Diaspora Blues: 'Ik ben zwart in België en wit in Ethiopië'

Melat G. Nigussie - Melat G. Nigussie heeft Ethiopische roots, maar groeide op in België. Toen ze jong was, vertelden haar ouders prachtige verhalen over haar thuisland. Toen ze uiteindelijk besloot naar Ethiopië te reizen, sijpelde ook een andere realiteit binnen. 'Wij, ongewortelde mensen, zijn ons niet bewust van hoe rijk we zijn', klinkt het.

'Als we bejaarden alles uit handen nemen, hebben ze geen reden meer om op te staan'

Ann Peuteman - In het diepe Oost-Vlaanderen brengt een busje oudere buurtbewoners naar de winkels in een nabijgelegen dorp. 'Ze hebben het eindelijk begrepen', schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman. 'We moeten ophouden met bejaarden zoveel uit handen te nemen dat ze geen reden meer hebben om 's morgens op te staan.'

'Gun jeugdbewegingen de ruimte om fouten te maken en eruit te leren'

Miranda Van Eetvelde (N-VA) - 'De jeugdbeweging heeft nog steeds een unieke rol voor de opvoeding van kinderen en jongeren naast het gezin en de school', schrijft Miranda Van Eetvelde, Vlaams parlementslid voor N-VA. 'Natuurlijk zijn de incidenten van de afgelopen maanden te betreuren, maar mogen we ook pleiten voor een beetje verdraagzaamheid?'

Getuigenis uit een callcenter: 'Wij zijn professionele leugenaars'

Vrije Tribune - De Vlaming Herman Loos werkt in een Frans callcenter en vertelt hoe het er daar werkelijk aan toegaat. 'Je bent vervangbaar, controleerbaar en alles wat je doet is perfect in cijfers te vatten.'

'Waarom we sekswerkers een plaats moeten geven in onze economische samenleving'

De (s)preekstoel van Knack.be - 'Als we het welzijn en de veiligheid van de sekswerkers willen verbeteren, dan is de enige efficiënte en duurzame oplossing een volwaardig statuut', schrijven Eva De Bleeker (Open VLD Vrouwen) en Jacinta De Roeck (HVV).

'Klagen is de eerste trede naar morele vooruitgang'

François Levrau - François Levrau reageert op een opiniestuk van Veerle Wouters en Hendrik Vuye dat 'de moraliserende klaagindustrie' viseert. Hij houdt een pleidooi voor de klacht die bij gratie van de dialoog kan gehoor vinden. Wie zich superieur waant, die snoert klagers de mond en bemoeilijkt de dialoog - nochtans een zeldzaam instrument om mensen geweldloos aan elkaar te binden.

'Niemand is gebaat bij een al te flexibele academische kalender'

Rik Van de Walle & Mieke Van Herreweghe - De start van het nieuwe academiejaar staat voor de deur. Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe staan stil bij de organisatie van het academisch onderwijs en zoeken naar oplossingen om de studentenuitval tegen te gaan.

'Is de wereld waarin deze jongeren opgroeien zo anders dan de mijne?'

Vrije Tribune - Op zijn blog vertelt leerkracht Karel-Willem Delrue kleine verhalen uit de wandelgangen van het Bernarduscollege in Oudenaarde. 'Vijftien jaar geleden zat ik hier zelf op de schoolbanken. Nu behoor ik plots tot het andere kamp en sta ik aan de kant van diegenen die moeten begeleiden, instrueren en inspireren.'

'Is identiteit bedreigend voor neutraliteit?'

Ignaas Devisch - 'Een van de kernvragen in het debat over neutraliteit luidt: hoeveel overtuiging verdragen we van elkaar?' schrijft filosoof Ignaas Devisch in een reactie op een opiniestuk van Hendrik Vuye en Veerle Wouters.

Minister Vandeput, waarom helpen onze soldaten het veroordeelde Gabon?

Hendrik Bogaert (CD&V) - Daags nadat de EU zich in een referendum krachtig uitspreekt tegen het regime van Gabon, stuurt ons land 800 militairen naar het land om er te gaan trainen met lokale troepen. 'In zo'n land doen alsof er niets aan de hand is, maakt ons passief medeplichtig,' zegt Kamerlid Hendrik Bogaert.

'Solidariteit kent geen grenzen'

De (s)preekstoel van Knack.be - 'We zeggen dat de wereld ons dorp geworden is, maar het is niet evident om een hongerig kind in Afrika te beschouwen als medemens of dorpsgenoot', schrijft Rudy Liagre van Protestantse Solidariteit.

'Wat kunnen we beginnen tegen de zwarte kassa van meneer doktoor?'

Vrijdaggroep - 'Behalve 'enveloppen' bestaan er nog meer kwalijke gewoonten in de medische wereld die makkelijk onder de noemer 'fraude' te catalogeren zijn', schrijft Naïm Cordemans van de Vrijdaggroep.

De Amerikaanse underdogs door de lens van Jeffrey A. Wolin

Ludo Bekkers - De Amerikaanse fotograaf Jeffrey A. Wolin portretteert gezichten waar half mislukte levens op af te lezen vallen. 'Het leven is niet gelopen zoals ik het gewenst had'.

'Waarom we met de pensioenhervorming back to basics moeten'

Pieter Timmermans (VBO) - Omdat er de voorbije weken heel wat onzekerheid is ontstaan over de noodzaak van pensioenhervormingen, pleit gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans van het VBO 'voor een 'back to basics'-verhaal dat uit een achttal pijlers bestaat'.

'Borgerhout is geen hellhole aan de Schelde'

Marij Preneel (Groen) - 'Als het stadsbestuur en de Vlaamse overheid het goed menen met Borgerhout, wordt het hoog tijd dat ze ook een tandje bijsteken en toenadering zoeken in plaats van zich af te keren', schrijft Marij Preneel, districtsschepen voor Groen in Borgerhout.

De onttakeling van een gemeenschap die eindigt met 'man eet hond'

De Reactor - De openingszin van High-Rise, J.G. Ballards roman uit 1975, is haast nog beruchter dan het boek zelf. 'Later, toen hij op zijn balkon van de hond zat te eten, dacht dokter Robert Laing na over de uitzonderlijke gebeurtenissen die in de afgelopen drie maanden in het gigantische appartementencomplex hadden plaatsgevonden.'

'Belofte maakt schuld. Dat geldt ook voor de begroting'

Jan Cornillie (SP.A) - 'Europa is perfect op de hoogte van de gebroken begrotingsbeloftes', schrijft Jan Cornillie (SP.A). 'Met hangende pootjes gaat de regering-Michel de Europese deliberatie tegemoet.'

'Religie speelt maar deels rol bij verdrijving Rohingya uit Myanmar'

Vrije Tribune - In Myanmar ligt niet alleen religie aan de basis van de verdrijving van Rohingya. Ook gevestigde politieke en economische belangen spelen een rol, stellen Guiseppe Forino, Jason von Meding en Thomas Johnson, rampendeskundigen van de Universiteit van Newcastle.

'Ooit zijn alle slachthuizen gesloten'

Tobias Leenaert - Volgens Tobias Leenaert, auteur van het boek How to Create a Vegan World, zullen onze slachthuizen op een bepaald moment allemaal dichtgaan. 'Als je niet wil dat een dier lijdt, waarom zou je het dan aanvaardbaar vinden dat het gedood wordt?', vraagt Leenaert zich af.

De banaliteit van het negationisme

Lukas De Vos - Maja Wolny's roman 'Zwarte bladeren' over het lot van haar Poolse geboortestadje Kielce is een sterk staaltje van sociale antropologie. Ze graaft dieper en verheldert meer dan geschiedkundige studies kunnen, juist omdat ze ook de geruchtenmolen en de onderbewuste drijfveren tracht te doorgronden.

'Juncker en zijn politieke familie staan voor het Europese status quo'

Bart Staes (Groen) - Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen, blikt vooruit op de State of the Union van Jean-Claude Juncker en pleit voor een koersverandering. 'Ook al ruikt het in Europa al bijna tien jaar naar crisis en zit er te veel scheef binnen de EU, er mag weer gedroomd worden.'

'Wilt u even invullen hoe buitengewoon tevreden u over ons bent?'

Ann Peuteman - Medewerkers van klantendiensten, receptionisten, verkopers: allemaal smeken ze ons om goede punten in de een of andere online bevraging. 'Het gevolg is dat zowel zij als hun klanten zich overvriendelijk gaan gedragen', schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman. 'Maar terzelfdertijd werkt die beoordelingsmanie heel erg verlammend.'

'De Europeanen willen dat Europa méér is dan een economisch project'

Kathleen Van Brempt (SP.A) - 'Juncker heeft nog twee jaar te gaan alvorens in de geschiedenisboeken terecht te komen als de 'voorzitter van de laatste kans', zoals hij het bij zijn aantreden zelf omschreef', schrijft Kathleen Van Brempt naar aanleiding van de State of the Union van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

'Geletterdheid is meer dan enkel vlot kunnen lezen en schrijven'

Vera Celis - 1 op 7 Vlaamse volwassenen kampt met een geletterdheidsprobleem. 'Niet enkel mensen die leven aan de rand van de maatschappij worden getroffen, maar ook mensen zoals u en ik die een normaal leven leiden', schrijft Vera Celis van N-VA.

'Telkens uitstellen van de kernuitstap fnuikt nieuwe impulsen naar alternatieve energie'

Vrije Tribune - 'De vervanging van een energiebron die al verschillende keren bijzonder gevaarlijk gebleken is en daarenboven afschuwelijk afval met zich meebrengt lijkt onmogelijk', schrijven de voorzitters van Jongsocialisten en Jong Groen. 'Het doet de vraag rijzen of het geen kwestie van willen, of van politieke moed is.'

'Vervanging F-16's: waarom Vandeput het Franse aanbod ernstig moet overwegen'

André Flahaut (PS) - Defensie moet niet meer uitgeven, maar zijn middelen beter besteden. Het aanbod om samen te werken dat Frankrijk ons doet voor de vervanging van de F-16's, biedt een unieke gelegenheid, vindt oud-minister André Flahaut (PS).

'Wie is er bang voor de Catalaanse stembus?'

Vlinks - Kevin De Laet van Vlinks blikt vooruit naar het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid. 'Hoe reageert Europa als Catalonië de onafhankelijkheid uitroept?'

'Zijn besparingen bij Justitie belangrijker dan recht doen?'

Walter De Smedt - 'Wordt besparen op justitie de voornaamste opdracht van de rechterlijke macht?' vraagt voormalig strafrechter Walter De Smedt zich af. Hij staat stil bij het verdwijnen van de Volksjury.

'Schouderklopjes voor discriminatie, stigma's voor slachtoffers?'

Hart Boven Hard - 'Keer op keer genoemd worden als een potentiële dief omwille van een deeltje van je identiteit is wel degelijk gewelddadig', schrijven drie leden van Hart boven Hard over de reactie van het NSZ op de praktijktests in Vlaamse en Brusselse kledingwinkels.

"Als we er oog voor hebben is de blauwe lucht altijd aanwezig"

De Reactor - Een bekende meditatietechniek is het visualiseren van de 'mind' als een blauwe lucht die soms vertroebeld wordt door onze gedachten. Jan Postma laat in zijn Vroege Werken zien dat als we er oog voor hebben die blauwe lucht altijd aanwezig is.

'Kunnen we het met minder universiteiten beter doen in de rankings?'

Vrijdaggroep - 'Als we willen dat onze universiteiten verder aansluiting vinden bij de absolute wereldtop, zullen ze daar in de eerste plaats een sterk mandaat en navenante financiering voor moeten krijgen', schrijven Yves-Alexandre de Montjoye, Thomas Dermine en Brieuc Van Damme van de Vrijdaggroep. 'Concurrentie zal hen daarin stimuleren in plaats van belemmeren.'

'Waarom wordt mijn onderzoek in twijfel getrokken door mijn origine?'

Vrije Tribune - Onderzoekster Dounia Bourabain en haar promotor Pieter-Paul Verhaeghe die praktijktests uitvoerden in Vlaamse en Brusselse kledingzaken laken het feit dat wetenschappers met een vreemde naam in de ogen van het publiek het tegengestelde van objectiviteit zijn.

'Vooroordelen zijn des mensen, ze aanvaarden is dat niet'

Imade Annouri (Groen) - Imade Anouri over de ongelijke behandeling van shoppers met een migratieachtergrond: 'Als het onderzoek naar discriminatie in handelszaken één ding aan het licht brengt, is het wel dat vooroordelen des mensen zijn. Ernaar handelen, dát mogen we niet aanvaarden.'

'Treed binnen in de geheime wereld van René Magritte'

Ludo Bekkers - Over René Magritte is het zoveelste boek verschenen maar dit exemplaar van Eric Rinckhout is wellicht het meest originele, aldus Ludo Bekkers.

Dyab Abou Jahjah: 'Het leven van elke allochtoon is één grote praktijktest'

Dyab Abou Jahjah - Activist Dyab Abou Jahjah over de zeshonderd praktijktests in Vlaamse en Brusselse kledingzaken die aantoonden dat verdoken discriminatie wijdverspreid is in kledingzaken: 'Het is helemaal geen verdienste om normaal te doen.'

'Een robot zal nooit een jurist zijn'

Anthony Godfroid - 'Het recht is gemaakt door en voor mensen en dat is maar goed ook. Een robot kan maar een jurist zijn als ook de rechters robotten zijn en dus volstrekt voorspelbare uitspraken doen. En dat is gelukkig niet het geval', schrijft advocaat Anthony Godfroid.

'165 euro pensioen per maand afnemen? Niet alleen onrechtvaardig, maar ook onwettig'

Peter Mertens (PVDA) - 'Deze regering weet donders goed dat haar maatregel om werkloze vijftigplussers of bruggepensioneerden tot 165 euro pensioen af te pakken, niet alleen onrechtvaardig maar ook onwettelijk is.' Dat schrijven Peter Mertens en Kim De Witte. 'Precies daarom zaait ze verwarring, zet ze stapjes terug, of doet ze dat alvast uitschijnen. Een ding is zeker: als de regering haar plannen doordrukt dan aarzelen wij geen seconde om naar het Grondwettelijk Hof te stappen.'

Hoe kan Kenia uit de verkiezingscrisis komen?

Dominic Burbidge - Het Keniaanse Hooggerechtshof heeft de uitslag van de presidentsverkiezingen ongeldig verklaard en wijst met een beschuldigende vinger naar de kiescommissie. Dat vonnis krijgt applaus als overwinning van de rechtstaat, maar de vraag is nog maar hoe het land nu uit de impasse zal komen, schrijft Dominic Burbidge van de University of Oxford.

Flahaut: 'Samenleven is de vreemdeling zien als een kans en niet als een risico'

André Flahaut (PS) - 'De wereld is steeds meer geconnecteerd, maar de mensen plooien zich - paradoxaal - tegelijkertijd ook steeds meer terug op de eigen identiteit,' schrijft minister van Staat André Flahaut. Met de vluchtelingencrisis in het achterhoofd pleit hij voor een internationale politiek gebaseerd op solidariteit en burgerschap.

'Surfgedrag werkzoekenden screenen kan vertrouwensrelatie met VDAB schaden'

Frederic Vanhauwaert - Frederic Vanhauwaert, coördinator van het Netwerk tegen Armoede, over de plannen van de VDAB om te experimenteren met het screenen van het surfgedrag van werkzoekenden om na te gaan of ze effectief naar werk zoeken: 'Zestien procent van de werkzoekenden heeft nog nooit gesurft, hoe relevant kan zo'n screening zijn?'

'Zorg voor de ander hoort bij de mens als sociaal wezen'

De (s)preekstoel van Knack.be - 'In onze individualistische Europese samenleving raakt dat soms op de achtergrond, maar toch is de zorg voor de ander een grote bron van zingeving voor een mens', schrijft Herman Wouters van Logia naar aanleiding van de Dag van de Liefdadigheid.

'Wat is belangrijker: dat een kind helemaal zichzelf is of dat het niet wordt gepest?'

Ann Peuteman - Is het een goed idee om het beenhaar van je puberdochter weg te scheren zodat ze er niet mee wordt gepest? Of moeten we onze kinderen te allen prijze zichzelf laten zijn? 'Uiteindelijk moeten ze dat zelf bepalen', schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman. 'Als wij maar in de buurt zijn om hen op te vangen als ze vallen.'

'Bart de Wever, kijk eens wat verder dan de zoveelste steekvlam'

Tom Meeuws - Door de uitspraken van Bart de Wever over jongeren op de Turnhoutsebaan en het incident waarbij twee politie-agenten werden verwond, laaiden de debatten over de Antwerpse wijk Borgerhout hoog op. Tom Meeuws, voorzitter van SP.A Antwerpen, blikt terug op het debat. 'Je lost iets op door te besturen. Niet door te stoken', zegt Meeuws.

'Dit is wat er gebeurt als steden ecologie opofferen voor ontwikkeling'

Harini Nagendra - Als steden de natuur opgeven ten voordele van steeds meer vastgoed, zijn rampen - zoals de overstromingen die momenteel het Indische Mumbai teisteren - onvermijdelijk, zegt Harini Nagendra, professor Duurzaam Stadsbeleid aan de universiteit van Azim Premji.

'Dokter, mag ik mijn dossier inkijken?'

Anne Dedry (Groen) - We zijn te weinig op de hoogte van wat wel en niet mag bij de dokter of in het ziekenhuis. Dat blijkt uit zowel een enquête van Test-Aankoop als uit de jaarverslagen van de federale ombudsdienst 'rechten van de patiënt'. Zit je met vragen of klachten, dan is het voor de meeste Belgen onduidelijk wat ze moeten doen. En als je ernstig ziek bent, is dat wel het laatste waar je je energie wil insteken.

'Deze zes hoeksteken helpen mij om als psychiater niet in routine te vervallen'

De (s)preekstoel van Knack.be - 'Als psychiater probeer ik mensen echt bij te staan. Hierbij heb ik zes belangrijke hoekstenen of ankerpunten in mijn benadering van patiënten voor ogen', schrijft Marc Eneman. 'Ze helpen mij om te blijven proberen het echt goed voor te hebben met de patiënten, om mensen te proberen telkens als 'nieuw' te zien.'

'Wie monumenten weghaalt als zuiveringsritueel, wist zijn eigen geschiedenis'

Jean-Marie Dedecker (LDD) - Jean-Marie Dedecker over de standbeelden van Leopold II en de straatnaamborden van Cyriel Verschaeve: 'We moeten onze kwetsuren uit het verleden niet opbergen in stoffige musea, maar bijwerken en duiden met een chirurgisch pincet.'

'Er is verdorie te weinig sport op tv'

Jef Van Baelen - 'Wie er niet van houdt, onderschat de wervende kracht van sport.' Sportjournalist Jef Van Baelen reageert op het opiniestuk van Arno Keppens, Tobias Leenaert en Sylvia Wenmackers, drie wetenschappers die vinden dat het sportjournaal moet worden afgebouwd.

'Ook in Vlaanderen moet leerkracht opnieuw een job met status worden'

Caroline Gennez (SP.A) - 'Investeren in onderwijs om elke financiële en sociale drempel voor ouders tot een minimum te beperken, zou een evidentie moeten zijn voor een welvarende regio als de onze', schrijft Vlaams parlementslid Caroline Gennez.

'Vergeet 'het diepe Vlaanderen' niet'

Bart De Valck - 'Stille waters kunnen diepe gronden hebben', schrijft VVB-voorzitter Bart De Valck. Hij roept de politieke partijen bij de start van het politieke jaar op om de lokale dossiers niet uit het oog te verliezen.