Karl van den Broeck

Opinie: Is kunst kopen hetzelfde als naar de hoeren gaan?

Karl van den Broeck Karl van den Broeck is hoofdredacteur van nieuwswebsite Apache.

Roland Dûchatelet, schepen in Sint-Truiden, vergelijkt het kopen van kunstwerken met naar de hoeren gaan.

Het is nog zo’n anderhalf jaar wachten op de gemeenteraadsverkiezingen, maar toch stijgt de electorale spanning ten top in heel wat Vlaamse gemeentehuizen.

Neem nu dat van Sint-Truiden. Die stad wordt bestuurd door een klassieke tripartite onder leiding van de socialist Ludwig Vandenhove. Hij moest maandag leidzaam toezien hoe de liberalen en de christendemocraten de begroting kelderden in de gemeenteraad. Dat was het hoogtepunt van een aanslepend conflict waarbij Vandenhove schepen van Financiën Roland Duchatelet (Open VLD) van zijn bevoegdheden had ontheven.

De stemverklaring van Duchâtelet zette de zaken op scherp. ‘We hadden investeringsgeld voorzien voor windturbines, maar ze worden nu gebruikt voor de aankoop van kunstwerken. Het is alsof de stad een villa in Knokke verkoopt en met het geld naar de hoeren gaat’, drukte schepen Roland Duchâtelet het beeldend uit.

Even pauzeren en terugspoelen. Ontdaan van alle ballast betekent bovenstaand citaat niet meer of minder dan dat het kopen van kunstwerken hetzelfde is als naar de hoeren gaan.
Dat is een duidelijk standpunt. Van een voorzitter van een voetbalclub hoor je wel vaker populistische uitspraken over kunst en cultuur. Dat heeft zo zijn redenen: schepenen van cultuur zijn vaak ook schepenen van sport. Hoe meer geld er naar het cultuurcentrum van een stad gaat, hoe minder geld er in het sportstadion kan worden gepompt, ziet u.

Maar van Ronald Dûchatelet zou een mens eigenlijk meer beschaving mogen verwachten. Toen hij in 2004 met zijn partij Vivant naar de verkiezingen trok, had hij heel wat aanhang in het culturele milieu. Zijn pleidooi voor een onvoorwaardelijk basisinkomen voor kunstenaars, leek een zinvol en minder gecompliceerd alternatief voor het vermaledijde subsidiesysteem dat nu gebruikt wordt. Vivant raakte nooit van de grond. Gelukkig maar voor die kunstenaars, die op de partij gestemd hebben zou je zo denken. Wie weet zouden ze nog achter een vitrine zijn beland. Op de Luikersteenweg in Sint-Truiden, wellicht.

P.S. Over welke ‘kunstwerken’ gaat het hier? Navraag bij de stadhuiscorrespondent van Het Nieuwsblad leert ons dat Dûchatelet vooral aanstoot neemt aan een poëzieproject waarbij kerkhoven en pleintjes in de stad worden opgesmukt met kunstwerken waarop gedichten van Truiense dichters (zoals van Boudewijn Knevels, zie foto) werden gegraveerd.
Karl van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content