Koen Meulenaere
Koen Meulenaere
Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack
Opinie

31/05/10 om 13:40 - Bijgewerkt om 13:40

Op wie moeten we stemmen?

Wie heeft al allemaal opgeroepen om niet op de N-VA te stemmen?

Wie heeft al allemaal opgeroepen om niet op de N-VA te stemmen? Uw dienaar was de eerste, dra gevolgd door Luc Cortebeeck, Jan Renders en Marianne Thyssen. De vier steunberen onder het dak van de christelijke zuilengalerij zeg maar. Daarna volgde, zoals altijd met enige vertraging, het ABVV.

Dus als Bart De Wever premier wordt, heeft hij meteen het gemeenschappelijk vakbondsfront tegenover zich, vroeger betekende dat het einde van de regering.

Het episcopaat stelt zich wat terughoudender op, en dat geldt ook voor onze chef-Wetstraat, zij het om andere redenen. Zijn advies komt pas in de laatste Knack voor de stembusgang, traditioneel ons best verkochte nummer. Iedereen wil het dan eindelijk weten: op wie moeten we stemmen? Alle voorgaande keren was dat de CD&V, maar na het fiasco Leterme is dat nu uitgesloten.

Veel effect hebben die oproepen trouwens niet: de N-VA gaat alle records breken. Er is zelfs een geheime peiling gehouden naar de populariteit van de lijsttrekkers in Oost-Vlaanderen, en daar behaalde Siegfried Bracke 33 procent! Pieter De Crem kwam niet aan twintig, Dirk Vandermaelen en Mathias De Clercq niet aan tien.

Hebt u hem gezien, Bracke, toen Theodore Dalrymple een voordracht kwam geven voor een handvol Parteigenossen? Dalrymple is een voormalig gevangenispsychiater en dus de ideale causeur op een interne N-VA-bijeenkomst. Op Wikipedia lezen we dat hij bij zijn pensioen een gastcolumn in de Sunday Telegraph begon met: 'Retired at last! Retired at last! Thank God Almighty, retired at last!'

Het doet vermoeden dat de spreker niet helemaal bekend was met hoofdstuk 4 van het N-VA-partijprogramma: 'Durven veranderen om de sociale zekerheid te bewaren'. En meer bepaald niet met kapittel 4: 'Onze pensioenen'. Summier samengevat: langer werken om minder te krijgen, dat staat u te wachten in het onafhankelijke Vlaanderen van Bart De Wever. Wij roepen én de CM én de Christelijke Bond van Gepensioneerden op tot een betoging in de Rue de la Charité. De glazenmaker komt daar toch elke dag langs, breng dus rustig een paar kasseien mee.

Wat een gênant beeld om op die lezing Bracke te horen zeggen: 'Het is door uw boek, professor, dat ik heb besloten om van de journalistiek naar de politiek over te stappen.' Wat een huichelaar. Volgens de geheime peiling waarvan sprake behaalt Bracke op 13 juni 95.000 voorkeurstemmen. Welnu: geen enkele daarvan gunnen wij hem.

Koen Meulenaere

Onze partners