Wetenschappers: 'Aliens bestaan zo goed als zeker'

23/05/14 om 03:19 - Bijgewerkt om 11:26

Het is zeer goed denkbaar dat we de komende paar decennia buitenaards leven vinden, zeggen astronomen. "Het zou bizar zijn als we alleen waren."

Wetenschappers: 'Aliens bestaan zo goed als zeker'

De kans dat buitenaards leven bestaat, is hoog, zeggen Amerikaanse wetenschappers. © Getty Images/iStockphoto

De kans dat er buitenaards leven is, ligt "dichtbij honderd procent", zei Dan Werthimer, het hoofd van het SETI-instituut op de Universiteit van Californië aan het Amerikaanse parlement. SETI staat voor 'Search for Extraterrestrial Intelligence; de zoektocht naar buitenaardse intelligentie.

De laatste vijftig jaar heeft het bewijsmateriaal zich gestaag opgestapeld dat de componenten en de omstandigheden die wij noodzakelijk achten voor het ontstaan van leven aanwezig en misschien zelfs alomtegenwoordig zijn in onze Melkweg", zei Werthimer, geciteerd door The Huffington Post. "Dat leven ook elders is ontstaan en dat er misschien zelfs intelligentie is geëvolueerd, is plausibel en verdient wetenschappelijk onderzoek.

Seth Shostak, een andere SETI-onderzoeker toonde zich optimistisch over de zoektocht naar aliens. "De kans dat we leven vinden, is groot en als het gebeurt, dan zal het in de volgende twintig jaar gebeuren", zei hij. "Maar het hangt af van de financiering.

Geen taboe meer

Dat wetenschappers en politici serieus over buitenaards leven zouden praten, was tot een paar jaar geleden compleet taboe. Nu de Kepler-telescoop in een heel klein stukje van de Melkweg echter honderden exoplaneten heeft aangetroffen en een niet onaanzienlijk aantal daarvan op de aarde blijkt te lijken, neemt men aan dat er in de Melkweg miljoenen planeten zoals de onze zijn. De kans heet dus zeer groot is dat er ook op een aantal daarvan leven ontstaan is.

Het was al de derde keer sinds begin 2013 dat het Amerikaanse parlement hoorzittingen hield over aliens. Opmerkelijk: over klimaatverandering, een dringend probleem dichter bij huis, zijn op die tijd maar twee keer hoorzittingen georganiseerd, telde de Huffington Post. (TV)

Onze partners