Hubert van Humbeeck

Opinie: Arrestatie Mladic opent deur naar Europa

Dat de voormalige generaal van het Bosnisch-Servische leger, Ratko Mladic, nu wordt aangehouden, is vrijwel zeker geen toeval.

Niets is zeker. Maar het is wellicht toch gewoon een groot toeval dat Catherine Ashton uitgerekend vandaag in Belgrado is voor gesprekken met de Servische regering. Daar ligt voor de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor het buitenlands beleid en de veiligheidspolitiek ook een heel contentieux.

Vorige week nog maakte onze staatssecretaris voor het Migratie- en Asielbeleid Melchior Wathelet zich bijzonder boos om de ongecontroleerde toestroom van Serviërs in België. Hij vroeg dat de visumvrijstelling voor Serviërs die naar de Unie willen reizen wordt opgeschort.

Inwoners van Servië, Montenegro en Macedonië moeten sinds december 2009 geen visum meer hebben om naar de landen van de Schengenzone te reizen. Brussel zou, naar verluidt, met zijn klacht niet alleen staan.

Dat de voormalige generaal van het Bosnisch-Servische leger, Ratko Mladic, nu wordt aangehouden, is vrijwel zeker geen toeval.

Als Servië uitzicht wil houden op een lidmaatschap van de Europese Unie op half lange termijn, was een doorbraak in zijn dossier van het grootste belang.

Maandag 6 juni stelt hoofdaanklager Serge Brammertz van het Internationaal Strafhof voor Ex-Joegoslavië voor de Veiligheidsraad in New York zijn stand van zaken voor. In een uitgelekte versie van zijn evaluatie toont Brammertz zich opnieuw vernietigend voor de Servische inspanning om voortvluchtige oorlogsmisdadigers bij de lurven te vatten.

In november spreekt de Unie zich uit over de vraag of Belgrado het statuut van kandidaat-lidstaat moet krijgen. Als Brammertz geen groen licht geeft, is er geen sprake van dat Servië mag meedoen.

Vooral Nederland heeft er altijd een voorwaarde van gemaakt dat de Servische regering de leiders van de Bosnische Serviërs zou helpen oppakken, die van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide worden beschuldigd. Dat komt omdat Nederland zo een beetje het thuisland is van de internationale justitie. Het Internationaal Strafhof, het Internationale Gerechtshof en het Internationaal Strafhof voor Ex-Joegoslavië hebben er hun kantoren.

Maar vooral ter wille van Srebrenica, de ‘veilige haven’ waar 8.000 moslimmannen en -jongens in juli 1995 door de troepen van Ratko Mladic werden afgeslacht. De enclave van Srebrenica stond toen onder de bescherming van Nederlandse blauwhelmen, die zich door Mladic om de tuin lieten leiden.

Ratko Mladic wordt nu zeker snel overgebracht naar de gevangenis van Scheveningen, in afwachting van zijn proces. Daar verblijft ook zijn voormalige kompaan en politieke leider Radovan Karadzic.

De kans is nu iets groter dat de deur naar Europa voor Belgrado nu op een kier wordt gezet. Dat is nog altijd een stuk minder dan Kroatië, dat stilaan rijp wordt geacht voor een volwaardig lidmaatschap. Terwijl de atmosfeer in de Europese Unie tegenwoordig niet van die aard is dat nieuwkomers met open armen worden ontvangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content