Witte kerst in zicht

22/12/10 om 16:37 - Bijgewerkt om 16:37

De kans is groot dat we dit jaar van een officiële witte kerst kunnen spreken.

Witte kerst in zicht

© Reuters

Het is zo goed als zeker dat we dit jaar een officiële witte kerst kennen. Meteorologen spreken van een witte kerst als er op de ochtend van kerstdag een ononderbroken sneeuwlaag wordt vastgesteld enkel in het weerstation van Ukkel. Deze sneeuwlaag moet minstens één centimeter bedragen.

Deze dinsdagochtend werd in Ukkel 14 centimeter sneeuw gemeten. Volgens weerman David Dehenauw blijven de temperaturen deze week flirten met het smeltpunt. Lichte dooi en regen zijn mogelijk, maar deze kunnen het sneeuwdek niet voldoende aantasten om de witte kerst van de weerkaart te vegen.

Het is echter niet zeker of iedereen zal kunnen genieten van een sneeuwtapijt. Een 'landelijke witte kerst' staat immers nog niet op sneeuwagenda. Meteorologen spreken van een 'landelijke witte kerst' als er op de ochtend van kerstdag een gesloten sneeuwdek van minstens één centimeter wordt waargenomen in alle erkende weerstations. De wind aan de kust die over de zee zachtere lucht het land inblaast is dit jaar de spelbreker.

Lees meer over:

Onze partners