Zoektocht nazitrein met goud: 'Terrein moet eerst voorbereid worden'

07/09/15 om 21:09 - Bijgewerkt om 21:08

Volgens het Poolse leger kan er niet zomaar gestart worden met graven naar de mogelijke nazitrein vol goud. 'Het terrein moet eerst voorbereid worden.'

Zoektocht nazitrein met goud: 'Terrein moet eerst voorbereid worden'

Mogelijke locatie Nazitrein, Polen © Reuters

Om de zoektocht naar een mogelijk in Polen begraven Duitse nazitrein uit de Tweede Wereldoorlog veilig tot stand te brengen, moet volgens militaire experten het terrein gepast voorbereid worden. Dat deelde het commando van de Poolse strijdkrachten in een standpunt mee.

De trein, die door twee mannen uit het Neder-Silezische Walbrzych naar eigen zeggen op het traject tussen Wroclaw en Walbrzych werd gevonden, zou zich in een 50 meter diepe ondergrondse gang bevinden. Experten hadden vrijdag de site bestudeerd. Voor grondiger onderzoek met bodemapparatuur moeten puin, afval, kreupelhout en oude boomstronken verwijderd worden, luidt het. Het leger wacht nu op een stellingname van de lokale autoriteiten.

De beide schattenjagers hadden hun vondst midden augustus gemeld en een aanspraak gemaakt op een vindersloon van tien procent. Onmiddellijk volgden er speculaties dat het om een verdwenen gepantserde trein met nazigoud kon gaan. Of de trein daadwerkelijk bestaat, is tot op vandaag nog niet bewezen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners