Opinie: Nationale eenheid? ’t Is eens iets anders

© Belga

In Laken en omgeving heerst grote verslagenheid. ’t Is allemaal de schuld van Jacques van Ypersele, ’s konings 74-jarige, geroutineerde kabinetschef.

Vanyp of Spirou, zoals hij door intimi al eens liefdevol wordt genoemd, heeft zich, volgens de koninklijke entourage op sleeptouw laten nemen door de onvoorspelbaar geworden PS-voorzitter Elio Di Rupo en heeft de N-VA-factor mismeesterd. De manier waarop Di Rupo koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte en dus ook de koning voor schut zette, wordt in de omgeving van het staatshoofd niet geapprecieerd.

De nieuwste vondst van Elio Di Rupo, een regering van nationale eenheid, zal wellicht het avondlijke bridgepartijtje van de koning geen klein beetje hebben verstoord.

Elio Di Rupo heeft steeds vaker creatieve gedachten, maar altijd op het verkeerde moment. Zijn plotse inval om dan toch maar de liberale partijen bij de formatie te betrekken werd al op wenkbrauwengefrons onthaald. Zijn voorstel om over te gaan tot de vorming van een regering van nationale eenheid is ronduit hilarisch.

Om te beginnen kan iemand dezer dagen nauwelijks een beter alarmsignaal naar de financiële markten sturen. Want regeringen van nationale eenheid, die worden alleen gevormd als de barbaren voor de poorten staan.

Bovendien is het jongste manoeuvre – want dat is het – van Di Rupo zo doorzichtig als pompwater. Want uiteraard is het de PS-voorzitter niet te doen om ’s lands belang.

Niet langer geleden dan gisteren toonde PS-minister van Pensioenen Michel Daerden hoezeer het lot van het land en de burgers hem na aan het hart gaat. Op de simpele vraag van Groen!-Kamerlid Wouter De Vriendt welke de stand van het Zilverfonds is en wat de minister de jongste jaren ondernam om de toekomst van het pensioenstelsel veilig te stellen, kwam Daerden niet verder dan wat onbegrijpelijk gestamel.

Het voorstel om een regering van nationale eenheid te vormen of, indien dat niet mogelijk is, over te gaan tot een uitbreiding van de ontslagnemende regering, heeft maar één bedoeling: de Vlaamse christendemocraten van CD&V los te weken uit het front met N-VA, door hen het premierschap aan te bieden.

Helemaal over de rand ging Elio Di Rupo toen hij ook liet verstaan dat de PS zich – wellicht samen met de andere Franstalige partijen – in de Kamer zal verzetten tegen nieuwe verkiezingen. Wat kan leiden, niet alleen tot de val van de ontslagnemende regering van premier Leterme maar vooral tot de fatale frontale aanrijding tussen Vlaamse en Franstalige partijen.

(Rik Van Cauwelaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content