteld water en frisdrank, reageert op oproepen om gebotteld water links te laten liggen: 'Het belangrijkste is om water te drinken en de keuze te laten aan de consumenten.'

'Francken kraait te vroeg victorie'

Vrije Tribune - 'Het Waterloo van de ngo's, zou wel eens de pyrrusoverwinning van Francken kunnen worden', schrijven advocaten Sylvie Micholt en Joost Depotter van Amistadlaw.

'Een rechter past de wetten toe. Met gezond verstand heeft dat niet veel te maken'

Griet Cnudde - 'Rechters passen de wetten toe die uitgerekend politici gemaakt hebben. En daar kan je geluk of ongeluk mee hebben, maar met gezond verstand heeft het niet veel te maken', schrijft advocaat Griet Cnudde na de uitspraak van het Europees Hof van Justitie gisteren. 'Opportuniteitsredenen of politieke motieven staan rechters niet toe om wettelijke regels te omzeilen of te herdefiniëren.'

'800 babylijkjes: hoe kan je dan nog geloven?'

De (s)preekstoel van Knack.be - In een voormalig katholiek opvangtehuis voor ongehuwde moeders in Ierland zijn massagraven met kinderlijkjes ontdekt. Kolet Janssen: 'Het zou pas echt gevaarlijk zijn te denken dat alles is opgelost als we maar verlost zijn van geloof.'

'Benadeeld door de Brexit? Pech.'

Lia van Bekhoven - Lia Van Bekhoven staat stil bij de regio's in Groot-Brittannië waar de Brexit grotere gevolgen heeft dan voorzien.

'Beleid van Trump dreigt ramp te worden voor de gezondheid van veel Amerikanen'

Vrijdaggroep - 'Zelfs volgens de meest conservatieve inschattingen ziet de toekomst van de volksgezondheid in de VS er bijzonder grimmig uit', schrijft Sam Proesmans van de Vrijdaggroep, die momenteel in de VS bijschoolt aan de Columbia University in New York.

'Zelfs een kind dat bijna naakt op straat belandt, moet 8 maanden wachten op hulp'

Vrije Tribune - Gregory liep vorig jaar - op blote voeten, enkel in ondergoed - weg bij zijn alcoholverslaafde en agressieve vader. Omdat hij nergens heen kon, nam de moeder van een schoolvriendje hem in huis. Journaliste en activiste Saskia Van Nieuwenhove doet zijn verhaal.

'Ons zorgsysteem verdraagt geen relativerende commentaren over 'kinderziektes''

Vrije Tribune - 'Zorgen voor wie dat nodig heeft verdraagt geen relativerende commentaren', schrijft Jan-Piet Bauwens (BBTK). 'De Vlaamse regering moet voldoende garanties bieden dat elk nieuw systeem dat ze invoert geen achteruitgang betekent in de zorgkwaliteit, de tewerkstellingskwaliteit en de bedrijfszekerheid.'

'Waarom deed Juncker geen voorstel voor een echte Unie van welvaartsstaten die wél werkt?'

Jan Cornillie (SP.A) - 'In plaats van bang te zijn van het gevecht dat kan komen, moeten overtuigde Europeanen nu meer dan ooit durven op te komen voor hun overtuiging', schrijft Jan Cornillie na de voorstelling van het Witboek voor de toekomst van Europa van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

'Zeg maar mevrouw, niet mevrouwtje'

Ann Peuteman - Tot je dertigste ben je een meisje en amper tien jaar later al een mevrouwtje. 'Waar komt het toch vandaan, die drang om mensen met de glimlach klein te houden?' vraagt Knack-redactrice Ann Peuteman zich af. 'Waarom mag ik niet gewoon een mevrouw zijn?'