Wetenschappers ontdekken patroon: zo wint u elk spelletje schaar-steen-papier

02/05/14 om 09:55 - Bijgewerkt om 09:55

Wie een spelletje schaar-steen-papier speelt, kiest niet zomaar willekeurig welk handgebaar hij toont. Chinese wetenschappers stelden vast dat deelnemers een voorspelbaar patroon volgen.

Wetenschappers ontdekken patroon: zo wint u elk spelletje schaar-steen-papier

Schaar-steen-papier © Thinkstock

Het spelletje schaar-steen-papier is niet alleen leuk en entertainend voor kinderen ook volwassenen gebruiken het geregeld om te bepalen wie aan zet is of een wie lastige klus moet uitvoeren. Het is dan ook erg eenvoudig: twee mensen staan tegenover elkaar en op hetzelfde tijdstip tonen ze een gebalde (vuist), twee vingers (schaar) of een vlakke hand (papier). Steen wint steeds van schaar, schaar van papier en papier van steen.

Maar het op het eerste gezicht op geluk gebaseerde spelletje, is minder toevallig dan het lijkt, stellen wetenschappers van de Chinese Zhejiang Universiteit. Dat schrijft The Washington Post.

Als een speler wint, toont hij in de volgende ronde hetzelfde symbool, concluderen de onderzoekers. Wanneer hij verliest, kiest hij tijdens de volgende ronde voor het volgende handgebaar met de klok mee. Steen wordt dus ingeruild voor papier, papier wordt schaar, en schaar wordt op haar beurt ingewisseld voor steen.

Met deze regels in het achterhoofd wint u voortaan zo goed als elk spelletje schaar-steen-papier. "En niet alleen spelers hebben iets aan deze ontdekking, ook voor wetenschappers die het menselijke brein onder de loep nemen, is de ontdekking nuttig. Of het gebaar dat ons hand maakt tijdens het spelletje, simpelweg een beslissing is van het menselijke brein of een gevolg van meer zenuw-gerelateerde mechanismen , zullen verdere studies moeten uitwijzen", aldus de onderzoekers.

Onze partners