Wachtwoorden uitwisselen als teken van liefde

19/01/12 om 12:30 - Bijgewerkt om 12:30

In het digitale tijdperk is je wachtwoord prijsgeven de nieuwste trend om je liefde voor elkaar te uiten. Zo blijkt uit een onderzoek van de New York Times.

Wachtwoorden uitwisselen als teken van liefde

© Reuters

Symbolen zoals armbanden en medaillons zijn lang een uiting van liefde geweest bij jonge koppels. Nu de wereld digitaal is geworden, updaten tieners ook hun symboliek. Wachtwoorden van e-mail en Facebook uitwisselen is de nieuwe 'I love you'-teddybeer. Ook hetzelfde wachtwoord creëren blijkt bij te dragen aan romantiek en vertrouwen.

Tieners zeggen dat ze de risico's kennen van digitale geheimen uitwisselen. Verbitterde liefjes kunnen alle online info tegen elkaar gebruiken, wat tot een internetslagveld kan leiden. "Maar dat is wat de symboliek rond het uitwisselen van wachtwoorden zo krachtig maakt."

"Het is een teken van vertrouwen", vertelt Tiffany Carandang aan de New York Times. Ze deelt een wachtwoord met haar vriend uit de overtuiging dat ze niets voor elkaar te verbergen hebben. "Hij zou nooit mijn reputatie in gevaar brengen."

Zo'n blindelings vertrouwen kan in sommige gevallen uitmonden in naïveteit en tragedies veroorzaken. Een wachtwoord veranderen is een maar een simpele klik, al is het kwaad vaak geschied voor het wachtwoord veranderd is. Een relatie kan enorm lijden onder die constante spionage, die zoektocht naar tekenen van ontrouw.

Peer pressure en verboden vruchten Rosalind Wiseman, expert in tieners en hun gebruik van technologie, vergelijkt het uitwisselen van wachtwoorden met seks. De druk kan opgevoerd worden door het eeuwenoude argument: 'een relatie hebben, impliceert alles voor elkaar doen'. Ouders raden die digitale blootgeving af en daarom, net als bij seks, is een verboden vrucht altijd interessant. "Wat me verontrust is dat kinderen steeds vroeger en steeds vaker seks hebben, en ik vrees dat we deze trend ook niet zullen kunnen tegenhouden", aldus Patti Cole, kinderpsychologe.

Het fenomeen is niet alleen toe te schrijven aan verliefde tieners, het is ook een steeds populairder wordende vriendschappelijke trend bij studenten. Zo worden Facebookwachtwoorden bijvoorbeeld uitgewisseld onder vrienden, die dat wachtwoord dan op hun beurt veranderen om zo Facebook te blokkeren tijdens de examens. Pas na de blokperiode komen de studenten hun wachtwoord weer te weten en mag Facebook opnieuw voor totale afleiding zorgen. (MVB)

Lees meer over:

Onze partners