Woede over flamboyante begrafenis maffiabaas in Rome

21/08/15 om 17:21 - Bijgewerkt om 17:20

De decadente begrafenis van een maffiabaas in Rome zorgt voor ophef. 'Dit is onaanvaardbaar in een democratie.'

Woede over flamboyante begrafenis maffiabaas in Rome

Begrafenis maffiabaas, Rome © Reuters

Begrafenis maffiabaas Rome

Begrafenis maffiabaas Rome © Reuters

Rozenblaadjes die uit een helikopter naar beneden dwarrelen en de tune van The Godfather op de achtergrond. Neen we beschrijven hier niet het scenario van een Hollywoodfilm, wel de begrafenis van een kopstuk van een maffiabaas in Rome. De ceremonie van Vittorio Casamonica deed sterk denken aan een staatsbegrafenis en zorgde daardoor voor heel wat ongenoegen bij de Romeinse bevolking én politici.

De 65-jarige maffiabaas werd vervoerd op een lijkwagen voortgetrokken door zes zwarte paarden. Langs de kant van de weg stonden mensen bijeen gedrongen om afscheid te nemen. De kerk was versierd met posters met leuzen als 'Je hebt Rome veroverd, nu het paradijs'.

'Onbegrijpelijk', reageerde een groot deel van de plaatselijke bevolking en ook Italiaanse politici spraken hun woede uit over het machtsvertoon. De oppositie stelde zich grote vragen: 'hoe kan dit soort begrafenissen nog plaatsvinden? Eigenlijk verspreidt de maffia zo de boodschap We bestaan nog en zijn machtig. Dit is onaanvaardbaar in een democratie', aldus de oppositiepartij SEL.

En ook Matteo Orfini, leider van de Democratische Partij, reageerde uiterst negatief op Twitter: 'Nooit meer.'

De Casamonica-clan is al sinds de jaren zeventig actief in de Italiaanse hoofdstad. Een heleboel misdrijven worden toegeschreven op het conto van de bende. Hun vermogen wordt geschat op 90 miljoen euro. (AVE)

Begrafenis maffiabaas Rome

Begrafenis maffiabaas Rome © Reuters

Lees meer over:

Onze partners