'Hebben politici écht huisbezoeken nodig om te weten wat er leeft?'

Ann Peuteman - Overal in Vlaanderen leggen politici dezer dagen om ter meest huisbezoeken af. 'Nochtans zou men beter spaarzaam met zulke meet & greets omgaan', schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman. 'En niet alleen omdat veel kiezers daar helemaal niet op zitten te wachten.'

'Traditie zonder inhoud? Het christendom is geen 'culturele' pasmunt'

De (s)preekstoel van Knack.be - 'Politici mogen niet vergeten dat juist de levensbeschouwelijk meest fijngevoelige mensen haarfijn het verschil aanvoelen tussen authentieke of gespeelde verontwaardiging, tussen authentieke of gespeelde overtuiging', schrijft Guido Vanheeswijck van Logia.

'Laat de sociale mix in scholen niet los'

Mieke Van Houtte - 'Vanuit bepaalde hoek wordt het bestaan van onderwijsongelijkheid in twijfel wordt getrokken om bepaalde structurele onderwijsveranderingen tegen te houden, waardoor we misschien zelfs stappen terug aan het zetten zijn', schrijft Mieke Van Houtte.

'Voor mijn Engelse vrienden is de Commonwealth een licht gênante herinnering aan het 'grootste wereldrijk ooit''

Lia van Bekhoven - 'Vrijdag zal prins Charles worden aangewezen als hoofd van de Gemenebestlanden. De Britse Commonwealth is niet niks. Een organisatie van 53 landen, met 2.3 miljard inwoners (bijna een derde van de wereldbevolking) zou je niet over het hoofd moeten zien', schrijft Lia Van Bekhoven vanuit Londen. 'Maar het gebeurt wel. En de Britse troonopvolger is de laatste om de club van meest Britse oud-koloniën te hervormen.'

'Vergeldingsbombardementen in Syrië zijn ineffectief'

Vrije Tribune - De vergeldingsbombardementen door de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn ineffectief en moeten vooral een consequente houding weerspiegelen, schrijft James L. Gelvin, hoogleraar Moderne Geschiedenis van het Midden-Oosten aan de University of California.

'Interimarbeid staat haaks op een efficiënte overheid'

Kurt De Loor (SP.A) - Woensdag schaart het Vlaams parlement zich achter de mogelijkheid om bij de Vlaamse overheid en de steden en gemeenten interimarbeid toe te laten. Vlaams Volksvertegenwoordiger Kurt De Loor (SP.A) blijft zich verzetten.

'Wanneer ontwaken de klimaathaviken?'

Mathias Bienstman - 'De benoeming van Mike Pompeo tot Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken is een bedreiging voor Europa. Hij is een stroman van de olie-industrie en kan de strijd tegen de klimaatverandering op een cruciaal moment doen stokken', schrijft Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu. 'Europa moet veel forser uit de hoek komen om het klimaatakkoord van Parijs te vrijwaren.'

'Trollen en fake news zetten de wereld in toenemende mate op losse schroeven'

Bert Bultinck - 'Dat is het ware gevaar van nepnieuws', waarschuwt Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck, 'niet dat deze of gene politicus linea recta naar het Witte Huis wordt gekatapulteerd, maar dat het groeiende wantrouwen de weg bereidt voor autoritarisme.'

'Stortplaatsen zijn de goudmijnen van de 21e eeuw'

Peter Tom Jones - 'De sanering van oude stortplaatsen hoeft geen geld te kosten, maar kan juist geld opbrengen', schrijft Peter Tom Jones (KU Leuven) voor de Universiteit van Vlaanderen.

Een portret van het achterblijven

De Reactor - In zijn nieuwe roman, Voor het vergeten, herdenkt Peter Verhelst (1962) zijn gestorven moeder. Maar wie een portret verwacht van de overledene, een soort biografie, heeft het verkeerde boek in handen.

'Hebben we echt een liefelijk duwtje in de rug nodig om ons niet als een bende vuilakken te gedragen?'

Ann Peuteman - Lenteschoonmaak gebeurt tegenwoordig niet alleen meer in huis, maar ook op straten en stranden. 'Heel nobel allemaal, maar uiteindelijk is het niet meer dan afval oprapen achter de kont van asociale viespeuken', schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman. 'Is het nu écht zo moeilijk om je arm uit te strekken naar een vuilnisbak?'

'In een ideale wereld zijn mensenrechten universeel, maar op onze planeet zijn ze dat niet'

Hendrik Vuye & Veerle Wouters - 'Kunnen we onze standaard inzake mensenrechten zomaar toepassen op andere landen? Dat lukt nooit', stellen Veerle Wouters en Hendrik Vuye. 'We kunnen onmogelijk alle slachtoffers van mensenrechtenschendingen opvangen. Bovendien lopen we het risico onze eigen standaard te verloochenen.'

'Hoe zou priester Daens naar de samenleving van vandaag kijken?'

Wouter Beke (CD&V) - Het is vandaag exact 125 jaar geleden dat priester Daens de Christene Volkspartij oprichtte. 'De oprichting was ook deel van de geboorte van de moderne christendemocratie', schrijft CD&V-vooziter Wouter Beke.

'Is het verboden politieke partijen te verbieden?'

Jean-Marie Dedecker (LDD) - 'Politieke partijen zijn voor vrije meningsuiting, vooral als het over henzelf gaat. Van zodra het om afwijkende meningen gaat zou men ze het liefst verbieden', schrijft Jean-Marie Dedecker naar aanleiding van de commotie over de partij ISLAM.

'Tegen de uitverkoop van het Nederlands op academisch niveau moeten we blijven protesteren'

Yves T'Sjoen - Professor Yves T'Sjoen breekt een lans voor het Nederlands als wetenschapstaal. 'Het is van het grootste belang dat anderstaligen zich de moeite getroosten, en zelfs de druk ervaren, om Nederlands te studeren. In een klimaat van meertaligheid en multiculturaliteit is dat de evidentie zelf.'

'Huisbezoeken mogen geen synoniem worden voor verkiezingstijd'

Herwig Reynaert - 'Het is op lokaal vlak dat de meest directe vorm van democratie vaak tot stand komt. Als er iets mis loopt, zal de lokale mandataris het heel snel te horen krijgen', schrijft Herwig Reynaert. Hij omschrijft lokale politiek als 'het kloppend hart van de democratie'.

'De Syriërs betalen de bloedige prijs voor westers narcisme'

Brendan O'Neill - 'De politieke leiders en commentatoren in het Westen hebben geen idee wat ze aanrichten met hun dreigementen en steun voor een oorlog tegen Syrië. Nu al hebben ze de situatie laten escaleren', betoogt Brendan O'Neill. 'Ze gedragen zich zoals kinderen op het schoolplein: verstoken van de capaciteit voor koele analyse, met een volkomen gebrek aan diplomatieke discretie.'

'Waarom nieuwsjagers de échte journalistieke helden zijn'

Baldwin Van Gorp - 'De nieuwsjager, als de verteller van waargebeurde verhalen die zich in het nu afspelen, kan niet anders dan zijn of haar gêne overboord gooien', schrijft hoogleraar journalistiek Baldwin Van Gorp na het zien van de eerste aflevering van 'Nieuwsjagers' op VIER.

'Een goede aanpak van genitale verminking focust op vrouwen én mannen'

Els Van Hoof (CD&V) - Els Van Hoof (CD&V) stelt vast dat vooral in Europa het engagement van mannen in de strijd tegen genitale verminking problematisch laag is. 'Het is pas wanneer de hele gemeenschap, dus ook de mannen, overtuigd is en mee aan de kar trekt, dat het besnijden van vrouwen eindelijk zal stoppen.'

'Bedreigen sociale media de democratie?'

Vrije Tribune - 'We hebben als land nood aan een strategie tegen nieuwe vormen van manipulatie', schrijven een aantal Kamerleden van de vriendschapsgroep tussen het Belgisch parlement de Baltische Staten naar aanleiding van Russische pogingen om verkiezingen elders in de wereld te beïnvloeden.

'Waarom onderneemt CD&V niets tegen Rajoy?'

Karl Drabbe - 'Er rot wel wat meer aan de Europese vis dan enkel de kop in het oosten. Ook aan de staart zit de EU met een torenhoog probleem, en de Europese christendemocraten al niet minder', schrijft Karl Drabbe.

'De nieuwe premier van Ethiopië biedt hoop voor een verdeeld land'

Yohannes Gedamu - Met de komst van de nieuwe Ethiopische premier Abiy Ahmed is er voor het eerst in 27 jaar een voorzichtige hoop op meer eenheid in het verdeelde land voelbaar. Toenadering tussen de etnische Amharen en Oromo draagt daaraan bij, zegt politicoloog Yohannes Gedamu.

Lijden aan het leven of aan de inrichting van de samenleving doe je in stilte

De Reactor - De novelle Een vader en zijn dochter (1928) van de Franse schrijver Emmanuel Bove (1898-1945) past naadloos in zijn oeuvre. Ook in dit verhaal voert hij de gedesillusioneerde mens op, die tegen beter weten in de regie uit handen geeft en daar een zekere heldhaftigheid in vindt.

'Buitenlandse Zaken heeft nood aan een duidelijke strategie voor sociale media'

Peter Luykx (N-VA) - Kamerlid Peter Luykx pleit voor een sterkere aanwezigheid van de FOD Buitenlandse Zaken op sociale media. Dit niet alleen door het hoofdbestuur, maar ook door de diplomatieke posten. 'Via een parlementaire resolutie vraag ik aan de regering om definitief komaf maken met de versnipperde communicatie en voluit te gaan voor een coherente socialemediastrategie voor de diplomatie'.

'Waarom onderneemt CD&V niets tegen Orban?'

Bert Bultinck - 'Wanneer worden onze eigen christendemocratische toppers wakker? Waar wachten ze op?' vraagt Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck zich af.

'Geef verpleegkundigen éindelijk de werkomstandigheden en het respect dat ze verdienen'

Ann Peuteman - Verpleegkundige is een knelpuntberoep en straks officieel een zwaar beroep. Toch voelen weinigen zich écht geroepen om eraan te beginnen. 'Als we willen dat de veerkrachtigste en meest getalenteerde mensen ervoor kiezen, zullen we hen meer respect moeten geven', schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman. 'En ervoor zorgen dat ze voldoening uit hun werk kunnen halen.'

Staking SNCF: 'Nieuwe zonnekoning Macron heeft het licht nog niet gezien'

Dries Goedertier en Gunther Blauwens - 'De Franse regering wil een toestand van algemene kwetsbaarheid op de Franse arbeidsmarkt tot stand brengen', schrijven Gunther Blauwens en Dries Goedertier van ACOD aan de vooravond van een tweede reeks actiedagen van de Franse spoorbonden.

'Smokkelt Donald Trump een Trojaans paard in de tax code?'

Vrije Tribune - Doctoraatstudent Jonas Vandenbruaene waarschuwt voor een minder zichtbare aanpassing in de recent vernieuwde Amerikaanse belastingwetgeving. 'Dit detail kan op termijn echter de koopkracht van sociaal zwakkere bevolkingsgroepen hypothekeren.'

'Electorale boksmatches tussen kandidaat-burgemeesters kunnen we missen als kiespijn'

Herwig Reynaert - De Vlaamse regering besliste dat de gemeenteraad vanaf 2020 niet langer elke bijsturing van overheidsuitgaven moet goedkeuren. Herwig Reynaert, professor lokale politiek aan de UGent: 'Als de maatregel ervoor kan zorgen dat er een grondig maatschappelijk en politiek debat ontstaat over de rol en betekenis van de gemeenteraad is dit een belangrijk resultaat.'

'Vakbonden zijn passé, maar ze kunnen weer relevant worden'

Vrijdaggroep - 'Om opnieuw relevant te worden, zullen vakbonden hun ideeënarsenaal moeten vernieuwen en hun werkmethoden moderniseren', schrijft Paul Dermine van de Vrijdaggroep.

'Het bombardement op Mortsel op 5 april 1943 zou overal herdacht moeten worden'

Pieter Serrien - Vandaag is het exact 75 jaar geleden dat Amerikaanse bommenwerpers de Duitse Erla-vliegtuigfabriek in Mortsel wilden vernietigen. Van de 600 zware bommen troffen slechts enkelen doel. Er vielen 936 doden, onder wie meer dan 250 kinderen. Schrijver en historicus Pieter Serrien: '5 april kan jaarlijks een dag zijn om stil te staan bij de impact van oorlog.'

'Is moslimfeminisme een antwoord op cognitieve dissonantie?'

Jurgen Slembrouck - 'Het is moeilijk om te begrijpen hoe uitgerekend het dragen van een hoofdoek moet worden begrepen als een overtuigend middel om tegen het islamitische geloof en de islamitische traditie te strijden', schrijft Jurgen Slembrouck.

'Oncofreezing: terugbetaling is er, doorverwijzing en zorg kunnen beter'

Kom op tegen kanker - Voor Kom op tegen Kanker is de ingevoerde terugbetaling van vruchtbaarheidsbehandelingen een grote stap vooruit voor mensen die al op jonge leeftijd met een kankerdiagnose te maken krijgen. Maar patiënten moeten tijdig, systematisch en goed geïnformeerd worden.

'Om desinformatie op te sporen, moeten we vechten tegen onze hersenen'

Lisa Fazio - Mensen zijn erg slecht in het detecteren van fouten in de informatie die ze aangereikt krijgen. Ze zijn dus ook slecht gewapend tegen manipulatie in de vorm van nepnieuws dat door politici of anderen de wereld wordt ingestuurd. Volgens Lisa Fazio, hoogleraar Psychologie aan de Vanderbilt University, is dat vooral het gevolg van onze psychologische eigenaardigheden.

M-decreet: 'We moeten veel meer bruggen slaan tussen onderwijs en welzijn'

Bruno Vanobbergen - 'We mogen de discussie over inclusiviteit op school niet beperken tot kinderen met een handicap', schrijft kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. 'Tegelijk is het niet ernstig om enkel naar de school te kijken in de zoektocht naar meer inclusiviteit.'

'Draaideur tussen politiek en vastgoed: als het druppelt in Gent, regent het in Antwerpen'

Tom De Meester (PVDA) - 'Als er één les is die we moeten trekken uit de vastgoedschandalen, dan wel dat we de draaideur tussen de politiek en het bedrijfsleven maar beter dicht lassen', schrijft Tom De Meester (PVDA) naar aanleiding van de verschillende grote vastgoeddossiers in Antwerpen en Gent.

'De ene drug is de andere niet'

Vrije Tribune - 'Wanneer we druggebruik niet langer zien als crimineel gedrag, kunnen we maatregelen nemen om de samenleving leefbaar te maken voor iedereen', schrijft antropologe Sara De Mulder.

'Waar is de hand van Hein?'

Pascal Kerkhove - 'Hein Vanhaezebrouck lijkt in denken en doen steeds meer op René Vandereycken.' Aldus Pascal Kerkhove, redactiedirecteur Krant van West-Vlaanderen.

'Twee jaar na de tsunami van de Panama Papers: waar staan we nu?'

Bart Staes (Groen) - 'De Panama Papers waren een 'game changer' als het gaat om Europese politiek inzake belastingen. Er is vooruitgang geboekt, maar er is ook slecht nieuws', schrijft europarlementslid Bart Staes (Groen).

'We plegen in Europa al sinds 1977 elk jaar een aanslag op de tijd'

Jean-Marie Dedecker (LDD) - Ook Jean-Marie Dedecker is geen liefhebber van de pas ingevoerde zomertijd. 'Hoog tijd dat de EU wakker wordt en de wijzers van onze klokken het hele jaar door gelijk zet', vindt hij

Een verklarend lexicon van de brexit, een jaar voor de scheiding

Lia van Bekhoven - Nog een jaar te gaan voordat het Verenigd Koninkrijk de deur van de EU achter zich dicht slaat. Om het zicht op de onderhandelingsronde over de Britse uittreding niet te verliezen: een abc van het brexitjargon.