'Gezondheid verdraagt geen uitstel'

'Gezondheid verdraagt geen uitstel'

Vrije Tribune - Op 17 oktober - Werelddag van Verzet tegen Armoede - zet het Netwerk tegen Armoede dit jaar het thema gezondheid in de kijker. 'Jammer genoeg kennen we ook in België een grote gezondheidskloof; hoe lager op de sociale ladder, hoe meer kans op ziekte, op invaliditeit en op sterfte, en hoe lager de gezonde levensverwachting', schrijven Frederic Vanhauwaert en Lieven Annemans.

Een Soedanese tip voor Theo Francken: toen de Catalanen vluchtelingen waren

Jan Nolf - Morgen valt de nieuwe uitspraak van de Luikse rechtbank over de Soedanezen die voorlopig niet uitgewezen mogen worden. Ere-vrederechter Jan Nolf vergelijkt hun situatie met die van de Catalanen die, op de vlucht voor het Franco-regime, allesbehalve verwelkomd werden in hun nieuwe thuisland Frankrijk.

'Burn-out: mensen kennen zichzelf niet en dat begint al bij onze jeugd'

Danielle Krekels - Het is doodzonde van de tijd om te wachten tot je 40 of 50 bent om eindelijk goede keuzes te kunnen maken. Dat kan sneller en beter, vindt Danielle Krekels. 'Wie zichzelf goed kent, kent zijn eigen potentieel en grenzen.'

'Hoe lang nog voor de hele wereld zijn handen kan wassen?'

Dries Moorthamers - 'Handen wassen en volksgezondheid gaan hand in hand', schrijft Dries Moorthamers van ontwikkelingsorganisatie Protos. 'Een goede hygiëne is noodzakelijk om écht stappen vooruit te zetten in de volksgezondheid en maatschappelijke ontwikkeling van regio's zoals Sub-Sahara-Afrika, Zuid-Azië en Latijns-Amerika.'

'Pensioen: niet de leeftijd telt, wel het aantal gewerkte jaren'

Jean-Marie Dedecker (LDD) - Wie 40 jaar werkelijk bijgedragen heeft aan ons sociaal systeem, moet recht hebben op een basispensioen dat dan stelselmatig wordt verhoogd. Iedereen gelijk voor de (grond)wet, aldus Jean-Marie Dedecker.

'Echt werk voor mensen met Downsyndroom is fictie'

Vrije Tribune - 'Ongetwijfeld worden in Tytgat Chocolat bakens verzet wat beeldvorming over personen met een handicap betreft', schrijft Patrick Vandelanotte van vzw Grip. 'Maar toch is het interessant om even stil te staan bij wat we te zien krijgen.'

'Promoten onze politici na de brexit een catalexit?'

Vrije Tribune - 'Wat moeten we denken van de plotse liefde voor Catalonië van onze politici?' vraagt professor Franklin Dehousse (Universiteit Luik).

'Zijn Londenaars grof? Dan ben je nog nooit in Amsterdam geweest'

Lia van Bekhoven - Uit een nieuw onderzoek moet blijken dat de inwoners van Londen grof en onvriendelijk zijn. Journaliste Lia Van Bekhoven, die zelf in Londen woont, laat haar eigenzinning licht schijnen over de Londenaar. 'Er is weinig voor nodig om een glimlach los te krijgen. Tenzij je de ingang van het treinstel blokkeert als ik eruit wil', schrijft ze.

'Gaan eindtermen levensbeschouwing in tegen de scheiding tussen kerk en staat?'

Leni Franken - 'De grondwettelijk vastgelegde organisatie van de levensbeschouwelijke vakken gaat terug op het schoolpact van 1958', schrijft Leni Franken. Ze roept op om daar verandering in te brengen, en verwijst daarvoor naar voorbeelden uit het buitenland.

'Hoeveel schrijnende verhalen over ouderenzorg moeten er nog aan het licht komen?'

Kurt De Loor (SP.A) - 'De jacht op winst brengt de betaalbaarheid en de kwaliteit van onze ouderenzorg in gevaar', schrijft Vlaams parlementslid Kurt De Loor (SP.A). 'De bejaardenindustrie draait op volle toeren, maar daar worden onze ouderen allesbehalve beter van.'

'Sociaal klinken is zo gemakkelijk, sociaal zijn is dat niet'

Valerie Van Peel (N-VA) - Dat de laagste uitkeringen deze legislatuur niet tot de Europese armoedegrens zullen worden opgetrokken, wil niet zeggen dat we de handdoek in de ring gooien, schrijft federaal parlementlid Valerie Van Peel (N-VA). 'Deze regering heeft al meer gedaan dan de vorige op het einde van haar legislatuur', klinkt het.

'Zijn we op weg naar Michel II?'

Herman Matthijs (UGent, VUB) - Professor Herman Matthijs ziet de federale regering de rit uitdoen, en vermoedt dat Charles Michel zichzelf opvolgt als premier.

'Monsanto Papers werpen licht op wellicht grootste bedrijfsschandaal ooit'

Bart Staes (Groen) - 'De Monsanto Papers laten een flard zien van een decennialange traditie waarbij Monsanto de glyfosaat-wetenschap ronduit manipuleert', schrijft Bart Staes (Groen). Vandaag wordt in het Europees parlement een hoorzitting over het dossier georganiseerd.

'Uit de kast komen is angstaanjagend en geeft vleugels tegelijk'

Vrije Tribune - 'Mijn geaardheid is alleszins een wezenlijk onderdeel van mijn identiteit', schrijft Joos Van Goethem op National Coming Out Day. Hij zet drie denkfouten op een rij waar mensen die uit de kast komen nog steeds vaak mee te maken krijgen.

'Zolang Rusland niet in het reine komt met zijn verleden, wordt verder ontwikkelen moeilijk'

Marc Jansen - Expert Sovjet-Unie en Oost-Europa Marc Jansen schrijft over het moeilijke verleden dat Rusland en de rest van de voormalige Sovjet-Unie moet verwerken. 'Alle geweld heeft diepe trauma's veroorzaakt. Maar daarvoor bood de Sovjet-Unie weinig plaats, en Rusland doet het op dit punt niet veel beter.'

'Moet je andere kant opkijken als een Facebook-vriend plots verdwijnt?'

Ann Peuteman - Mensen hebben het recht om te verdwijnen. Zeker online. 'Maar hoe moet je daar op reageren?' vraagt Knack-redactrice Ann Peuteman zich af. 'Is een Facebook-vriend zoals een bejaarde buurvrouw bij wie je even langsloopt als je een paar dagen geen beweging hebt gezien?'

'Vakbonden willen de niet-werkenden opsluiten in een gouden kooi'

Wim Van der Donckt - Wim Van der Donckt, federaal parlementslid voor N-VA is niet mals voor de aangekondigde acties van de socialistische vakbond ABVV. Hij vraagt zich af of de vakbonden in hun huidige vorm nog wel een rol kunnen spelen. 'Ze moeten mee evolueren om in staat te zijn opnieuw de stem van het werkende volk te worden', klinkt het.

'Pleidooi voor een vrij politiek debat'

Hendrik Vuye & Veerle Wouters - Verdraagzaamheid in het politieke debat betekent niet dat men meningen uitsluit, maar net dat men alle meningen aan bod laat komen. Veerle Wouters en Hendrik Vuye pleiten voor de politieke verdraagzaamheid.

'Wat we meer kunnen doen tegen kruisbandletsels'

Bart Dingenen - Waarom scheurt er 'opeens' een kruisband bij profvoetballers in de fleur van hun leven, vaak zelfs zonder dat er een tegenstander in de buurt is ? En wat kan er ter preventie méér gedaan worden dan de klassieke 'kniestabiliserende oefeningen'? Het antwoord van Bart Dingenen, die wetenschappelijk onderzoek uitvoert en een doctoraat behaalde omtrent het onderwerp van voorste kruisbandletsels.

'Het is tijd om musea te dekoloniseren'

Simone Zeefuik - Nederlands activiste Simone Zeefuik: 'Musea blijven denken dat hun bezoekers, ingeschat als wit en hoogopgeleid, slechts in het Zuiden geïnteresseerd zijn wanneer ze zich Kuifje kunnen wanen.'

'Privacy op de weg. Niet nodig volgens Jan Jambon'

Matthias Dobbelaere-Welvaert - 'Vandaag blijkt eens te meer dat onze privacy, in de ogen van onze mandatarissen en verkozenen niet veel meer waard is', schrijft Matthias Dobbelaere-Welvaert naar aanleiding van het voorstel om de gegevens van alle autoritten één jaar bij te houden. 'Wanneer is het genoeg voor de N-VA én de partijen die dit voorstel steunen?'

'Vakbonden doen veel meer dan werkloosheidsuitkeringen betalen'

Jolien Pollet (ACV) - 'Vakbonden doen voor werklozen meer dan enkel werkloosheidsuitkeringen overschrijven', stelt Jolien Pollet (ACV). Ze reageert op het voorstel van Jong VLD-voorzitter Maurits Vande Reyde die het systeem wil vervangen door blockchain-technologie.

'Europa moet de Catalaanse republiek meteen erkennen'

Vlinks - Kevin De Laet van Vlinks pleit voor een snelle erkenning van de Catalaanse republiek. Hij was vorige week aanwezig toen in Catalonië het referendum over onafhankelijkheid werd gehouden.

'Kernwapens 'wegwensen' is nobel maar brengt vrede geen stap dichterbij'

Tim Vandenput (Open VLD) - 'Kernwapens vormen een duidelijk gevaar voor de toekomst van onze planeet. Hen simpelweg laten verbieden door niet-nucleaire staten, zoals ICAN voorstelt biedt echter geen oplossing voor dit probleem', schrijft Kamerlid Tim Vandenput (Open VLD). 'Door hun grote strategische waarde is een gezamenlijke, verifieerbare en geleidelijke afbouw van kernwapenarsenalen de enige realistische optie.'

'Rajoy deed de deur dicht voor Catalonië en koning Felipe deed ze op slot'

Peter Luykx (N-VA) - 'Wie vandaag ontkent dat het democratisch proces in Catalonië, die ontkent het licht van de zon.' Dat schrijft Peter Luyckx, federaal Volksvertegenwoordiger voor N-VA, die de Catalaanse situatie al jaren op de voet volgt.

'Nobelprijs voor de Vrede: een slag in het gezicht van onze regering'

Tom Sauer - Professor Internationale Politiek Tom Sauer noemt de Nobelprijs voor de Vrede voor de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens een belangrijk signaal. 'Dit is een oproep aan alle staten ter wereld om zo snel mogelijk het Verbodsverdrag te ondertekenen.'

'Conflict en honger in Somalië veroorzaakt door slecht bestuur, niet door klimaatverandering'

Hakim Abdi - De link tussen klimaatverandering en geweld is complex. Soms kunnen veranderende weersomstandigheden leiden tot conflicten, bijvoorbeeld omdat mensen moeten wegtrekken door droogte en zich elders 'opdringen'. Toch wordt de link tussen klimaat en geweld soms te simpel voorgesteld of overdreven, zegt aardrijkskundige Hakim Abdi. 'Droogte in de Hoorn van Afrika is er al minstens 2000 jaar', klinkt het.

'Blockchain zal onze jobs nog niet meteen afschaffen'

Vrije Tribune - 'Eerder dan jobs en instellingen af te schaffen, zal blockchain ervoor zorgen dat op kerntaken gefocust kan worden', schrijven Pieter Breyne en Wannes Verschueren van consultancybedrijf KPMG.

'Privéverzekering borstkanker veroorzaakt onnodige discriminatie'

Vrije Tribune - 'Het oogmerk van de nieuwe privéverzekering voor wie getroffen wordt door borstkanker, is duidelijk een geval van winstoptimalisatie op de kap van angst voor de grootste doodsoorzaak voor vrouwen in ons land', schrijft Heidi Vansevenant van Think-Pink.

Liberale vakbond reageert op blockchain-voorstel Jong VLD: 'Dit ontmenselijkt werklozen'

Arn Houthooft - 'De vakbonden doen veel meer dan enkel een transactie', reageert Arn Houthooft (ACLVB Jongeren) op het voorstel van Jong VLD-voorzitter Maurits Vande Reyde om de werkloosheidsuitkeringen via block-chain-technologie te betalen. 'De vakbonden zijn niet de poppenspelers die aan de touwtjes trekken van de hulpkas.'

Identiteitskaart laten scannen bij thuiszorg: 'Wij worden als criminelen behandeld'

Dorien Meulenijzer - Dorien Meulenijzer, die dagelijks meerdere keren verzorging nodig heeft, stelt zich vragen bij een nieuw systeem waarbij telkens opnieuw de identiteitskaart van de zorgbehoevende gescand moet worden. 'Hier wordt tijd verspild die naar de zorg voor de patiënt zou moeten gaan.'

'Iedereen zag de gebeurtenissen in Catalonië aankomen'

Tom Lievens - Tom Lievens is journalist in Barcelona en zag het referendum van zondag met zijn eigen ogen. Volgens hem hebben de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging en de Spaanse regering het veel te ver laten komen. Al ziet Lievens toch een positieve noot aan wat er allemaal gebeurd is.

'Wat zijn we toch allemaal jaloers op aandachtshoeren'

Ann Peuteman - Ontboezemingen van bekende mensen worden dezer dagen met de grootste scepsis ontvangen. 'Zijn we echt zo cynisch geworden dat we meteen denken dat het profijt is dat hen drijft?' schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman. 'Of zijn we gewoon jaloers?'

'Burgers moeten nauwer betrokken worden bij het bestuur van intercommunales'

Vrije Tribune - 'Meer dan ooit ligt de sleutel van onze energietoekomst bij een samenleving die verstandig samenwerkt met haar overheden', schrijven Dirk Barrez en Dirk Van de Poel van EnergieDemocratie Vlaanderen. 'Maar echte publiek-civiele samenwerking en burgerparticipatie is meer dan enkel het spaargeld van de burgers zoeken voor energieprojecten.'

'Enige revolutie die belangrijk is, is er één van tederheid'

De (s)preekstoel van Knack.be - 'Als we samen verder willen in deze wereld, zijn tederheid, liefde, begrip voor elkaar de enige weg', schrijven Kolet Janssen en Liesbeth Pulinckx van Logia.

'Britse partijcongressen houden het midden tussen een jaarbeurs en een vrijgezellenweek in Magaluf'

Lia van Bekhoven - 'Als bij ons de bladeren van de bomen vallen denken we aan herfst. In Engeland is het een teken dat het seizoen van de partijcongressen weer begonnen is', schrijft Lia van Bekhoven vanuit Londen. 'Deze week was het de beurt van Labour, volgende week mogen de Conservatieven. Maar er is maar één leider die geen natte voeten krijgt als hij op water loopt.'

'Wat maakt het werk van Michaël Borremans zo boeiend?'

Ludo Bekkers - De Antwerpse galerie ZENO X pakt uit met nieuw werk van Michaël Borremans. Ludo Bekkers ging kijken en zag als geen ander het vervreemdende aspect dat zo typisch is voor deze Vlaamse kunstschilder.

Koerdistan: 'De scheiding is onvermijdelijk, maar niet makkelijk'

Vrije Tribune - Ondanks tegenkanting van de Iraakse regering, buurstaten, regionale machten en de internationale gemeenschap heeft de bevolking van Iraaks Koerdistan massaal gestemd voor zelfbestuur. Hoe het nu verder moet, is minder duidelijk, schrijven hoogleraren Rebecca Richards en Robert Smith.

'Is dit dan de zogenaamde keuzevrijheid, meneer de Backer?'

Glen Joris - Volgens Staatsecretaris voor Privacy Philippe de Backer moeten mensen zelf kunnen beslissen wat er met hun data gebeurt. 'Maar dat is vandaag allerminst de evolutie', schrijft Glen Joris van de onderzoeksgroep voor Media, Innovatie en CommunicatieTechnologieën van de Universiteit Gent.

'Gerooide kastanjebomen Charlottalei: deze beslissing is niet lichtzinnig genomen'

Paul Cordy (N-VA) - 'Het is grotesk om te veronderstellen dat een bestuur waar Groen deel van uitmaakt lichtzinnig zou beslissen om 54 oude kastanjebomen te vellen', schrijft Antwerps districtsvoorzitter Paul Cordy (N-VA). 'Hier is een jarenlang planningsproces aan voorafgegaan waar meerdere keren boomstudies zijn uitgevoerd om te kijken of het mogelijk was de bomen te behouden.'

'Heeft Groot-Brittannië niet altijd iets lachwekkends gehad?'

Lia van Bekhoven - 'Is Groot Brittannie nog een serieus land?' vraagt Lia van Bekhoven. ''Sinds de crisis van Suez heeft het land er niet zo pathetisch uitgezien als nu', kopte The Economist, zelf een serieus weekblad. Een land op waarde schatten dat vorig jaar met Brexit onbekommerd stemde voor economische zelfkastijding is lastig. Maar heeft Groot-Brittannië niet altijd iets lachwekkends gehad?'

'Uberfobie: de lelijke kant van het antikapitalisme'

Brendan O'Neill - Londen stuurt Uber weg. Linkse commentatoren, feministen én xenofoben staan erbij te juichen, want Uber zou 'slavenarbeid' laten verrichten en het leven van onze vrouwen onveilig maken. Wat een opmerkelijk standpunt, vindt Brendan O'Neill. Want door Uber weg te sturen, verliezen 30.000 mensen hun werk - en dat zijn vooral immigranten. 'Het is kennelijk cool om anti-kapitalist te zijn, maar niet pro-arbeiders.'

Soedanese identificatiemissie: 'Er waren andere en betere keuzes mogelijk'

François De Smet - Begin deze maand voerde politieagenten acties tegen het verblijf van een honderdtal migranten in Brussel. Die werden vervolgens in gesloten detentiecentra ondergebracht in afwachting van de omstreden Soedanese identificatiemissie. 'Welke prioriteiten stelt deze regering zich eigenlijk?', vraagt Francois De Smet, directeur van het Federaal Migratiecentrum Myria, zich af.

'Rectorschap UGent: een pyrrusoverwining?'

Arthur Joos - Er is eindelijk een nieuwe rector aan de UGent. 'Maar wie had na tien ronden nog het gevoel dat zijn of haar stem iets uitmaakte?', vraagt Arthur Joos, hoofdredacteur van het Gentse studentenblad Schamper zich af.