Wet legt Kim Jong-unkapsel op aan alle Noord-Koreanen

26/03/14 om 13:37 - Bijgewerkt om 15:26

Noord-Korea heeft een nieuwe regel klaar: alle mannen moeten zich hetzelfde kapsel als hun grote leider Kim Jong-un aanmeten.

Wet legt Kim Jong-unkapsel op aan alle Noord-Koreanen

© Reuters

Noord-Korea wordt in het Westen spontaan geassocieerd met kernraketten en mensenrechtenschendingen. Maar het land, en vooral de leider, is blijkbaar erg ijdel. Vooral kapsels zijn belangrijk. Daarom heeft de staat een nieuwe richtlijn gelanceerd: alle mannen moeten hetzelfde kapsel hebben als hun leider Kim Jong-un. Deze maatregel gold al voor de hoofdstad Pyongyang, maar nu moet dus ook de rest van Noord-Korea volgen. Nochtans hebben sommige inwoners hun twijfels over de look van Kim Jong-un.

Boysbands en mentale gezondheidsproblemen

Op Radio Free Asia noemde een Noord-Koreaan het kaspel van Kim Jong-un nogal 'speciaal' en niet voor iedereen weggelegd. 'We hebben allemaal een ander gezicht, een andere vorm van hoofd. Het zal niet iedereen even goed staan', citeert de BBC de man. In de Korea Times zegt een Noord-Koreaan die nu in China woont dat het kapsel in zijn thuisland eigenlijk niet populair is, omdat het met Chinese smokkelaars geassocieerd wordt.

Het is niet de eerste keer dat kapsels gereguleerd worden. In 2013 was de Noord-Koreaanse overheid nog genereus met maar liefst 28 van de 'meest comfortabele' kapsels om uit te kiezen: achttien voor de vrouwen, tien voor de mannen. Piekjeshaar en kuiven waren toen alvast verboden. De excentrieke haarstijlen zouden namelijk tot boysbands of mentale gezondheidsproblemen kunnen leiden, vond de communistische staat.

Vrouwen lijken meer keuze te hebben nadat ze getrouwd zijn. De goedgekeurde kapsels voor vrijgezellen zijn eenvoudig, maar getrouwde vrouwen mogen hun haar aan wat meer creativiteit onderwerpen. Op die manier kan bovendien in een oogopslag worden nagegaan of een vrouw vrijgezel is of niet. Het is eens wat anders dan een ring.

Hip kapsel uit de jaren '90

Met slechts tien kapsels hadden mannen wat minder vrijheid. Zij moesten bovendien met meer regeltjes rekening houden. Het haar van jonge mannen mocht niet langer dan 5 centimeter zijn en mannen moesten om de vijftien dagen naar de kapper, want lang haar zou de voedingstoffen uit hun hersenen weghalen. Oudere mannen van wie het brein toch al achteruitging, mochten hun haar tot 7 centimeter laten groeien.

Een kapsel dat verboden was voor iedereen, was dan weer dat van de leider Kim Jong-un. De man wilde zich onderscheiden van het getoupeerde kapsel van zijn voorganger Kim Jong-il - dat kapsel zou hem groter moeten hebben doen lijken. Jong-un heeft bovenop zijn hoofd wat langer haar met een scheiding in het midden, onderaan zijn beide kanten van zijn hoofd volledig geschoren. Het kapsel was populair bij tieners in het Westen in de vroege jaren '90.

Over de reden waarom er de laatste jaren wijzigingen zijn gekomen in de wetgeving rond kapsels, wordt vooral gespeculeerd. Er werd gezegd dat Noord-Korea zijn imago wilde verbeteren met de staatstelevisie als voorbeeld voor het land. Een andere reden zou zijn dat Kim Jong-un de vorige stijlen maar niks vond. Dat is dan nu meteen opgelost. Mannen kunnen slechts voor één kapsel gaan en voor de eerste keer is dat de goedgekeurde stijl van hun leider.

Lees meer over:

Onze partners