Zo zou de wereld eruit zien als Poetin het voor het zeggen had

08/05/14 om 18:39 - Bijgewerkt om 18:39

De Wereld volgens Poetin is een hertekening van de wereldorde volgens de principes die de Russische president hanteert om de inmenging van zijn land in Oekraïne te rechtvaardigen. Het resultaat is een grappige wereldkaart, die bij nader inzien al evenmin te verdedigen valt als de kronkels van Poetin.

Zo zou de wereld eruit zien als Poetin het voor het zeggen had

De Wereld volgens Poetin © The Economist

Waarom zouden we de eigenzinnige kijk van de Russische president Vladimir Poetin op de gegevens grens en territorialiteit beperken tot Oost-Europa? The Economist trekt de gedachtengang van Poetin door voor heel de aardbol en publiceert op zijn website De Wereld volgens Poetin. Gooi uw atlas maar in de vuilbak en hang bovenstaande wereldkaart tegen een muur van uw slaapkamer.

België maakt samen met een aantal Afrikaanse landen deel uit van La Francophonie. Andere Afrikaanse landen, Australië, Canada en de Verenigde Staten zijn in de wereld volgens Poetin het Engelse Imperium. Noord-Afrika en het Midden-Oosten zijn Arabië, het grootste deel van wat wij kennen als Zuid-Amerika wordt Nieuw-Spanje (behalve Brazilië, dat hoort tot Groot-Portugal) en wat u op school heeft leren kennen als Scandinavië mag u voortaan Vikingland noemen.

Vladimir Poetin rechtvaardigde de inmenging van Rusland in Oekraïne met de stelling dat zijn land verplicht is om bescherming te bieden aan Russisch sprekenden waar ook ter wereld. Op basis van die uitspraak schafte The Economist de bestaande wereldorde af en hertekende de Wereld volgens Poetin zoals op bijgaande kaart.

Bij nader inzien stelt het magazine vast dat taalgrenzen niet altijd samenvallen met landsgrenzen. De keuze om België in te delen bij La Francophonie is dus erg discutabel. Dat geldt ook voor tal van andere landen waar regio's met meerderheden van anderssprekenden niet gelijk lopen met de grenzen van de natie.

De meer dan 7 miljard bewoners van de aarde spreken meer dan 7.000 talen. In Rusland alleen worden meer dan 100 talen gesproken. Misschien moet Poetin dan toch nog maar eens nadenken over zijn motieven om landsgrenzen te hertekenen.

Lees meer over:

Onze partners