Vrije Tribune
Vrije Tribune
Hier geven we een forum aan columnisten en gastbloggers
Opinie

29/09/10 om 16:04 - Bijgewerkt om 16:04

Open brief aan de CEO van de VRT

Voor het Vlaams parlement zal het een verademing zijn om eindelijk een duidelijk beeld op de VRT-activiteiten te krijgen.

Geachte nieuwe gedelegeerd bestuurder,
Mevrouw De Preter,

Proficiat met uw nieuwe uitdaging als CEO van onze Vlaamse openbare omroep. U staat nu aan het roer van een schip dat nog steeds in woelige wateren laveert. In donker water dat zijn diepte niet altijd verraadt. Met een mistige einder.

Om maar te zeggen dat het voor u een uitdaging is om dit
overheidsbedrijf in een hyperconcurrentiële mediamarkt state-of-the-art te houden.

Er is vooreerst daadkracht nodig om haar complexe speelveld goed in te schatten. De VRT is immers een aanvaarde stoorzender met verschillende rollen als overheidsbedrijf, concurrent, werkgever en omroep met een publieke opdracht. Het speelveld verandert steeds als gevolg van nieuwe technologische ontwikkelingen, sociologische veranderingen en economische factoren. Ook de trends op de markt wijzigen door de globalisatiedruk en de mediaregulering vanuit Europa. Hierdoor klinkt de roep naar samenwerkingen almaar luider.

Creativiteit, innovatie, efficiëntie en alle begrippen uit het eigentijdse managementjargon zal u goed kunnen gebruiken aan het hoofd van Vlaanderens grootste mediabedrijf. Weet dat transparantie daar nu ook aan toegevoegd is. Almaar meer bedrijven erkennen de positieve impact van transparantie. En voor het Vlaams parlement zal het een verademing zijn om eindelijk een duidelijk beeld op de VRT-activiteiten te krijgen.

In de Bond-film "Live and let die" ontmoet agent 007 de mooie
waarzegster Solitaire, die in de toekomst kan kijken met behulp van kaarten. Zij is de cruciale wending in dit vluchtig verhaal, dat enkel actie, sensualiteit en vooral licht verteerbaar amusement wil zijn.

Voor de VRT is het voor mij "live OR let die". Dat is meteen mijn
boodschap aan u, als nieuwe gedelegeerd bestuurder van de VRT. Laten leven of laten doodgaan: de toekomst van de omroep. Zonder kaartlegster van dienst, in een alles behalve licht verteerbaar verhaal. Na vijftien jaar NV van publiek recht is er een grote populariteit opgebouwd, maar zijn er ook financiële en organisatorische problemen.

Het toekomstperspectief van de VRT ligt me bijzonder nauw aan het hart. Onze openbare omroep is immers een belangrijke cultuurdrager, wiens business development voelbare impact heeft op de ontwikkelingen van het Vlaams medialandschap.

Het worden daarenboven belangrijke tijden voor de publieke omroep met de uitvoering van het besparingsplan en de aankomende onderhandelingen over een nieuwe beheersovereenkomst.

In november 2009 zei uw voorganger Dirk Wauters in het Vlaams
parlement dat er voor de VRT drie strategische assen zijn: de focus op de openbare opdracht, het draagvlak bij de bevolking en de financiële gezondheid. Dat is inderdaad de essentie van de VRT. Nieuwe keuzes voor de toekomst moeten hierop gestoeld zijn. Dat is "laten leven". Live OR let die: maak een goede keuze.

Carl Decaluwé

Onze partners