Vrije Tribune

Open brief aan burgemeester Patrick Janssens en Minister Annemie Turtelboom

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

Ik had graag ook een langetermijnvisie willen zien rond drugsbeleid.

Geachte mevrouw de Minister,
Geachte heer Burgemeester,

Ik schrok enorm hard toen ik zaterdag in de krant las dat er drugsdealers binnengevallen waren in Café Palace in de Korte Zavelstraat. Ze smeten er met borden, glazen en de kassa en ze bedreigden de eigenaar. Bovendien zeiden ze dat ze hem konden laten afmaken voor 1000 euro. Nu, ik was de dag ervoor net daar iets gaan drinken met enkelen om de situatie te bespreken waar de buurt momenteel mee te maken heeft. Dit is een man die zijn nek uitsteekt, die het opneemt voor de buurt en voor de andere handelaars in de wijk. Na alles wat er de laatste tijd gebeurd is, vormen de bedreigingen aan het adres van deze man de druppel die bij mij de emmer doet overlopen, daarom mijn open brief.

Meneer Janssens, Mevrouw Turtelboom, dit is onaanvaardbaar!
Café Palace is het café waar u een tijdje geleden het buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen (BIN-Z) van de zone ‘2060’ officieel inhuldigde. Weet u dat nog Meneer de burgemeester? Waar u met heel veel pers aanwezig was om dit voor te stellen. Nu dat de pers niet aanwezig is, wou ik u vragen waarom u nu de noodzaak niet vond om zichtbaar aanwezig te zijn? Waarom u nog niets van u hebt laten horen? U moet toch te weten zijn gekomen dat de laatste weken de drugsdealers terug actief zijn in de buurt, terug dealen en plein public in onze straten. Zelfs de drugsdealers die in de zomer zijn opgepakt na de rel tussen 200 winkelaars en de drugsdealers in de Korte Zavelstraat/Handelstraat lopen ongegeneerd terug op straat te dealen. Een burgemeester hoort er toch vooral te zijn voor de inwoners die hem op dat moment nodig hebben, nietwaar? Waarom zien we u dan zo weinig? Is de seefhoek ook van A?

De handelaars en buurtbewoners voelen zich aan hun lot overgelaten, totaal vergeten door de politiek. Of is dit een bewuste zet? Sommige handelaars denken zelfs dat u ze vrij spel geeft zodanig dat ze uit andere buurten wegblijven. Laten we eerlijk zijn, als dit zou gebeuren op de Meir of in de hippe Huidervetterstraat zou er veel sneller reactie zijn. Vanuit de politiek zou er massale reactie zijn. Maar nu blijft het oorverdovend stil. Zijn de inwoners van deze buurt niet het juiste publiek voor het stadbestuur of niet van de juiste sociale klasse? Wat is de reden dat er in 2 maten en gewichten gereageerd wordt in onze stad, Meneer de burgemeester? Tijdens de campagne voorafgaand aan de verkiezingen zie ik wel alle affiches hangen in etalages van de handelaars in deze wijk, want zo gastvrij zijn ze wel. Waar zitten jullie nu beste politici? Waarom is het momenteel zo moeilijk om de weg te vinden naar onze buurt? Waarom horen we momenteel zo weinig visie op wat deze buurt en zijn inwoners nodig hebben?

Ik vraag aan jullie zowel op de korte termijn als op de lange termijn maatregelen. Kortetermijnoplossingen, zodat de drugsdealers zo snel mogelijk van de straat gehaald worden. In tegenstelling tot foute signalen die bijvoorbeeld recente Brusselse rondzendbrieven gaven, moeten dealers meteen worden opgepakt, verhoord en voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. Justitie moet een prioriteit maken van het vervolgen van deze daders. U begrijpt toch dat dit het gevoel bij de burger ivm strafeloosheid vergroot? Wat ik ook wou vragen of u misschien niet met uw collega’s een snelle remedie kan zoeken tegen illegale criminelen? Het kan niet zijn dat wanneer een drugsdealer die geen verblijfsvergunning heeft, opgepakt wordt na het bedreigen van een handelaar, dat die dan een paar uur nadien zomaar terug vrij loopt met een papier waarop gevraagd wordt meteen het land te verlaten, waar verder niemand meer naar omkijkt. Dit is niet de manier om de Seefhoek vooruit te helpen.

Ik had graag ook een langetermijnvisie willen zien rond drugsbeleid. Want ik merk dat daar totaal geen visie rond is! En met politie op straat alleen lossen we helaas het probleem van de grote vraag naar drugs niet op. En buurten ‘met de grove borstel opknappen’, zoals op het De Coninckplein gebeurde, is niet genoeg, want het probleem verplaatst zich alleen maar. Structurele oplossingen zijn noodzakelijk, oplossingen die langer meegaan dan één legislatuur en dewelke hun effect verder draagt dan die paar straten waar projectontwikkelaars graag zouden investeren.

Dit is een buurt waar bewoners te kampen hebben met discriminatie, armoede en werkloosheid. Maar ondanks dat alles toch een manier vinden om het één van de gezelligste buurten te maken van t’stad. In samenwerking met Unizo Antwerpen proberen de handelaars mensen ook uit andere wijken aantetrekken. Een buurt waar samenhorigheid aanwezig is, waar bewoners samen voor hun buurt vechten, waar warmte aanwezig is. De buurt waar ik gespeeld heb, naar school ben geweest en gewinkeld heb. Uit het diepste van mijn hart vraag ik jullie: vergeet deze buurt niet! Laat deze mensen niet in de steek. Zorg er alstublieft voor dat het een mooie buurt blijft, dat onze kinderen er dezelfde mooie tijd hebben als wij er gehad hebben, dat mensen uit de hele samenleving er met plezier voor kiezen om in Antwerpen-Noord te komen wonen.

Ikrame Kastit Is actief bij Groen Antwerpen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content